Mesnati OFF

Aktualno-politična novica
10. 9. 2014 - 14.00
 / OFF

Japonska se vrača k jedrski energiji. Potem ko so maja 2012 zaprli še zadnje od svojih petdesetih delujočih jedrskih reaktorjev, je bila država od leta 1970 prvič povsem brez jedrske energije, a tega stanja bo kmalu konec. Jedrska reaktorja na jugu Japonske v Sedaiju sta prestala poglobljene teste in japonska Agencija za jedrsko energijo je dala zeleno luč za njun zagon. Operater Kyushu Electric Power mora sedaj dobiti še dovoljenje za obratovanje ostalih objektov v nuklearki. Verižno reakcijo lahko na Japonskem pričakujemo s koncem leta 2014.

V Bosni in Hercegovini so v veliki policijski akciji pompozno aretirali ministra za kmetijstvo, vodno gospodarstvo in gozdarstvo Jerka Ivankoviča Lijanovića. Racija z imenom “Meso” je potekala na več kot desetih lokacijah, poleg ministra pa so pridržani tudi njegovi bratje Joza, Slava in Mladen. Obdolženi so vpletenosti v verigo gospodarskega kriminala, ki je z ustanavljanjem in zapiranjem podjetij z velikimi dolgovi prala denar. Primarne dejavnosti podjetij so bili uvoz, izvoz in predelava mesnih izdelkov. Bratje Lijanovići so sicer dobri znanci sodišč, a so bili na prejšnjih procesih oproščeni. Preiskovalci ocenjujejo, da so tokrat državi povzročili več kot šestintrideset milijonov evrov škode. Vesele koline Bosni.

Po poti gastarbeiterjev gremo proti severu v nemški München, kjer v največjem letalskem prevozniku Lufthansa stavkajo piloti. Današnja stavka je nadaljevanje petkove stavke v Frankfurtu, kjer je bilo odpovedanih 218 poletov, piloti pa se borijo za ohranitev upokojitvene starostne meje pri devetinpetdesetih letih, ki bi jo Lufthansa rada dvignila na enainšestdeset let. Druga zahteva stavkajočih je desetodstotno povišanje plač. Stavka poteka v času zaključevanja počitnic in dopustov, odpovedanih pa je okrog sto štirideset poletov, kar je prizemljijo več kot trinajst tisoč potnikov. Da se zdi Lufthansinim menedžerjem stavka izredno zoprna, ni treba posebej poudarjati. Spomnimo, da so piloti v Lufthansi tri dni stavkali že aprila, omenjeno letalsko družbo pa utegnemo bolje spoznati tudi pri nas, saj Letališče Jožeta Pučnika prehaja v nemško last.

Ostajamo v Evropi. Bodoči prvi mož Evropske komisije Jean-Claude Juncker je javnosti posredoval seznam šestih najverjetnejših komisarjev, ki bodo v bodoči sestavi Komisije postali njeni podpredsedniki. Med njimi se je znašla tudi naša kandidatka Alenka Bratušek. Prevzem podpredsedniške funkcije naši bivši premierki sedaj lahko prepreči le še preiskava v Sloveniji. Slednja namreč v vrhu evropske administracije sproža vse več zaskrbljenosti.

Juncker pa ima še najmanj težav z Bratuškovo. Veliko večje preglavice mu povzroča irski kandidat za kmetijskega komisarja Phil Hogan. Slednji je obtožen nesmotrne porabe sredstev v državnem podjetju Irish Waters, saj je v zadnjih nekaj letih porabil 50 milijonov evrov za zunanje svetovalce. Težave se pojavljajo tudi pri madžarskem kandidatu za komisarja Tiboru Navracisisu. Slednji je namreč član stranke premiera , kar sproža številne kritike iz Evropskega parlamenta - ta ima namreč zadnjo besedo pri potrditvi celotne komisije.

Prav na Madžarskem pa se odvijajo policijske racije nad nevladnim sektorjem. V ponedeljek so vdrli v prostore dveh organizacij, ki prejemata podporo s strani Norveškega fonda. Predsednik Viktor Orban je sicer že večkrat namignil, da prav ta sektor onemogoča nadaljnji razvoj države. Več izveste v današnjem OFFSAJDu ob 17-ih.

Študentska organizacija Slovenije je oznanila, da študentom za podaljšanje zdravstnenega zavarovanja ni več treba predložiti potrdila o vpisu. Po novem bo Zavod za zdravstveno Zavarovanje Slovenije podatke pridobil iz centralne evidence vseh vpisanih v izobraževalni sistem. Sprememba je dobrodošla birokratska razbremenitev tako za študente kot za delodajalce. Več o tem nam pove predsednik Študentske organizacije Slovenije Žiga Schmidt:

izjava je dosegljiva v posnetku

Vendar pa znotraj samega zdravstvenega zavarovanja študentske populacije ostajajo nekatere nedorečenosti. Ob predčasnem zaključku študija namreč študentu, do pričetka višje stopnje, zdravstveno zavarovanje poteče. Tako se zgodi, da študentje brez zdravstvenega zavarovanja ostanejo tudi po več mesecev. O naslavljanju in reševanju teh problemov Schmidt:

izjava je dosegljiva v posnetku

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.