OFF SEPARATIZMU IN EKSTREMIZMU

Aktualno-politična novica
17. 2. 2021 - 15.00
 / OFF

rwee
Tožba RWE zoper Nizozemsko zaradi opuščanja ogljičnih energentov
 / 11. 2. 2021

Policijska ura na Nizozemskem vendarle ostaja. Pritožbeni sodniki so v torek presodili, da bo na Nizozemskem veljala nočna policijska ura do vladne pritožbe na sodbo nižjega sodišča, ki je ugotovilo, da ukrep nima pravne utemeljitve. Politika premierja Marka Rutteja je doživela kar hud udarec, ko je okrožno sodišče v Haagu odločilo, da nizozemska vlada ni jasno pojasnila nujnosti pooblastil v tej fazi pandemije. Vlada je zahtevala in prejela sodno odredbo, v kateri se je pritožbeni senat treh sodnikov v Haagu strinjal s tem, da znova sprejme policijsko uro do izida vladne pritožbe, ki bo obravnavana v petek. Presednik Rutte je trdil, da je policijska ura potrebna za preprečevanje porasta okužb z zdaj prevladujočo in bolj nalezljivo britansko različico virusa.

Recenzija knjige Emmanuela Todda - Kdo je Charlie? Sociologija verske krize.
 / 16. 6. 2017

Francoski poslanci so včeraj potrdili predlog tako imenovanega zakona o republikanskih vrednotah, ki naj bi bil potreben za boj proti ekstremizmu in separatizmu. Zakonodajalci državnega zbora so podpisali zakon, za katerega kritiki pravijo, da neupravičeno cilja predvsem na muslimansko prebivalstvo. Zakon razširja vladna pooblastila glede zapiranja verskih organizacij ali skupin, ki propagirajo »teorije ali ideje, ki spodbujajo nasilje in terorizem«. Nova zakonodaja bo omogočala tudi podporo zmernejših verskih skupnosti. Zakon prav tako določa, da se morajo vse skupnosti pisno zavezati, da bodo podpirale republikanske vrednote - torej liberalne, razsvetljenske francoske vrednote - če želijo prejemati državne subvencije. Predlog zakona je bil podan po umoru učitelja Samuela Patyja, ki ga je čečenski islamistični migrant umoril zaradi kontroverznega prikaza preroka Mohameda v risanki.

Po osemnajstih letih se začenja – vsaj delni – umik ameriške vojske iz Afganistana
 / 13. 3. 2020

Nova Zelandija bo do maja iz Afganistana umaknila svoje čete ter s tem končala dvajsetletno vojaško prisotnost v državi. Za razliko od preštevilnih ameriških pripadnikov je tam ostalo zgolj šest novozelandskih vojakov, trije v afganistanski vojaški častniški akademiji, trije pa na sedežu misije NATO. Novozelandski obrambni minister Peeni Henare je dejal, da je vlada pri odločitvi upoštevala ugodne razmere v Afganistanu, vključno s tekočimi mirovnimi pogajanji med afganistansko vlado in nekdanjimi vladajočimi talibi. Nova Zelandija je sicer vojake v okviru vojaškega posredovanja koalicijskih sil pod vodstvom ZDA v Afganistan prvič napotila leta 2001. Do maja naj bi svoje vojake iz države umaknile tudi ZDA. Trumpova administracija je namreč podpisala sporazum o umiku vojaških sil, a vprašanje je, ali bo temu naklonjena nova, Bidnova administracija.

O najnovejši epidemiji ebole, nezadostnem, sicer zahodocentričnem, mednarnodnem odzivu in ksenofobiji.
 / 3. 9. 2014

Oblasti v zahodnoafriški državi Gvineja so po treh potrjenih smrtnih žrtvah včeraj razglasile epidemijo ebole. Oboleli, ki so bolezni podlegli po hudih simptomih bruhanja, driske in notranjih krvavitev, naj bi se z virusom okužili konec januarja na pogrebu sorodnice, sicer medicinske sestre. V izbruhu epidemije med letoma 2013 in 2016 je bila Gvineja najbolj prizadeta država poleg sosednje Liberije in Sierre Leone. Eboli je takrat podleglo 16.000 ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija bo tako v državo do konca tedna dostavila 20.000 odmerkov cepiva, ki ga je po kliničnih preizkusih v državi leta 2015 razvil kanadski farmacevtski gigant Merck.

Raziskovalci in raziskovalke v raziskavi, objavljeni v reviji Science, poročajo o zanimivi potencialni učinkovini proti virusu SARS-CoV-2. Zasnovali so jo po zgledu posebnih protiteles, ki jih sicer najdemo v živalih iz družine kamelidov, kot so denimo kamele, lame in alpake. Fragmenti teh protiteles, imenovani nanotelesa, so bistveno manjši od človeških, zato se lahko vežejo na dele virusnih proteinov, ki so človeškim protitelesom nedostopni, pa tudi evolucijsko bolje ohranjeni. Raziskovalci so pokazali, da lahko s kombinacijo dveh takšnih nanoteles, povezanih v bivalentno protitelo, uspešno nevtralizirajo koničasti protein in tako virusu onemogočijo vstop v celico. Ker se razvito bivalentno protitelo, sestavljeno iz dveh nanoteles, veže na dve neodvisni mesti koničastega proteina hkrati, je precej odpornejše na spremembe v zgradbi virusa. Takšna multivalentna protitelesa na osnovi nanoteles bi zato lahko pomembno vlogo odigrala predvsem pri zoperstavljanju novim, odpornejšim različicam virusa, ki bi lahko prišle na dan zaradi povečanega selekcijskega pritiska ob množičnem cepljenju. Razvoj učinkovitih protivirusnih učinkovin bo kljub večji precepljenosti v prihodnosti še pomembno orodje za uspešno obvladovanje epidemije, predvsem zaradi možnega širjenja novih, odpornejših različkov virusa.

Poslanci državnega zbora so včeraj s 45 glasovi za in 28 glasovi proti potrdili novelo zakona, ki spreminja območja nekaterih volilnih okrajev. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je glasovanje označil kot uspeh celotne politike, opozicija pa dvomi, da spremembe sledijo določbi ustavnega sodišča. To je pred več kot dvema letoma ugotovilo neustavnost dela volilne zakonodaje zaradi nesorazmerne velikosti nekaterih volilnih okrajev. Poslanci so se odločali med dvema možnostma. Prva je bila ukinitev volilnih okrajev in uvedba neobveznega prednostnega glasu, čemur večina poslanskih skupin nasprotuje. Sprejeta novela okraje spreminja tako, da zmanjšuje razlike v velikosti volilnih okrajev glede na število prebivalcev. Pri tem upošteva njihovo geografsko zaokroženost ter kulturne in druge značilnosti. Državni zbor je na predlog poslancev narodnih manjšin potrdil tudi novelo zakona o volitvah, ki poenostavlja sistem volitev predstavnikov madžarske in italijanske narodne skupnosti.

O korupciji romunske veje novomeške Krke
 / 16. 1. 2020

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je prvo skupino zdravnikov, obtoženih korupcije, spoznal za krivo sprejemanja daril. Vane Antolič, Rok Vengust, Samo Karl Fokter in Robert Janez Cirman so bili že leta 2013 obdolženi nedovoljenega sprejemanja daril od podjetja Emporio Medical. Darila naj bi sprejemali na različne načine, in sicer v obliki plačila naročnin na strokovne revije in kotizacij za poslovna srečanja. Darila je obsojenim na njihove bančne račune ali pa kar v gotovini izplačeval nekdanji komercialist podjetja Emporio Medical. Sodba sicer še ni pravnomočna, a so vsi obtoženi dobili tako zaporno kot denarno kazen, Cirmanu, Fokterju in Vengustu pa so poleg tega odvzeli prejete nedovoljene denarne nagrade. Vsem so naložili tudi vračilo sodnih stroškov. Sodišče pa v tem primeru ni izreklo prepovedi opravljanja poklica, zaradi česar se bo tožilstvo pritožilo. Sodnica je v zvezi s tem pojasnila, da kaznivo dejanje ni bilo storjeno v povezavi z zdravljenjem. V začetkih afere so namreč kriminalisti pregledali kar 60 oseb, zaradi velikega števila obtoženih pa je sodnica sojenje razdelila v več skupin.

OFF je pripravila vajenka Nicol, mentoriral je Dugi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.