Samostojni Somalijci OFF

Aktualno-politična novica
12. 4. 2018 - 15.01
 / OFF

Novozelandska vlada je sprejela prepoved izdajanja novih dovolilnic za iskanje naftnih nahajališč. Prepoved ne bo vplivala na obstoječih 22 dovolilnic, od katerih imajo nekatere še za nekaj desetletij zagotovljene raziskovalne pravice, pokrivajo pa območje v velikosti 100 tisoč kvadratnih kilometrov. Predsednica vlade Jacinda Ardern je pred mesecem dni sprejela peticijo nevladne organizacije Greenpeace, ki je zbrala 50 tisoč podpisov za prepoved izdajanja novih dovolilnic. Laburistična koalicijska vlada Nove Zelandije, ki je bila izvoljena septembra lani, se je zavezala, da bo do leta 2035 elektrika v državi v celoti proizvedena iz obnovljivih virov. Prav tako se je vlada zavezala, da bo do leta 2050 novozelandsko gospodarstvo brezogljično.

Somalijska vlada je razpustila program urjenja svojih vojakov s strani Združenih Arabskih Emiratov. Skupina vojakov, ki so jih urili vojaki Emiratov se bo zdaj pridružila bataljonom somalijske državne vojske. Somalijska vlada je nekaj dni pred odločitvijo zaplenila 8 milijonov evrov, ki so jih našli v torbah na letalu, ki je priletelo iz Emiratov. Vlada Emiratov trdi, da je bil denar namenjen plačilu vojakov. Združeni Arabski Emirati so somalijske vojake urili od leta 2014. Odnosi med državama so se zaostrili, ko somalijska vlada junija lani na zahtevo Emiratov ni prekinila vezi s Katarjem. Emirati so pred mesecem dni naznanili, da bodo pričeli z urjenjem vojakov v Somalilandu, delno avtonomnem območju na severu Somalije, ki si prizadeva za samostojnost. Prav tako so z vlado v Somalilandu podpisali 30-letno koncesijo za upravljanje pristanišča v Berberi, kjer je vlada Emiratov pričela z gradnjo nove vojaške baze. Somalijska vlada je dogovor med Emirati in Somalilandom označila za ničnega in pozvala Združene narode k ukrepanju.

Sirske vladne sile so po poročanju ruskih medijev osvojile enklavo Vzhodna Guta. Iz mesta Duma so se danes umaknili borci skupine Džaish al Islam, člani njihovih družin in civilisti. Pri evakuaciji okoli 40 tisoč ljudi je sledeč dogovoru med uporniki in sirsko vlado iz začetka tega tedna sodelovala ruska vojaška policija. Upornike so evakuirali na sever Sirije. Prejšnji dogovor o evakuaciji je propadel, domnevno zaradi nepripravljenosti upornikov, da izpustijo talce sirske vojske. Sledeč kemijskemu napadu na Dumo so uporniki pristali na nov dogovor o evakuaciji.

V tednu zmag demokratično izvoljenih diktatorjev nadaljujemo s predsedniško zmago modrokrvnega Ilhama Alijeva v Azerbajdžanu. Na volitvah, ki se jih je udeležilo 74 odstotkov volilnih upravičencev, je prejel 86 odstotkov glasov. Opozicijske stranke so volitve bojkotirale in jih označile za farso. Alijev junior, ki je leta 2003 na položaju nasledil Alijeva seniorja, si je z zmago zagotovil že četrti mandat in s tem še sedem let vladavine. Po zadnjih volitvah leta 2013 so namreč Azerbajdžanci leta 2016 podprli ustavni referendum, ki je predsedniški mandat podaljšal iz pet na sedem let. Pred tem je ustavni referendum leta 2009 ukinil člen, ki omejuje predsedovanje na dva mandata in tako omogočil neomejeno število mandatov.

Še k stari znanki Azerbajdžana, nevladni organizaciji Amnesty International. Slednja je izdala poročilo o usmrtitvah zapornikov v letu 2017. 993 zabeleženih usmrtitev  je v primerjavi s prejšnjim letom za 4 odstotke nižje, število dodeljenih smrtnih kazni pa za 17 odstotkov nižje od leta 2016. Med največjimi usmrčevalkami so se že drugo leto zapored znašli Iran, Saudova Arabija in Irak. V Saudovi Arabiji največje število usmrtitev in sicer 40 odstotkov predstavljajo uporabniki prepovedanih drog. V poročilo niso vključeni podatki o usmrtitvah na Kitajskem, saj so klasificirani kot zaupni.

Od kršiteljev do svetih zaščitnikov človekovih pravic. Sodišče Evropske unije je razsodilo, da imajo mladoletni migranti pravico do združitve z družino tudi v primeru, da so tekom postopka prošnje za azil že dopolnili 18 let. Če so bili migranti brez spremstva v času, ko so zaprosili za azil še mladoletni, jim mora država članica v primeru odobritve prošnje omogočiti združitev z bližnjimi družinskimi člani. Bližnji družinski člani vključujejo zakonskega partnerja, otroke in, v primeru, da je migrant mladoleten, tudi starše in sorojence. Leta 2016 je v Evropski uniji za azil zaprosilo 63 tisoč mladoletnih migrantov brez spremstva. Sodišče je tudi dodalo, da pravica do združitve družin mladih migrantov ni v presoji držav članic.

Državni zbor je kazensko ovadil Boruta Pahorja, Mateja Lahovnika in Franca Križaniča. Odločitev, ki so jo poslanci sprejeli z 59 glasovi, je včeraj podpisal predsednik državnega zbora Miran Brglez, in jo naslovil na državno tožilstvo. Predsednik republike Borut Pahor in nekdanja ministra za finance in gospodarstvo - Lahovnik in Križanič - so ovadeni zaradi opustitve dolžnega nadzorstva, ki naj bi ga izvajali nad investicijo v šesti blok termoelektrarne Šoštanj v času Pahorjeve vlade med letoma 2008 in 2011. Odločitve o investiciji naj bi sprejemali na način, da so stroški izgradnje TEŠ6 v nekaj letih nekontrolirano narasli na 1,4 milijarde eurov. Za opisano kaznivo dejanje kazenski zakonik predvideva denarno kazen ali zapor do treh let. Za neodgovorno vodenje investicije so sicer po poročilu parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo je vodil nepovezani poslanec Matjaž Hanžek, krive vse vlade med letoma 2004 in 2012, vendar naj bi bilo ključno leto 2009, ko je bilo investicijo še mogoče ustaviti. Gre za prvi primer, ko se je državni zbor odločil kogar koli kazensko ovaditi. Predhodno so sicer kazenske ovadbe že podale preiskovalne komisije državnega zbora. V začetku aprila je ločeno od dela preiskovalne komisije kazensko ovadbo zoper Pahorja, Križaniča in Lahovnika na Vrhovno državno tožilstvo vložila tudi stranka Solidarnost.

Sindikat poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana je na današnji novinarski konferenci predstavil nestrinjanje s prekinitvijo trimesečnega procesa pogajanj s strani vodstva podjetja. Decembra je sindikat vstopil v proces pogajanj zaradi nasprotovanja predlogu nove podjetniške kolektivne pogodbe, s katero je vodstvo želelo zamenjati obstoječo. Več pove David Švarc iz Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.