Sirizin OFF

Aktualno-politična novica
18. 9. 2023 - 15.00
 / OFF

Poljski minister za kmetijstvo opozarja: preveč žita lahko tudi škoduje
 / 24. 4. 2023

Vlade Madžarske, Poljske in Slovaške so razglasile nadaljevanje prepovedi uvoza ukrajinskega žita. Maja je Evropska komisija uvedla prepoved uvoza žita iz Ukrajine v vzhodnoevropske članice Unije, saj so Madžarska, Poljska, Slovaška, Romunija in Bolgarija začele enostransko uvajati prepovedi uvoza za zaščito domačih kmetov pred ukrajinsko konkurenco. Za ukrajinsko žito je bil po evropski ureditvi dovoljen le tranzit skozi te države. Prepoved se je iztekla v petek, Evropska komisija pa se je ni odločila podaljšati. Madžarska, Poljska in Slovaška so zato enostransko uvedle svoje prepovedi uvoza žita, koruze in sončničnih semen, Madžarska pa prepoveduje še uvoz medu, jajc in nekaterih mesnih izdelkov. Ukrajinski predstavnik za trgovino Taras Kačka je dejal, da bo Ukrajina države tožila pri Svetovni trgovinski organizaciji zaradi, kot se je izrazil, arbitrarnih in smešnih prepovedi.

Grške parlamentarne volitve ali draga predvolilna anketa
 / 22. 5. 2023

V Grčiji je na volitvah za novega predsednika stranke Siriza največ glasov prejel Stefanos Kaselakis. Osvojil je 45 odstotkov glasov. Sledi mu nekdanja ministrica za delo Eftihia Achcioglou s 36 odstotki glasov. Člani stranke bodo med vodilnima kandidatoma izbirali naslednjo nedeljo v drugem krogu. V prvem krogu je glasovalo 140 tisoč ljudi, od tega je bilo 40 tisoč novih članov Sirize, ki so se v stranko včlanili dan pred volitvami. 35-letni Kaselakis, ki se je tekmi pridružil šele avgusta, je poslovnež, ki živi v Združenih državah in je med drugim delal za banko Goldman Sachs, predstavlja pa se kot ladjar. Aleksis Cipras je s čela stranke odstopil po junijskih parlamentarnih volitvah, na katerih je Siriza izgubila prek 200 tisoč volivcev glede na volitve v maju. Več o spopadih Sirizine buržoazije v OFFsajdu ob petih.

Več sto izraelskih nacionalistov je pod zaščito policije vdrlo v jeruzalemsko mošejo Al Aksa. Policija je tudi sama napadla palestinske obiskovalce mošeje. Uvedla je strog varnostni režim in preprečevala dostop do mošeje palestinskim obiskovalcem, mlajšim od 50 let, da bi zagotovila prostor nacionalistom. Več organizacij izraelskih naseljencev je zahtevalo neomejen dostop do tempeljskega griča v času judovskega novega leta, ki so ga praznovali minuli vikend. Al Aksa je tretji najsvetejši kraj za muslimanske vernike.

Sodišče v Kairu je obsodilo generalnega sekretarja zavezništva liberalnih strank Svobodni tok in nekdanjega novinarja Hišama Kasema na šest mesecev zapora zaradi obrekovanja nekdanjega ministra za delo Kamala Abu Ajte. Kassem mora za obrekovanje javnega uslužbenca Abu Ajti plačati tudi 600 evrov odškodnine. V Svobodnem toku so napovedali, da zaradi obsodbe Kasema ne bodo nominirali svojega kandidata za predsedniške volitve prihodnjo pomlad, na katerih se bo predsednik Abdel Al Sisi potegoval za tretji mandat po prevzemu oblasti z državnim udarom leta 2013.

niger
Kontekst in razlogi puča v Nigru
 / 19. 8. 2023

Voditelji hunt v Maliju, Burkina Fasu in Nigru so v malijski prestolnici Bamako podpisali sporazum, s katerim so ustanovili Zavezništvo sahelskih držav. Sporazum v šestem členu označuje napad na eno članico zavezništva za napad na vse in drugi članici obvezuje k pomoči pri obrambi. Pakt zavezuje podpisnice tudi k skupnemu boju proti islamskim upornikom, ki so najmočnejši prav na tromeji med državami. General Abdourahamane Tchiani, vojaški predsednik Nigra, je že avgusta pooblastil vojski Burkina Fasa in Malija za posredovanje v primeru napada na Niger, nov pakt pa je vzajemen. Z vojaškim posredovanjem proti nigrski hunti od državnega udara grozi Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav, znana kot Ecowas. Svojih 1500 vojakov kljub zahtevam hunte iz Nigra noče umakniti Francija, ki je medtem suspendirala izdajo novih študentskih viz za študente iz držav novoustanovljenega sahelskega zavezništva. Že pred tem je francosko kulturno ministrstvo umetniškim institucijam prepovedalo gostovanja umetnikov iz Nigra, Burkina Fasa in Malija. 

Zakaj je in kdo je odgovoren, da je v soboto in na Paradi ponosa 2023 zatajila slovenska policija?
 / 21. 6. 2023

Na sobotni paradi ponosa v Mariboru so neznanci napadli več udeležencev parade. Aktivist Renato Volker je moral poiskati pomoč na urgenci, napadalci so pobegnili. Na Policijski upravi Maribor so obravnavali dve prijavi napada, organizatorji pa poročajo, da je bilo teh napadov več, predvsem so bila to obmetavanja z jajci. Pred začetkom parade je nekaj deset homofobnih protestnikov v znak nasprotovanja na Trgu svobode razvilo slovensko zastavo, med parado so bili udeleženci deležni zmerjanja, napadi nanje pa so se zgodili po koncu parade, ko so se razkropili po mestu. Parade se je po navedbah policije udeležilo okrog 200, po navedbah organizatorjev pa okrog 300 ljudi, in je v Mariboru potekala tretjič. O nasilju proti udeležencem parade ponosa so junija poročali tudi v Ljubljani. Nasilje na paradi v Mariboru komentira Marja Guček, direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor, ki je parado ponosa organiziral.

Izjava

Lokalni odbor Gibanja Svoboda v Domžalah je zapustil koalicijo z listo županje Renate Kosec. Županja je po odhodu petih občinskih svetnikov Svobode iz koalicije izgubila večino v občinskem svetu. Člani občinskega sveta so za časnik Večer povedali, da z županjo ni mogoče sodelovati. Letos so opravili samo en kolegij županje. Opozicija županjo kritizira tudi zaradi proračuna za naslednje leto, ki predvideva rekordno visoke izdatke v višini 50 milijonov evrov, kar bi pomenilo dodatno zadolževanje občine za 15 milijonov evrov. 

Inštitut 8. marec, društvo Eko Anhovo in Dolina Soče ter civilna iniciativa Danes so sporočili, da so zbrali potrebnih 5000 overjenih podpisov za vložitev predloga sprememb zakona o varstvu okolja v državni zbor. Po predlaganih spremembah bi izenačili standarde izpustov za sosežigalnice z veljavnimi standardi za sežigalnice odpadkov. Sosežig odpadkov bi tudi omejili in uvedli strožji nadzor. Iz Inštituta 8. marec so sporočili, da bodo z zbiranjem podpisov še nekaj dni nadaljevali, in jih vložili v državni zbor do konca tedna.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.