Ni oddiha za fašiste

Aktualno-politična novica
19. 8. 2019 - 15.00
 / OFF

in revolucija v Rožavi
 / 10. 6. 2019
 Na dan, ko so pred 85 leti Nemci na referendumu ustoličili Adolfa Hitlerja, se fašitične politike izvajajo širom sveta. Fašistične tendence vladajoče turške Stranke za napredek in razvoj, krajše AKP, ne poznajo poletnih počitnic. Notranje ministrstvo je v Diyarbakirju, Mardinu in Vanu, glavnih mestih severnega Kurdistana, v katerem Turčija z vojaško silo že desetletja brutalno zatira kurdsko prebivalstvo, odstavilo demokratično izvoljene župane, člane pretežno kurdske Demokratične ljudske stranke HDP, češ da naj bi bili podporniki kurdske delavske stranke PKK. Socialistična stranka PKK, ki že desetletja iz ilegale izvaja oborožen upor proti vse močnejšemu turškemu fašizmu, je namreč v Turčiji pa tudi v Evropski uniji in ZDA na spisku terorističnih organizacij. Poleg odstavitve županov so turške varnostne sile danes aretirale 418 ljudi, ki jih obtožujejo povezav s “terorističnimi organizacijami” - seveda PKK, povezave z Islamsko državo in podobnimi organizacijami turški državni vrh namreč podpira. 

Raziskovalec kurdskih gibanj Ercan Ayboga zanika kakršne koli povezave med župani in prepovedano delavsko stranko.

Izjava.

Kdo bo osvobodil Zahodno Papuo?
 / 20. 2. 2019
Zatiranje manjšin je že dolgo nacionalni šport tudi v Indoneziji. Tarča so Zahodni Papuanci, etnično prebivalstvo Zahodne Papue, ki si, odkar je bilo Indoneziji priključeno na sila sporen način, prizadeva za neodvisnost. Danes zaradi nasilja in rasizma Indonezijcev v več mestih na Zahodni Papui potekajo množične demonstracije, v lokalni prestolnici Manokwari so protestniki zažgali parlament. Potem ko je indonezijska policija v četrtek aretirala 150 mirnih protestnikov, mnoge pa brutalno pretepla, je v soboto v mestu Surabaya množica nacionalistov obkolila študentski dom, v katerem so prebivali papuanski študenti, jih napadla s kamenjem in pozivala k masakru vseh Papuancev. 43 študentov je ostalo zabarikadiranih v stanovanja več ur, dokler jih ni policija zaplinila s solzivcem, pretepla, zmerjala z opicami in aretirala. Zelo podobni napadi na papuanske študente so se v zadnjih dneh zgodili tudi v drugih mestih. Tudi na današnjih protestih je pričakovati agresijo indonezijskih varnostnih sil. 

Brazilija je pod neofašistično vladavino predsednika Jaira Bolsonara izjemno pospešila deforestacijo amazonskega pragozda. Živinorejci, spodbujeni z Bolsonarovo podporo, so požgali ogromne dele pragozda. Bolsonaro je po pogovorih z Nemčijo in Norveško, ki sta si prizadevali za omejitev deforestacije, enostransko zaprl komite Amazonske fundacije. Norveška, glavna donatorica tej mednarodni organizaciji, ki si prizadeva za zaščito amazonskega pragozda, se je odzvala in odrekla redno donacijo Braziliji v vrednosti prek 33 milijonov evrov. Medtem ko se uničevanje deževnega gozda pospešeno nadaljuje, je Bolsonaro žolčno pozval Norveško, naj s tem denarjem raje pogozdi Nemčijo. 

O Trumpovi trgovinski vojni proti Kitajski in ali ZDA sploh lahko znižajo svoj trgovinski primanjkljaj.
 / 12. 8. 2019
Napetosti med ZDA in Kitajsko se stopnjujejo. Od trgovinske vojne sedaj ZDA prehaja k rožljanju s pravim orožjem. Administracija Donalda Trumpa je namreč odobrila prodajo šestinšestdesetih vojaških letal F-16 Tajvanu, tradicionalnemu sovražniku celinske Kitajske. Posel, vreden 7,2 milijarde evrov mora sicer odobriti še senat. Kitajska je v primeru prodaje napovedala povračilne ukrepe, najverjetneje gre za sankcije proti podjetjem, povezanim s prodajo. Trump je sicer tudi izrekel podporo antikitajskim protestnikom v Hongkongu in Kitajski zagrozil, da bo, če se odloči v Hongkongu ponoviti pokol na trgu Nebeškega miru, to slabo vplivalo na trgovinske pogovore.

V soboto so se na ulicah Portlanda, ki velja za eno izmed najbolj levo usmerjenih ameriških mest, antifašistični protestniki soočili s fašistično skupino Proud boys. Policija je fašiste zaščitila pred antifašisti, kljub temu pa je bilo več protestnikov aretiranih in poškodovanih. Ameriški predsednik Donald Trump je medtem izrazil naklonjenost pobudi, da se antifašistične organizacije umesti na spisek terorističnih organizacij.

Sveže skovanke Zavoda za družino in kulturo življenja.
 / 28. 11. 2012
Na Poljskem, kjer se že pripravljajo na jesenske parlamentarne volitve, je tema pravic LGBT in stopnjevanja napadov nanje s strani konservativnih politikov in katoliške cerkve postala osrednja tema. Krakovski nadškof Marek Jędraszewski je LGBT skupnost razglasil za neomarksistično kugo. Njegove besede so prerasle državne okvire z izrazi podpore najvišjih predstavnikov klera s Češke, Slovaške in Madžarske. Praški nadškof, kardinal Dominik Duka, pa tudi predstavnik češkega predsednika Jiři Ovčaček, sta se izrekla proti “LGBT totalitarizmu”. LGBT skupnost v javnem diskurzu kvarteta višegrajskih držav postaja vse bolj splošno sprejeti državni sovražnik. 

O višanju premji dopolnilnega zdravstvenga zavarovanja in njegovi morebitni ukinitvi
 / 24. 7. 2019
 Sindikat upokojencev Slovenije je zaradi nedavne podražitve premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na vlado naslovil protestno pismo. Menijo, da je povišanje nesprejemljivo in da je sistem, po katerem vsi, tudi upokojenci z izjemno nizkimi pokojninami, za zdravstvo plačujejo enako kakor najbogatejši, nepravičen in nesolidaren. V sindikatu so prepričani, da »Zdravje ni običajno tržno blago, temveč javna dobrina. Dostop do zdravstvenega varstva mora biti tako ena izmed državljanskih pravic, zagotovljena vsem, ki so vključeni v javni sistem, ne glede na zdravstveno, socialno in ekonomsko stanje ali sposobnost posameznika.« Od vlade zahtevajo čimprejšnjo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness