OFF letalskih delov

Aktualno-politična novica
12. 2. 2024 - 15.00
 / OFF

Kako onemogočiti Imrana Khana
 / 18. 8. 2023

Po pakistanskih mestih so se zbrali protestniki, ki opozarjajo na volilne goljufije na parlamentarnih volitvah. Policija je protestnike, ki jih je organiziralo več strank, na čelu s Pakistanskim gibanjem za pravico, razgnala s solzivcem. Gibanje na volitvah ni smelo uporabljati strankarskega simbola, njegovi kandidati pa so morali kandidirati na neodvisnih listah. Kljub temu je stranka nekdanjega premierja Imrana Khana, ki so ga oblasti lani zaprle in mu prepovedale kandidaturo, osvojila največ parlamentarnih sedežev. Po končnih rezultatih so Khanovi kandidati osvojili 95 od 266 sedežev v državnem parlamentu, o katerih so glasovali na splošnih volitvah. Stranka Pakistanska muslimanska liga pod vodstvom Navaza Šarifa je prejela 75 poslanskih mest. Tretjeuvrščena je z več kot 50 osvojenimi stolčki Pakistanska ljudska stranka, ki se je lani za odstavitev Khanove vlade povezala s Šarifom. Volilna komisija je rezultate objavila z dvodnevno zamudo, kar je utemeljila s težavami pri posredovanju glasov, oblasti so na dan volitev, uradno iz varnostnih razlogov, namreč izklopile internet in mobilna omrežja. Tako Khan, ki je v zaporu, kot Šarif sta še pred objavo uradnih izidov razglasila svojo zmago.

Obleganje okupirane Gaze in kontekst Hamasove operacije
 / 13. 10. 2023

Izraelska vojska je sporočila, da je v okolici mesta Rafa rešila dva talca, ki so ju sedmega oktobra zajeli borci palestinskega Hamasa. Okupatorska vojska nadaljuje z ofenzivo proti Rafi. Po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva je okupator samo v zadnji noči ubil okrog sto ljudi. V Rafo, ki leži ob meji z Egiptom, je okupatorska vojska izrinila skoraj milijon in pol ljudi. Na vsakem kvadratnem kilometru Rafe je okoli 16 tisoč ljudi. Na skupno 64 kvadratnih kilometrih velikem območju pa okrog 1,4 milijona Palestincev. 

hutiji
Kaj in zakaj Ansar Alah, znani kot Hutiji, počnejo v Rdečem morju
 / 22. 12. 2023

Jemenski Ansar Alah, bolj znani kot Hutiji, so izvedli nov napad v Rdečem morju, v katerem so zadeli tovorno ladjo Star Iris. Jemenski gverilci trdijo, da je ladja, sicer v grški lasti, ameriška. Ladja, ki prevaža razsuti tovor, je sicer namenjena v Iran. Poškodovali so desni bok ladje, a je ladja pot nadaljevala. Ansar Alah nadaljujejo napade na ladje v Rdečem morju, povezane z Izraelom, Združenimi državami Amerike in Združenim kraljestvom, kar bodo gverilci počeli, dokler Izrael ne ustavi genocida v Gazi. Ameriška vojska je konec tedna v sklopu svojega varovanja svobodne plovbe uničila dve hutijski plovili in več raketnih sistemov.

Višje sodišče v nizozemskem Haagu je odredilo, da mora nizozemska vlada ustaviti dobavo delov za bojna letala F-35 Izraelu. Izrael letala tega tipa uporablja za izvajanje genocida na območju Gaze. Odločba sledi pritožbi humanitarnih organizacij zoper odločitev nižjega sodišča, ki je zavrnilo njihov poziv k prenehanju dobave orožarskih delov v Izrael, k čemur so pozvali zaradi izraelskih kršitev mednarodnega prava. Nižje sodišče je decembra lani poziv zavrnilo, češ da mora imeti vlada svobodo pri odločanju o političnih vprašanjih glede izvoza orožja. Višje sodišče je po pritožbi razsodilo, da so bili dobavljeni deli najverjetneje uporabljeni v napadih, v katerih je Izrael ubil civiliste, zato mora vlada izvoz delov bojnih letal prekiniti v prihodnjih sedmih dneh. 

Širitev zveze Nato na rusko mejo
 / 17. 5. 2022

V drugem krogu finskih predsedniških volitev je zmagal nekdanji premier Alexander Stubb. Kandidata Zelenih Pekko Haavista je premagal z 51,6 odstotka glasov. Po več kot desetletju dosedanji predsednik Sauli Niinistö zapušča predsedniško funkcijo. V dveh mandatih je znal diplomatsko manevrirati med Natom in Rusijo, da je Finska lahko formalno ohranila nevtralnost. Po urnem finskem vstopu v ameriško imperialistično zavezništvo bo zdaj Stubbova naloga voditi prapor vazalske vojske. Predsednik na Finskem je vrhovni general oboroženih sil, pomembno vlogo pa ima tudi v diplomaciji. Stubb tako kot predhodnik prihaja iz vladajoče liberalno-konservativne Stranke nacionalne koalicije. 

Francosko notranje ministrstvo eviktira in deportira migrante iz čezmorskega departmaja Mayotte
 / 10. 5. 2023

Francoski notranji minister Gérald Darmanin je sporočil, da otroci, rojeni na Mayottu, francoskem departmaju v bližini Madagaskarja, ne bodo več upravičeni do francoskega državljanstva. V skladu z napovedano spremembo ustave bodo do francoskega državljanstva upravičeni le otroci, rojeni staršem s francoskim državljanstvom. Trenutna zakonodaja določa, da lahko otrok, ki je rojen tujima staršema v Franciji oziroma na območjih pod njenim nadzorom, v času najstništva dobi francosko državljanstvo. Francoska vlada je leta 2018 zaostrila dostop do državljanstva za prebivalce Mayotta in uvedla pogoj, po katerem lahko otrok dobi državljanstvo v primeru, da eden od staršev zakonito biva na francoskem ozemlju vsaj tri mesece pred otrokovim rojstvom. Francija je sicer na ozemlju Mayotta aprila lani sprožila vojaško-policijsko operacijo za izgon migrantov z otočja. Njen cilj je evikcija in deportacija vseh migrantov brez legalnega statusa, ki živijo v barakarskih naseljih. Deportirali so jih na sosednje Komore, a jih tamkajšnje oblasti nočejo sprejeti. 

V Atenah se je zbralo več tisoč ljudi, ki nasprotujejo uzakonitvi porok istospolnih parov in pravice posvojitev v Grčiji. Protete so organizirale verske in cerkvene organizacije, ki trdijo, da predlog zakona spodkopava svetost tradicionalnih družinskih vrednot. Zakonu, ki ga je predlagal premier Kiriakos Micotakis, sicer nasprotuje tudi več poslancev njegove konservativne stranke Nova demokracija. Toda podporo zakonu, o katerem bodo v parlamentu odločali v četrtek, sta napovedali opozicijski stranki Siriza in Pasok. Grčija je zunajzakonske istospolne zveze priznala leta 2015. Z novim zakonom bi istospolni pari dobili pravico do sklepanja zakonskih zvez in do posvojitve otrok.

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je odredila revizijo izvajanja pogodbe o gradnji zapora v Dobrunjah. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je Švarc Pipan za domnevne nepravilnosti izvedela šele konec meseca januarja. Švarc Pipan je v petkovem intervjuju za Mladino dejala, da se ni posvečala spornemu nakupu sodne stavbe na Litijski cesti, ker se je ukvarjala ravno z zaporom. Po poročanju Dnevnika so gradbene odpadke z gradbišča nezakonito odlagali na kmetijsko zemljišče sredi naselja, le nekaj sto metrov naprej po Litijski cesti. Okoljska inšpekcija je novembra lani izdala odločbo, da je odlagališče nezakonito in ministrstvu naložila štirimesečni rok za odstranitev odpadkov, a se je odlaganje odpadkov kljub temu nadaljevalo. Na ministrstvu so sporočili, da sumijo, da so se nepravilnosti začele sredi novembra, ko je zdaj že nekdanji generalni sekretar pravosodnega ministrstva Uroš Gojkovič brez vednosti ministrice razrešil dotedanjo skrbnico pogodbe in na njeno mesto imenoval Simona Starčka. Oba sta medtem zaradi nakupa sodne stavbe že letela z ministrstva. Pogodbo za 73 milijonov evrov vredno izgradnjo novega zapora, v katerem bo prostor za slabih 400 moških obsojencev, je ministrstvo sklenilo s konzorcijem podjetij CGP, Kolektor, Koling in Pomgrad leta 2022. 

Skupina Za Savo, ki združuje okoljske organizacije, je sporočila, da investitor Holding Slovenske elektrarne, krajše HSE, vrši pritiske na pripravljavce okoljskega poročila. Po njihovih navedbah želi HSE pridobiti pozitivno mnenje, kar bi družbi omogočilo izgradnjo hidroelektrarn na srednji Savi. Trenutno je v teku postopek sprejemanja prostorskega načrta za prve tri hidroelektrarne na Srednji Savi, in sicer Renke, Trbovlje in Suhadol. V okviru postopka poteka priprava okoljskega poročila, izdajo katerega so pristojne institucije že zavrnile. V Holdingu Slovenske elektrarne navedbe zavračajo in navajajo, da postopke vodijo transparentno, strokovno in v sodelovanju s pristojnimi institucijami.

Neznanci so napadli prostore Kluba slovenskih študentov na Dunaju. S kamnom so poškodovali eno od oken prostora, v katerem se združujejo študentje. To sicer ni prvi napad na prostore kluba. V klubu študentov so zapisali, da napad ocenjujejo kot napad na njihove politične in manjšinske strukture ter da bodo nadaljevali s svojim antifašističnim delom. 

Foto: Flicker, All Creative Commons
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness