Parlamentov OFF

Aktualno-politična novica
14. 3. 2024 - 15.00
 / OFF

Femicid na Hrvaškem
 / 27. 9. 2023

Hrvaški sabor je pred samorazpustitvijo potrdil novelo kazenskega zakonika in zakonodaje za preprečevanje nasilja nad ženskami. Spremembe zakonika uvajajo opredelitev femicida kot novega kaznivega dejanja. Za dejanje težkega umora ženske je po novem zagrožena najmanj 10-letna zaporna kazen. Poleg tega so v kazenski zakonik umestili novo kaznivo dejanje nepooblaščenega deljenja vsebin preiskovalnega ali dokaznega gradiva iz predkazenskega postopka. V vladajoči Hrvaški demokratski skupnosti trdijo, da gre za zaščito žrtve nasilja, dokler postopek traja. Opozicija in novinarji vztrajajo, da z uvedbo novega kaznivega dejanja vlada posega v novinarsko delo in otežuje njihovo obveščanje javnosti. Razpustitev sabora so poslanci sprejeli soglasno. Sprva so predčasne volitve zahtevali v opoziciji, nato pa so pobudo za predčasno razpustitev vložili kar vladajoči. O točnem datumu parlamentarnih volitev bo odločil predsednik države Zoran Milanović. Najzgodnejši možen datum je 14. april, najkasnejši pa 12. maj. 

O referendumu za neodvisnost Katalonije
 / 2. 10. 2017

Volili bodo tudi v Kataloniji. Katalonski predsednik Pere Aragonès je razpisal predčasne regionalne volitve. Odločitev je padla zatem, ko je regionalni parlament zavrnil predlog vladajoče Republikanske levice Katalonije za nov proračun. Vladna koalicija je večino v regionalnem parlamentu izgubila že leta 2022, ko je iz koalicije izstopila konservativna stranka Junts. 

Spodnji dom španskega nacionalnega parlamenta je medtem s 178 glasovi za in 172 proti sprejel predlog zakona o pomilostitvi katalonskih separatističnih politikov in aktivistov. Predlagani zakon bo nadaljeval v senat, kjer ga bo skušala blokirati konservativna Ljudska stranka. Španski premier Pedro Sánchez z zakonom izpolnjuje svojo zavezo obema katalonskima strankama, levici in Juntsu, ki sta mu večino po volitvah zagotovili prav v zameno za zakon o pomilostitvi.

O bohotenju trgovine z orožjem v Evropi
 / 13. 3. 2024

Predstavniki vlad držav članic so v Svetu Evropske unije podprli 5-milijardni predlog dodatne vojaške pomoči Ukrajini. Po predlogu bodo ustanovili Sklad za pomoč Ukrajini, ki bo del izvenproračunskega evropskega mirovnega sklada. Tega uporabljajo tudi za delno povračilo denarja državam članicam za orožje, ki so ga dobavile Ukrajini. 

Predstavniški dom kongresa Združenih držav Amerike je sprejel predlog zakona, ki bi prepovedal delovanje družbenega omrežja TikTok. Po predlaganem zakonu bo prepoved TikToka na ameriškem ozemlju stopila v veljavo, če matično kitajsko podjetje ByteDance v roku šestih mesecev ne bo odprodalo svoje ameriške podružnice. Predlog zakona je bil v spodnjem domu ameriškega kongresa sprejet s skupno podporo republikanske in demokratske stranke, potrditi ga mora še senat. Razlog za medstrankarsko podporo predlogu zakona so očitki, da je podjetje ByteDance zavezano vladi Ljudske republike Kitajske in da naj bi TikTok zbiral podatke več kot 170 milijonov ameriških uporabnikov za kitajsko vlado. S tem po prepričanju Američanov TikTok ogroža nacionalno varnost. Podjetje ByteDance očitke že dolgo zavrača ter zatrjuje, da deluje neodvisno od kitajske vlade.

Po zadnjih informacijah je izraelska okupacijska vojska v včerajšnjem napadu na skladišče UNRWE v Rafi ubila pet in ranila vsaj 22 ljudi. Agencijo Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev poziva k neodvisni preiskavi napada. Na Zahodnem bregu represivni aparat sionistične entitete nadaljuje z racijami nad palestinskim prebivalstvom, tokrat so aretirali dva civilista v mestu Abu Dis, med njima Mohameda Rabija, tiskovnega predstavnika Fataha, stranke, ki vodi palestinsko oblast na Zahodnem bregu. Sočasno ameriški kolaboranti genocida v Gazi v Rdečem morju nadaljujejo z bombardiranjem Jemna. Ameriška vojska je sporočila, da so uničili eno raketo in štiri drone, ki naj bi jih gverilci Ansar Alah, znani kot Hutiji, uporabljali za nadaljnjo preprečevanje prehoda ladij, povezanih z Izraelom, skozi Adenski zaliv.  

Višje sodišče v japonskem Sapporu je odločilo, da je prepoved istospolnih porok v državi protiustavna. Razsodba je pritrdila sodbam na nižjih ravneh. Čeprav javnomnenjske raziskave kažejo 70-odstotno podporo istospolnim zvezam, jim nasprotuje vladajoča konservativna Liberalno-demokratska stranka. Medtem je okrajno sodišče v Tokiu po pritožbi osmih tožnikov proti državi odločilo, da je prepoved pravne ureditve, podobne heteroseksualnim porokam, za istospolne pare odvzem ključnega dela njihove identitete.

Vlada je potrdila Andrejo Kokalj za državno sekretarko na ministrstvu za pravosodje. Kokalj, ki je nadzorna svetnica na Komisiji za preprečevanje korupcije, je bila sicer ena od dveh kandidatk nove ministrice Andreje Katič, ki jima je premier Robert Golob nasprotoval. Vlada je za novega podpredsednika vlade potrdila Mateja Arčona, ministra za odnose s slovenskimi zamejci iz kvote Gibanja Svoboda. Tako ima Svoboda dva od štirih podpredsednikov, poleg Arčona še finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Arčon bo zadolžen predvsem za področje vladnega komuniciranja. 

O malo drugačni stavki zdravniškega sindikata Fides
 / 9. 1. 2024

Vlada je sprejela tudi izhodišča za pogajanja o sporazumu o poteku mediacije z zdravniškim sindikatom Fides. Zdravniki pri stavki vztrajajo, medtem ko vlada plačnih zahtev ne more izpolniti pred začetkom prihodnjega leta. Zdravstvena ministrica Valentina Prevolnik Rupel je dejala, da bo pri mediaciji posredovala odvetniška zbornica. Vendar v kontaktu z odvetniško zbornico vlada še ni bila:

Izjava

 

Premogovnik Velenje odpustil predstavnika SDRES, Asmirja Bećarevića
 / 22. 9. 2022

Celjsko delovno sodišče je razsodilo, da je vodstvo Premogovnika Velenje sindikalista Asmirja Bečarevića odspustilo nezakonito. Vodstvo Premogovnika Velenje je Bečareviću očitalo kršitev bolniškega dopusta, ker se je z novinarko Večera sestal medtem, ko je bil na bolniški. Sodišče je očitke premogovnika zavrnilo na podlagi pričanja zdravnice sindikalista, ki je pojasnila, da je bila narava Bečarevićeve bolezni takšna, da je dovoljevala izhode. Premogovnik Velenje bo tako Bečareviću moral poravnati zneske plač, ki bi jih sicer prejel, dokler se lani jeseni ni samozaposlil. Bečarević je v izjavi za javnost poudaril, da je vodstvo Premogovnika Velenje ustrahovalo svoje zaposlene. Poudaril je tudi, da je s trenutnim stanjem zaščite delavcev in sindikalnih zaupnikov delodajalcem omogočeno, da z nezakonito odpovedjo onesposobijo delavsko zavzemanje za svoje pravice. Sodišče namreč vodstvu podjetja ni naložilo ponovne zaposlitve Bečarevića. 

Na javnem razpisu ljubljanske mestne občine za nakup osmih avtobusov na vodik se obeta zmaga slovenski družbi Autocommerce. Družba želi za osem avtobusov skoraj osem milijonov evrov, kar je za približno milijon evrov in pol manj od drugega ponudnika. Ljubljanski župan Zoran Janković je s ponudbo Autocommerca zadovoljen. Župan je dodal, da zaključujejo tudi pripravo javnega naročila za nakup 20 električnih avtobusov. Električne avtobuse in avtobuse na vodik so v prestolnici v ta namen testirali prejšnje leto. Energetika Ljubljana je za izgradnjo ustrezne polnilnice za avtobuse na vodik že objavila javno naročilo, a ni izbrala nobene ponudbe.

OFF je pripravil vajenec David, mentoriral je Jan.

Foto: Joan Campderrós-i-Canas's

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness