Proračunski OFF

Aktualno-politična novica
20. 4. 2023 - 15.00
 / OFF

Evropski parlament ni sprejel poročila o proračunskih smernicah Evropske unije za leto 2024. Skupini Evropskih konzervativcev in Evropska ljudska stranka sta pripravili dva amandmaja smernic, po katerih bi naslednje leto evropski denar namenili za krepitev nadzora na zunanjih mejah Evropske unije. Proti sprejemu enega od amandmajev in posledično smerinc so glasovali v skupinah Zeleni, socialdemokrati, v liberalni skupini Renew in v Levici. Evropski poslanec Klemen Grošelj, ki deluje v skupini Renew, podrobneje pojasni razloge za padec poročila. 

Izjava

Grošelj pojasni še, kakšen vpliv ima poročilo na oblikovanje proračuna Evropske unije.

Izjava

Nemško ministrstvo za gospodarstvo je v notranji reviziji obtožilo upravnika kontejnerskega terminala Tollerort v hamburškem pristanišču, da v postopku prodaje deleža terminala kitajski državni družbi terminala ni prijavil kot kritično infrastrukturo. Kot ugotavlja revizija, je upravnik terminal kot kritično infrastrukturo prijavil januarja letos namesto lanskega aprila. To je storil šele po pritiskih Zveznega urada za informacijsko varnost. Urad je terminal Tollerort na seznam kritične infrastrukture nato uvrstil v letošnjem januarju, zato je posel s Kitajci pod vprašajem. Kancler Olaf Scholz je oktobra pred obiskom Kitajske skozi spravil dogovor o prodaji skoraj 25-odstotnega deleža terminala kitajskemu podjetju Cosco. Odločitev je naletela na neodobravanje v koaliciji. Zeleni, ki vodijo gospodarsko ministrstvo, in liberalci so izrazili strahove pred prevelikim kitajskim vplivom. Če bi terminal v skladu z nemško zakonodajo upravnik priglasil kot kritično infrastrukturo, bi lahko kitajska družba v njem prevzela največ 10-odstotno lastništvo. 

odpovedani poleti
Nemci stavkajo skoraj po francosko
 / 29. 3. 2023

Varnostniki na letališčih v Hamburgu, Düsseldorfu in Kölnu  stavkajo po neuspešnih pogajanjih za povišanje plač za nočne, vikend in praznične izmene. Letališča zaradi stavke ne bodo obratovala danes in jutri, ko se bodo stavki pridružili še na Stuttgartskem letališču, odpovedanih bo okoli 700 letov. Stavko organizira sindikalna centrala Verdi. Za jutri je k vsedržavni stavki železniških delavcev pozval tudi sindikat EVG. Verdi in EVG s tem nadaljujeta stavkovne aktivnosti, potem ko sta konec marca organizirala vsedržavno opozorilno stavko delavcev v javnem prometu. Zahtevata več kot 10-odstotno povišanje plač, da bi se te uskladile z inflacijo.

Evropska komisija je napovedala preventivne ukrepe, ki bi dovolili uvoz ukrajinskih žitaric na Poljsko, Madžarsko, Slovaško, Bolgarijo in Romunijo samo za potrebe tranzita. Predlog sledi dvostranskemu dogovoru med Poljsko in Ukrajino, ki sta se dogovorili o tem, da ukrajinsko žito ne sme priti na poljski trg. Ukrep bo veljal do petega junija. Poljska, Madžarska in Slovaška so že prej enostransko sprejele prepovedi uvoza žita, da bi zaščitile domače kmete pred ukrajinsko konkurenco. Madžarska in Poljska zahtevata, da se napovedani ukrepi razširijo tudi na druge kmetijske proizvode. Evropska komisija načrtuje preiskavo, ki bi ugotovila nujnost prepovedi uvoza še drugih kmetijskih izdelkov, Madžarska pa je enostransko že uvedla prepoved uvoza ukrajinskega medu in nekaterih mesnih izdelkov, poleg že prepovedanih žitaric. 

Kubanskega predsednika Miguela Diaza-Canela je parlament izvolil za nov petletni mandat. Prejel je 97 odstotkov glasov. Diaz-Canel je bil za predsedniško funkcijo prvič izvoljen leta 2018, leta 2021 pa je postal še prvi sekretar komunistične stranke, s čimer se je končala dinastična vladavina bratov Castro. Njegovo vladanje sta zaznamovali gospodarska kriza in ekonomska liberalizacija. Kubanska vlada je v času njegovega prvega mandata dovolila delovanje malih in srednjih zasebnih podjetij v sektorjih, ki so bili prej v državnem lastništvu.

sudan udar
Vojaški državni udar v Sudanu
 / 25. 10. 2021

V Sudanu je propadel drug poskus, da bi se dogovorili za prekinitev ognja. Spopadi v sudanski prestolnici Kartum med vlado in paravojaško milico za hitro posredovanje, krajše RSF, se tako nadaljujejo šesti dan. V njih je umrlo vsaj 300 civilistov, več tisoč pa jih je zaradi spopadov, pomanjkanja hrane, elektrike, goriva in zdravstvene oskrbe iz mesta zbežalo. V Kartumu je zaradi spopadov prekinjeno delo več kot 70 odstotkov bolnišnic in več humanitarnih organizacij. 320 sudanskih vojakov je pobegnilo čez mejo v Čad, Egipt pa je evakuiral 177 svojih vojakov iz Sudana. Egiptovski vojaki so bili v Sudanu na skupnem usposabljanju, RSF pa jih je ob začetku spopadov zajela na severu Sudana. V Sudanu se vojska in milica za hitro posredovanje borita za oblast po spodletelem dogovoru o formiranju civilne oblasti. Vojska vlada od državnega udara leta 2021. Grški zunanji minister Militiadis Varviciotis je medtem priznal, da je Grčija v Sudan dovolila izvoz vohunske programske opreme Predator. Grška vlada Kiriakosa Micotakisa jo je uporabljala za vohunjenje nad opozicijo, novinarji in lastnimi ministri.

Vlada je sprejela rebalans proračuna, ki zmanjšuje načrtovani primanjkljaj za 376 milijonov evrov za prihodnje triletno obdobje. Načrtovani prihodki so nižji za 233 milijonov evrov, kar je posledica nižje ocene davčnih prihodkov, predvsem od dohodnine. Načrtovani odhodki pa so v primerjavi z aktualnim proračunom nižji za 609 milijonov evrov, med drugim zaradi uspešnega boja z energetsko draginjo, saj so jeseni predvidevali, da bodo cene na energetskih trgih višje.

Anketa o delovnih okoliščinah osebnih asistentov v času epidemije
 / 22. 5. 2020

Sindikat osebne asistence je napovedal stavko za 25. maj. V sindikatu zahtevajo sklenitev kolektivne pogodbe, zagotovitev zadostnega financiranja osebne asistence, zadostnega obsega dopustov in sprejetje standardov glede višine dodatkov. Zastopnik sindikata osebne asistence Nenad Hardi Vitorović pojasni, da problem izvira iz sprememb pravilnika o osebni asistenci pod prejšnjo vlado, in na kakšen način agencije delavcem nižajo dohodke. 

Izjava

Kot pojasnjuje predstavnik sindikata, so nižanja sredstev v škodo delavcev nepotrebna, a so po pravilniku povsem legalna.

Izjava

OFF sta pripravila vajenec Matej in Zala.

 

Vir fotografije: David Iliff, Wikimedia Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.