Arsen Avakov OFF

Aktualno-politična novica
18. 10. 2021 - 15.00
 / OFF

Vojaški državni udar v Mjanmaru, aretacije političnih voditeljev in protestnikov
 / 5. 2. 2021
»Vesele praznike in miren festival tadingjut,« je Mjanmarcem zaželel predsednik vojaške hunte Min Aung Hlaing in obljubil, da bo v počastitev festivala luči iz zapora izpustil več kot 5600 zapornikov, ki so bili od maja aretirani zaradi protestiranja proti vojaškemu udaru. Odločitev o pomilostitvi je vojaška hunta sprejela, potem ko se je Združenje držav jugovzhodne Azije odločilo, da na vrh organizacije ne bo povabilo niti predstavnikov trenutne oblasti niti predstavnikov tako imenovane Vlade narodne enotnosti, ki predstavlja civilno družbeno opozicijo, temveč nepolitične predstavnike naroda. Ob protestih proti državnemu udaru, ki je z obtožbami korupcije spodnesel premierko Aung San Su Či, zmagovalko volitev leta 2019 z vprašljivim rezultatom, je bilo konec maja zaprtih več kot 8000 ljudi, nekaj manj kot tisoč jih bo za zapahi ostalo tudi po koncu festivala tadingjut. 

Neuspehi Ukrajine v boju s korupcijo
 / 30. 9. 2020
Ukrajinska oblast je medtem celo brez nacionalnega festivala ugotovila, da je med 568 kaznovanimi domnevnimi mafijskimi šefi, ki naj bi bili največji mednarodni tihotapci v državi, vsaj 108 podjetnikov kaznovala po krivem. Seznam zloglasnih mafijskih šefov je sestavljal 118. najbogatejši Ukrajinec in do julija letos minister za notranje zadeve, Arsen Avakov, vlada pa preiskuje, ali je bilo 108 napak storjenih namerno, da bi Avakov s tem pridobil podjetniške ugodnosti na ukrajinskem in mednarodnem trgu.

 

magnupi7
Begunci, ujeti med Belorusijo in Poljsko
 / 2. 9. 2021
Sosednja Belorusija je z ukinitvijo veleposlaništva v Parizu in izgonom francoskega ambasadorja v Minsku Nicolasa de Lacosta prekinila diplomatske stike s Francijo. Uradnih razlogov za to beloruska oblast še ni sporočila, a lokalni mediji ugibajo, da so se za izgon odločili, ker se de Lacoste od začetka šestega mandata ni sestal s predsednikom Aleksandrom Lukašenkom in mu predstavil svojih akreditacij, temveč jih je predložil ministru za notranje zadeve Vladimirju Makeiju. Če se izognemo iskanju formalnih razlogov in pravni podlagi, je očitno, da gre za poskus povračilnih ukrepov proti članici Evropske unije, ki ne priznava rezultatov lanskih predsedniških volitev in s tem Lukašenka kot legitimnega predsednika ter zoper Belorusijo uvaja vse številnejše ekonomske in diplomatske sankcije. Francoski ambasador je češnjo na vrh evropsko-beloruskih sporov postavil, ko se je pred dnevi srečal s predsedniškim kandidatom na preteklih volitvah Andrejem Dmitrijevim, ki je hkrati tudi sopredsednik trna v Lukašenkovi peti, nevladne organizacije Govori pravdu.   

O Madžarski in Madžarih
 / 25. 11. 2020
»Samo da Orbán ne bude,« je odzvanjalo med drugim krogom notranjih volitev združene madžarske opozicije za predsedniškega kandidata na volitvah prihodnje leto. Po tem, ko je kandidaturo preklical v prvem krogu drugouvrščeni župan Budimpešte Gergely Karácsony , sta v drugem krogu ostala le predstavnica Demokratske opozicije in podpredsednica Evropskega parlamenta Klara Dobrev in domnevno nestrankarski župan Hodmezovasarhelyja Peter Marki-Zay, ki je do prevzema županske funkcije veljal za utrdbo vladne stranke Fidesz pod vodstvom predsednika vlade Viktorja Orbána. Tudi sem se opisuje kot razočaran volivec Fidesza. Na volitvah, ki se jih je udeležilo dobrih 660 tisoč volivcev tako imenovane »koalicije čistih«, sestavljene iz stranke Momentum, socialdemokratov, socialistov, liberalcev, ksenofobnega Jobbika in gibanja Madžarska vseh, je na koncu z dvajsetodstotno prednostjo pred Dobrev slavil konservativni kandidat Marki-Zay – opozicijska kopija Viktorja Orbána. 

Poraz vladajoče stranke na lokalnih volitvah v Rimu in drugod
 / 20. 6. 2016
Shod v Trstu, ki se je v petek začel kot protest pristaniških delavcev proti zahtevi po tako imenovanem zelenem potrdilu za prihod na delovno mesto, nadaljeval pa kot splošen protest z vse manj pristaniškimi delavci, je policija zjutraj s pomočjo vodnega topa pričela razpuščati. To je sprožilo premik večstoglave množice in razpršitev protestnikov po vsem mestu. Medtem ko se ulice še niso dodobra posušile, danes poteka drugi krog županskih volitev, na katerih kandidirata Roberto Dipiazza iz desničarske Forza Italia in Francesco Russo iz Demokratske stranke. 

NOVICE V SLOVENIJI:

pokl
Predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju
 / 16. 8. 2021
Po večtedenskem vladnem poskusu prikrivanja odgovornosti za uvedbo birokratskega odpustka ob cepljenju proti covidu-19 s cepivom proizvajalca Janssen, ki predvideva prejem digitalnega evropskega potrdila o cepljenju in izpolnjevanje pogoja PCT na dan prejema edinega odmerka, je časopis Dnevnik pridobil zapisnik seje vlade, na kateri je bil odpustek sprejet. Zapisnik dokazuje, da se vlada ni posvetovala z zdravstveno stroko, temveč so gradivo za tako odločitev kljub nasprotovanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravili Janez Poklukar, minister za zdravje, državni sekretarji Franc Vindišar, Robert Cugelj in Alenka Forte ter Bogdan Tušar, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za razvoj zdravstvenega sistema.

COP24 po notah rudarskega ansambla
 / 5. 12. 2018
Najbolj nezanesljiv vir električne energije v Sloveniji, ki v neučinkovitosti prekaša celo veter in sonce, šesti blok Termoelektrarne Šoštanj, je ponovno zaustavljen. Po tem, ko je bil blok zaradi netesnosti hidravličnega olja varnostno-reducirne postaje prvič letos zaustavljen aprila in od maja do konca julija ni deloval zaradi drugega remonta, septembra pa zaradi napake na elektro filtru, je proizvodnja električne energije v šestem bloku izčrpavanja javnega premoženja tokrat zaustavljena zaradi preventivnega pregleda kondenzatorja in pripadajočih sistemov. Energetski sektor s pokroviteljstvom šaleškega lobija ob tem napoveduje nov dvig cen. 

Javljanje s terena:

narodnidom
Predaja lastništva Narodnega doma v Trstu
 / 20. 5. 2020
Iz Trsta se je v eter Radia Študent oglasila Vesna Pahor, novinarka Primorskega dnevnika, ki je v živo spremljala proteste.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness