OFF mariborskega podžupana

Aktualno-politična novica
8. 1. 2024 - 15.00
 / OFF

Tekstilne delavke v Bangladešu protestirajo zaradi nezadostnega zvišanja minimalne plače
 / 13. 11. 2023

Na bangladeških splošnih volitvah si je premierka Šejk Hasina zagotovila četrti zaporedni in skupno peti mandat. Največja opozicijska Bangladeška nacionalistična stranka, znana kot BNP, je volitve bojkotirala. To je bil drugi bojkot zapored, nasprotujejo namreč zlorabam glasovalnega procesa. Po njihovem mnenju Hasina in njena Liga Awami legitimirata lažno glasovanje. Hasina je pozive opozicije k odstopu seveda zavrnila in jo obtožila spodbujanja protivladnih protestov, ki v prestolnici Daka potekajo vse od konca oktobra. Policija je proti podpornikom BNP-ja, ki so glasovanje želeli prekiniti z blokado cest, uporabila solzivec. Vsaj sedem volišč je komisija tudi predčasno zaprla. Volilna udeležba je bila zaradi pozivov k bojkotu nizka, okoli 40-odstotna. Največ parlamentarnih sedežev si je pričakovano zagotovila vladajoča Liga Awami, ki je z 222 poslanci dobila absolutno večino. Neodvisni kandidati so si zagotovili več kot 60 stolčkov, toda gre večinoma za kandidate vladajoče stranke, ki so zgolj kandidirali na svojih listah. Edina opozicijska Nacionalna stranka si je v 300-članskem parlamentu zagotovila 11 sedežev. Dolgoletna premierka je hči očeta bangladeške nacije, Šejka Mudžiburja Rahmana, ki si lasti zasluge za osamosvojitev države od Pakistana. 

Obleganje okupirane Gaze in kontekst Hamasove operacije
 / 13. 10. 2023

Izraelska vojska je 600 pacientov in medicinskih delavcev prisilila v evakuacijo bolnišnice mučenikov Al Akse v osrednjem delu okupirane Gaze. Njihova lokacija je neznana. Izraelske sile medtem nadaljujejo tako z zračnimi napadi na območju Gaze kot z racijami na območju okupiranega Zahodnega brega. V racijah v bližini mesta Ramala so okupatorske sile aretirale zdravnika in medicinsko sestro. V ločeni akciji so ubile enega moškega in poškodovale žensko pod pretvezo, da so skušale preprečiti teroristični napad. V vzhodnem Jeruzalemu je izraelska vojska ubila tudi štiriletno deklico. Okupatorska tvorba Izrael napada tudi južni Libanon. V zračnih napadih je izraelska vojska ubila višjega poveljnika elitnih sil gibanja Hezbolah Visama Al Tavila. Izraelska vojska je v seriji zračnih napadov sinoči poškodovala več ciljev Hezbolaha. Po lastnih trditvah je poškodovala vojaško bazo in drugo infrastrukturo v dveh libanonskih vaseh ob meji. 

O podjetju Evergrande in neverjetnih številkah kitajskega nepremičnisnekga balona
 / 6. 10. 2021

Kitajska družba Evergrande New Energy Vehicle je sporočila, da je policija v kazenski preiskavi pridržala podpredsednika uprave in izvršnega direktorja Liuja Jongdžua. Lastnik družbe je nepremičninski konglomerat Evergrande, ki ga konec meseca čaka obravnava na hongkonškem sodišču zaradi zahtev upnikov po likvidaciji. Skupno ima Evergrand skoraj 300 milijard evrov dolgov, od leta 2021 jih ni več zmožen odplačevati. Tako je okrog milijon in pol stanovanj pustil nedokončanih. Vodilni skušajo dolg prestrukturirati, da bi se izognili uradnemu bankrotu. V sklopu prestrukturiranja so upnikom ponudili tudi delnice podjetja, katerega direktorja so zdaj aretirali. 
V Berlinu se je zbralo več sto kmetov na traktorjih, ki protestirajo proti zmanjšanju državnih subvencij. Podobni protesti potekajo tudi v deželah Mecklenburg-Predpomorjanska, Saška, Spodnja Saška, Severno Porenje-Vestfalija in Bavarska. Kmetje nasprotujejo načrtom vlade Olafa Scholza o začasni ukinitvi kmetijskih subvencij. Kamen spotike je odprava oprostitve davka na dizel za kmetijska vozila in oprostitve davka na nakup kmetijskih vozil. Vlada je v četrtek pristala na omilitev prvotnih načrtov in obljubila odpravo varčevanja na pomoči kmetom pri nakupu vozil. Subvencije za gorivo pa bi vlada razporedila prek treh let. Po mnenju Nemškega združenja kmetov to ni zadosten ukrep. Ministrstvo za promet dežele Brandenburg je opozorilo, da lahko zaradi demonstracij pride do motenj v prometu in dostavi blaga. Kmetje namreč napovedujejo celotedensko blokado prometnic. Protest sledi protestniški akciji, ko so kmetje v četrtek blokirali izkrcanje gospodarskega ministra Roberta Habecka s trajekta v severnonemškem mestu Schlüttsiel. Vlada na subvencijah za kmete skuša varčevati zaradi fiskalne krize, v katero jo je konec lanskega leta pahnilo ustavno sodišče, ki je financiranje 60-milijardnega okoljskega sklada razglasilo za neustavno. 

O preimenovanju Titove ceste v Radencih
 / 3. 8. 2020

Po neuradnih rezultatih predčasnih lokalnih volitev v občinski svet v Radencih je z dobrimi 43 odstotki glasov zmagala lista župana Romana Leljaka. Neuradne in delne rezultate je sporočil predsednik občinske volilne komisije Zlatko Herceg. Predčasne volitve sledijo odstopu devetih od skupno 16 članov občinskega sveta novembra lani. Tako koalicija kot opozicija sta imeli po osem svetnikov, zato koalicija župana Romana Leljaka ni mogla vladati kot običajno, brez oziranja na preostale svetnike. Novembra je odstopilo šest članov županove liste, en svetnik Gibanja Svoboda, en svetnik Slovenske demokratske stranke in en svetnik iz Nove Slovenije. Vsi, razen Janeza Konrada iz Gibanja Svoboda, so sestavljali koalicijo župana Romana Leljaka. Vseh devet svetnikov je sicer ponovno kandidiralo na predčasnih volitvah. Leljak je dejal, da bo v primeru opozicijske zmage občino vodil kot neprofesionalni župan. 

Kako mariborski župan rešuje luknjo v mestnem proračunu na plečih nevladnikov
 / 19. 6. 2023

Mariborski podžupan Gregor Reichenberg je županu Saši Arsenoviču ponudil odstop, potem ko je na silvestrski večer vozil pod vplivom alkohola. Reichenberg je zadnji dan preteklega leta, ko so ga ustavili policisti, napihal. Policisti so mu za 24 ur vzeli vozniško dovoljenje in mu izdali globo v višini 600 evrov in osem kazenskih točk. Reichenberg je funkcijo podžupana Mestne občine Maribor opravljal od prve izvolitve Arsenoviča leta 2018. Arsenovič ponujenega odstopa ni sprejel, rekoč: »Zaradi ene napake se nisem pripravljen odpovedati izjemnemu podžupanu.« Konec leta je nadzornik v sistemu podjetij Javnega holdinga Maribor, Damijan Škrinjar, zaradi vožnje v vinjenem stanju povzročil prometno nesrečo. Škrinjar je po poročanju Večera tudi poskušal podkupiti zdravnika. Tedaj je Škrinjarja Arsenovič sam pozval k odstopu. 

Kaj sporočajo glavni poudarki iz osnutka prenovljene koalicijske pogodbe in nadaljevanje projekta TEŠ 6?
 / 15. 1. 2014

Iz štajerske prestolnice v Ljubljano. Družba Rastoder, ki je v lasti kralja banan Izeta Rastoderja, je nedokončan trgovski del stadiona Stožice prodala družbi MG Mind iz Republike Srbske. Izet Rastoder je postal lastnik trgovskega dela leta 2017, ko je od takratne Družbe za upravljanje terjatev bank, znane kot slaba banka, kupil za 84 milijonov evrov terjatev do družbe Grep. Nato je kot edini ločitveni upnik v stečaju Grepa kot vlagatelja v projekt Stožice prevzel premoženje, s katerim so bile terjatve zavarovane. Nedokočani trgovski del je zasebni del Športnega centra Stožice. V družbi Rastoder so zapisali, da so po skrbno opravljenem pregledu z bosansko-hercegovskim podjetjem MG Mind podpisali kupoprodajno pogodbo, s katero je to postalo lastnik podjetja Trgovsko mesto. Novi lastnik bo moral z mestno občino skleniti dogovor o javno-zasebnem partnerstvu, ki bo vključevalo nosilca izgradnje parkirišč, cest in morebitnega nogometnega igrišča na strehi trgovskega objekta. Lastnik družbe MG Mind, ki se ukvarja z gradbeništvom, nepremičninami in trgovino, je Mladen Milanović. V Sloveniji je družba lastnica gradbenega podjetja KPL, ki večinoma dela na projektih Mestne občine Ljubljana. MG Mind se je pred leti potegovala tudi za nakup opuščenega projekta Tobačna mesto.

Predsednica ljubljanskega upravnega sodišča Jasna Šegan je selitev sodišča s Fajfarjeve ulice na Litijsko cesto označila za neustrezno. Po njenem mnenju je poslopje, v katero jih seli pravosodno ministrstvo, zapuščeno in na razmeroma odročni lokaciji, potrebovalo pa bi popolno obnovo. Kot je pojasnila Šegan, so z dosedanjimi prostori, ki so v lasti države, zadovoljni, za predvideno selitev pa so izvedeli iz medijev in ne od pravosodnega ministrstva. Zaposleni na upravnem sodišču so ministrstvo v začetku lanskega leta obvestili o pomanjkanju pisarn in razpravnih dvoran na Fajfarjevi ulici, a bi po mnenju Šegan težavo lahko rešili s pridobitvijo pisarn v drugem nadstropju poslopja na trenutni lokaciji. Vlada je konec minulega leta v načrt razvojnih programov uvrstila nakup poslovnih prostorov v Štepanjskem naselju za potrebe Upravnega, Delovnega in socialnega ter Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani. Pogodbo za nakup v višini 7,7 milijona evrov bodo sklenili s podjetjem Rezidenca Rajski vrt v lasti Sebastjana Vežnaverja.

 

Foto: Mestna občina Maribor

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness