OFF obnove evropske narave

Aktualno-politična novica
13. 7. 2023 - 15.00
 / OFF

Švedski parlament potrdil nov amandma, ki bi omogočil izročitev kurdskih političnih migrantov.
 / 18. 11. 2022

Švedsko vrhovno sodišče je blokiralo izročitev dveh turških državljanov Turčiji, saj po besedah sodišča dejanja, ki naj bi jih zagrešila, na Švedskem niso kriminalizirana. Turške oblasti obtožujejo prebivalca Švedske, da sta si na telefon prenesla in uporabljala aplikacijo, ki jo uporabljajo privrženci klerika Fethullaha Gülena . Slednjega Turčija krivi za spodleteli državni udar leta 2016, njegovo gibanje pa za teroristično organizacijo. Švedsko vrhovno sodišče je odločilo, da uporaba mobilne aplikacije sama po sebi ne pomeni sodelovanja v teroristični organizaciji ali pri terorističnih dejavnostih. Turčija je lani blokirala vstop Švedske v NATO z obtožbo, da Švedska nudi zatočišče teroristom. Švedska je, da bi zadostila turškim pogojem, sprejela novo protiteroristično zakonodajo in začela Turčiji izročati in tudi sama zapirati politične begunce iz Turčije, ki jih turške oblasti obtožujejo terorizma. V ponedeljek je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan napovedal, da bo parlamentu predlagal umik blokade.

Kenijski politični sistem skozi prizmo letošnjih predsedniških volitev
 / 19. 8. 2022

V kenijski prestolnici Nairobi in drugih večjih mestih po državi že drugič v manj kot tednu dni protestirajo proti povišanju davkov. Policija je sporočila, da so njeni pripadniki med izgredi ubili šest ljudi in jih ranili deset, ki so zato potrebovali bolnišnično oskrbo. Vlada predsednika Williama Ruta je konec prejšnjega meseca podvojila davek na gorivo in uvedla dajatev za financiranje javnih stanovanj kljub temu, da je vrhovno sodišče implementacijo sprememb zakonodaje zadržalo. Vodja opozicije Raila Odinga je v odziv na dvig davkov pozval k državljanski nepokorščini in nadaljevanju protestov proti vladi.

O pomenu »protestnega« pohoda skupine Wagner
 / 27. 6. 2023

Rusko ministrstvo za obrambo je sporočilo, da zasebna vojska Wagner zaključuje predajo orožja redni vojski. V sporočilu navajajo, da je vojska prejela okrog 20 tisoč enot strelnega orožja, dve in pol toni municije, več kot dva tisoč enot vojaške tehnike – tankov, raketnih sistemov, topov in protiletalskega orožja. Medtem Wagner nadaljuje svoje dejavnosti v Afriki. Po poročanju hongkonškega časopisa South China Morning Post so v začetku meseca pripadniki Wagnerja izvedli evakuacijo kitajskih rudarjev iz rudnika blizu mesta Bambari v Srednjeafriški republiki pred napadom lokalnih upornikov. Zasebna vojska Wagner se je pred dvema tednoma uprla ruskemu ministrstvu za obrambo in izvedla pohod proti Moskvi, a se je ustavila okrog 200 kilometrov pred Moskvo, potem ko je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko dosegel dogovor z vodjo Wagnerja Jevgenijem Prigožinom. Podrobnosti dogovora nobena od strani ni uradno razkrila. Del spora med ruskim obrambnim ministrstvom in zasebno vojsko Wagner pred uporom je bila predvidena vključitev njegovih pripadnikov v redno vojsko in predaja orožja, kar je zdaj izvedeno, ampak le na ukrajinskem bojišču.  

O populistični stranki Alternativa za Nemčijo, ki se je iz vzhodne razširila še v zahodno Nemčijo.
 / 16. 2. 2015

Nemška obveščevalna agencija je uradno razglasila podmladek stranke Alternativa za Nemčijo v zvezni deželi Brandenburg za desničarsko ekstremistično organizacijo. Za 120 članov podmladka to pomeni podvrženost nadzoru tajnih služb in prepoved opravljanja političnih in javnih funkcij. Brandenburški deželni notranji minister Michael Stübgen je izjavil, da so stališča podmladka v očitnem neskladju z ustavo. Podmladek Alternative za Nemčijo že velja za ekstremistično organizacijo v več zveznih deželah.   

Zdravstveni delavci v Združenem kraljestvu ponovno stavkajo za 35-odstotno zvišanje plač, za kar se stavke v javnozdravstvenem sistemu vrstijo že osem mesecev. V Britanskem zdravniškem združenju trdijo, da so se zaradi inflacije njihove plače v petnajstih letih efektivno znižale za 26 odstotkov. Tokratni stavki se pridružujejo mladi zdravniki, specializirani zdravniki, medicinski tehniki in reševalci. Mladi zdravniki bodo stavkali pet dni, kar je najdaljša zdravniška stavka v zgodovini Združenega kraljestva.

Evropski parlament je s 336 glasovi za in 300 proti potrdil nov zakon o obnovi  narave. Zakon so podprli v skupinah Zelenih, Renew Europe ter Zavezništvo socialistov in demokratov, nasprotovala pa mu je večina poslancev Evropske ljudske stranke in drugih desnih skupin. Zakon mora potrditi še okoljski odbor evropskega parlamenta, nakar parlament za dokončno sprejetje zakona stopi v pogajanja z državami članicami. Namen zakona je povečanje biodiverzitete in ukrepanje v zvezi s podnebnimi spremembami. Zakon predvideva ponovno vzpostavitev uničenih ekosistemov vključno z morskimi in povečanje njihovega obsega, povečanje populacije ptic, povečanje obsega zelenih površin v mestih do leta 2040 in obnovitev prostega toka 25 tisoč kilometrov trenutno prekinjenih rek. Prvotni predlog sta odbora evropskega parlamenta za ribolov in kmetijstvo zavrnila. Okrnjeni zakon, ki je bil potrjen zdaj, ne predvideva obnove in diverzifikacije agrikulturnih ekosistemov, kar bi vključevalo zmanjšanje uporabe pesticidov in povečanje populacije opraševalcev, implementacija pa je zadržana, dokler ne bo sprejeta ocena evropske prehranske varnosti. Zakon komentira poslanec evropskega parlamenta iz poslanske skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov Milan Brglez.

Izjava

Ministrstvo za obrambo je objavilo odločitev za nakup 5200 vojaških čelad za več kot dva milijona evrov. Odločitev so na ministrstvu za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili s potekom življenske dobe obstoječih čelad. Čelade kupujejo pri hrvaškem proizvajalcu Šeštan-Busch. Slovensko podjetje Group 22 je dalo ponudbo za milijon in pol evrov, vendar jo je ministrstvo zavrnilo z obrazložitvijo, da so njihove čelade tehnično neustrezne. Nove čelade bodo predvidoma dobavljene do leta 2025, stare čelade pa bodo predali v strateško rezervo.

OFF je pripravil Matej.

Vir slike: Pixabay

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness