OFF višegrajskih držav

Aktualno-politična novica
Veliki višegrad.
7. 4. 2020 - 14.56
 / OFF

V ameriški zvezni državi Wisconsin so odprta volišča na strankarskih in lokalnih volitvah. Potem ko je demokratski guverner te zvezne države Tony Evers ukazal prepoved in prestavitev današnjih volitev zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa, je državno vrhovno sodišče s konzervativno sodniško večino njegovo odločitev zavrnilo. Republikanci v parlamentu Wisconsina se namreč z ukazom demokratskega guvernerja niso strinjali in so na državno in zvezno vrhovno sodišče vložili tožbi. Tako je Wisconsin edina zvezna država, v kateri bodo v aprilu volitve izvedene “v živo”, drugod pa so v celoti prešli na volitve po pošti ali pa so volitve prestavili na maj ali junij.

Ostajamo v Združenih državah Amerike. Vlada predsednika Donalda Trumpa je skrajno desničarsko organizacijo Rusko cesarsko gibanje označila za teroristično organizacijo. Poteza bo imela za sicer majhno organizacijo bolj kot ne le finančne posledice. Gibanje, ki zagovarja belsko nadvlado in razpečuje neonacizem, naj bi v okolici Sankt Peterburga organiziralo celo paravojaška kampa, v katerih potekajo urjenja. Odločitev ameriške vlade je sicer presenetljiva: to je namreč prva sankcija Trumpove vlade, uperjena proti delovanju skrajno desničarskih organizacij.

ali kako se odrešiti vpreg komunizma
 / 4. 7. 2018
Spodnji dom poljskega parlamenta ali sejm je potrdil predlog zakona, po katerem bodo majske predsedniške volitve izvedene po pošti kot posledica ukrepov proti širjenju okužbe COVID-19. Vladajoča stranka Zakon in pravičnost se zavzema za izvedbo volitev v rednem terminu 10. maja, medtem ko opozicija temu vztrajno nasprotuje, sklicujoč se na nezakonitost sprememb volilne zakonodaje tik pred volitvami. Javnomnenjske ankete sicer kažejo na ponovno izvolitev Andrzeja Dude, ki ga podpira vladajoča stranka.

Je pa včeraj odstopil namestnik poljskega premierja Jarosław Gowin, član koalicijske stranke Sporazum. Za potezo se je odločil zaradi neuspeha pri prepričevanju veljakov stranke Zakon in pravičnost o preložitvi predsedniških volitev. Gowin se je namreč zavzemal za dvoletno preložitev volitev in podaljšanje mandata trenutnemu predsedniku Dudi, z zahtevo, da ta na naslednjih volitvah ne kandidira. Gowina je na položaju namestnika premiera zamenjala dosedanja ministrica za razvoj Jadwiga Emilewicz.

Madžarska v času epidemije
 / 31. 3. 2020
Ostajamo v višegrajskih državah, med katere bi nas, zanimivo, rad pripeljal in uvrstil slovenski premier. Tudi poljska opozicijska desnosredinska stranka Državljanska platforma se je podpisala pod poziv k izključitvi madžarske stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke, krajše EPP. Državljanski platformi sicer pripada tudi predsednik EPP Donald Tusk. Tako je pod poziv podpisanih že štirinajst voditeljev strank iz ljudske družine, med katerimi pa seveda ni Janeza Janše. Naj opomnimo: madžarski parlament je nedavno sprejel zakonodajo, ki izrednih razmer časovno ne omejuje in Orbanu omogoča vladanje z dekreti.

V višegrajskih deželah imajo probleme tudi s predolgojezičnimi novinarji. Slovaško posebno sodišče je na 23 let obsodilo bivšega vojaka Miroslava Marčka, ki je priznal umor novinarja Jána Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove februarja 2018. Kuciak se je ukvarjal predvsem s preiskovanjem davčnih zarot pomembnih slovaških gospodarstvenikov, med drugim pa je preiskoval tudi povezave slovaške vlade z italijansko mafijo. Več izveste v OFFsajdu ob 17.00.

Znanstvena redakcija sporoča: Dovolj pretresov! Zaradi novega koronavirusa Zemlja manj vibrira. Zaradi manjšega seizmološkega šuma, ki ga sicer povzroča tudi človeška aktivnost, lahko seizmologi zaznajo tudi manjše potrese in druge vulkanske aktivnosti pod povšjem zemeljske skorje. Seizmični šum je lokalno zelo specifičen. Prisoten je ves čas in nanj vplivajo različni lokalni viri, kot so na primer valovanje oceanov in udarjanje valov ob obalo, delovanje vetra na drevesa in zgradbe, industrijski stroji, vlaki in avtomobili, pa tudi hoja v bližini merilnega mesta. V Bruslju so izmerili, da je seizmični šum okolice v času karantene padel približno za eno tretjino. Precej manjši seizmični šum so izmerili tudi v Los Angelesu. V Sloveniji je večina opazovalnic zgrajena na nenaseljenih območjih, kjer je nivo seizmičnega šuma najmanjši. Na Uradu za seizmologijo Agencije Republike Slovenije za okolje so opazili zmanjšanje šuma na opazovalnici v Ljubljani, ki se nahaja na Golovcu, vendar natančnih podatkov o tem, za koliko se je šum zmanjšal, še nimajo. Opazno manjši šum so zabeležili tudi v Zagrebu, kar omogoča beleženje številnih manjših popotresnih sunkov, ki sledijo potresu konec marca.
 

jančičar
Imenovanje Petra Jančiča na mesto odgovornega urednika portala Siol.net
 / 6. 4. 2020
Peter Jančič, novi odgovorni urednik Siola, je svojo uverturno kolumno otvoril z besedami, citiramo: “Leva opozicija je tri tedne po izgubi oblasti onemogočila prvi projekt vlade Janeza Janše. Dodatne pomoči vojske policiji na meji s Hrvaško ne bo, bo lahko le ugotovil državni zbor.” Konec citata. A kljub odločnemu NE opozicije 37.a členu Zakona o obrambi to slovenske domoljubne vlade ne ovira. Država se bo namreč podala v 40-kilometrsko podaljšanje ograje na naši južni meji, ni pa še znano, kje se bo bohotila ta krasovita panelna ograja z V-nadgradnjo. Na Ministrstvu za notranje zadeve namreč pojasnjujejo, da gre za tajne zadeve, saj naj bi razkritje škodovalo delovanju Slovenske policije. Slovenija bo tako še varnejša predvidoma do konca leta, ko se izteče rok za postavitev bariere.

Epidemija koronavirusa je zarezala tudi v medije. Tako so v Društvu novinarjev Slovenije pripravili predlog ukrepov za medijski trg in jih poslali na Ministrstvo za kulturo. Več o situaciji v slovenskem novinarstvu in o predlogih pove predsednica društva Petra Lesjak Tušek:

Izjava.

V počastitev 30. obletnice prvih demokratičnih volitev v Sloveniji po drugi svetovni vojni se je oglasila komisija Pravičnost in mir, ki deluje v sklopu Slovenske škofovske konference. Komisijo sicer vodi nekdanji ljubljanski nadškof Anton Stres. Zapisal je, citiramo: “Stanje v naših osrednjih medijih, ki pretežno izražajo stališča leve ideologije in so neprikrito bolj naklonjeni politični ureditvi, ki smo jo skupaj premagali na demokratičnih volitvah pred tridesetimi leti, nam narekuje, da smo previdni in da se predvsem skušamo sami dokopati do čim bolj zanesljive obveščenosti.” Pol pa že.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness