OFF Dogovorov

Aktualno-politična novica
1. 7. 2019 - 15.00
 / OFF

Po poročanju sirskega obrambnega ministrstva je izraelska vojska izvedla raketni in letalski napad na položaje iranskih provladnih borcev v bližini Damaska. V napadu je bilo ubitih 15 ljudi, med njimi več civilistov in otrok, število ranjenih pa še ni povsem jasno. Sirska vojska je na napad odgovorila z uporabo protiletalskih raketnih sistemov, ki pa niso bili uspešni, zato je ena od sirskih raket eksplodirala na Cipru. Zunanji minister turškega dela Cipra Kudret Özersay [kUdret Özersej] je ob tem povedal, da ranjenih sicer ni bilo, da pa jih izjemno skrbi možnost prelivanja nasilja iz Sirije, zato bodo uvedli dodatne varnostne ukrepe.

Vietnam in Evropska unija sta podpisali prostotrgovinski sporazum. Po določilih sporazuma bo EU odpravila 99 odstotkov vseh carin in carinskih omejitev uvoza iz te južnoazijske države. Po besedah Cecilie Malmström [sesIlja mAlmström], evropske komisarke za trgovino, gre za zgodovinski dogovor med EU in državo v razvoju, ki bo obema omogočal boljše gospodarsko sodelovanje in razvoj. Vietnam je ena izmed najhitreje razvijajočih se držav sveta, čeprav večina Vietnamcev še vedno živi v revščini. Dogovoru, ki sta ga s predstavniki EU podpisala vietnamski minister za trgovino Tran Tuan Ahnom in premier Nguyen Xuan Phuc, sicer zaradi kršitev človekovih pravic v državi nasprotujejo v evropskih organizacijah za človekove pravice.

Na obletnico konca kolonialne oblasti v Hongkongu se nadaljujejo protesti proti vladnim zakonom o izročevanju zločincev Ljudski republiki Kitajski. Protestnikom je uspelo vdreti v poslopje zakonodajne skupščine dotične mestne države in ustaviti delovanje večine vladnih in parlamentarnih služb. Vlada je sicer napovedala zamrznitev sprejemanja spornega zakona, a protestnikov ta poteza ni pomirila. Po njihovem mnenju gre zgolj za poskus zavlačevanja s strani vlade. Poleg umika spornega zakona zahtevajo odstop vodilne v državi Carrie Lam.

Iranska tiskovna agencija Fars je sporočila, da je Iran prekoračil mejo dovoljenega oplemenitenja urana, ki ga določa iranski jedrski sporazum. S tem so uresničili napoved, da zaradi ameriškega odstopa od sporazuma tudi oni ne bodo spoštovali vseh določil in omejitev, ki jih ta določa za iranski jedrski program. Do sredine julija imajo sicer ostale podpisnice sporazuma - med njimi Evropska unija, Rusija in Kitajska - čas, da sporazum oživijo z omilitvijo ameriških sankcij. Države EU so sicer v petek napovedale zagon mehanizma INSTEX, ki bi iranskim podjetjem olajšal poslovanje z evropskimi partnerji. A iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je dejal, da ta sicer dobrodošla gesta verjetno ne bo dovolj za ohranitev dogovora z islamsko republiko.

Evropski voditelji se po maratonski 18-urni seji niso mogli odločiti o naslednjem predsedniku Evropske komisije. Kandidat mora poleg podpore v parlamentu uživati podporo 21 držav, ki hkrati ne smejo predstavljati manj kot 65 odstotkov celotnega prebivalstva EU. Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani sicer vztraja, da mora biti naslednji predsednik komisije glavni kandidat stranke, ki je zmagala na zadnjih evropskih volitvah. To ni presenetljivo, saj Tajani izhaja iz Evropske ljudske stranke, ki je na volitvah zbrala največ glasov in za mesto predsednika komisije predlaga Manfreda Webra. A Weber v parlamentu nima podpore, saj bi proti njemu poleg socialdemokratov glasovali tudi liberalci, ki nasprotujejo sistemu tako imenovanih spitzenkandidatov [špIcenkandidatov]. Med kandidati, ki naj bi uživali največ podpore med voditelji držav, se pogosto omenja kandidata socialdemokratov Fransa Timmermansa, ki ga podpirata tudi Angela Merkel in Emmanuel Macron.

Mednarodna organizacija dela je v poročilu, ki je izšlo danes, javnost in vlade opozorila, da bodo podnebne spremembe v prihodnjem desetletju zmanjšale produktivnost v obsegu, ki je primerljiv z izgubo 80 milijonov delovnih mest za polni delovni čas. Do leta 2030 naj bi izgubili 2,2 odstotka vseh opravljenih delovnih ur. Višje temperature naj bi najbolj negativno vplivale na produktivnost v zahodni Afriki in južni Aziji. Globalno segrevanje bo najbolj prizadelo kmetijstvo in gradbeništvo, saj delavci v teh panogah svojega dela ne morejo opravljati v senci ali hlajenih prostorih. Poročilo je objavljeno v dneh, ko se Evropa sooča z vročinskim valom, zaradi katerega je umrlo že osem delavcev. Zato je Mednarodna organizacija dela vlade pozvala k oblikovanju, financiranju in implementaciji nacionalnih politik, ki bodo delavce obvarovale pred vročino.

Na Japonskem je od danes dalje ponovno dovoljen komercialni lov na kite. Več o vzrokih za takšno odločitev in o posledicah za kite in kitolovce v OFFsajdu ob petih.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness