Turški gastarbeit na OFF

Aktualno-politična novica
19. 3. 2024 - 15.00
 / OFF

O gradnji trenutno najdražjega infrastrukturnega projekta pri nas
 / 26. 10. 2022

Del turških delavcev, ki gradijo drugi železniški tir med Divačo in Koprom, je začel s stavko. Kot razlog za začetek stavke so delavci navedli neizplačane nadure za delo. Poleg tega po trditvah delavcev izvajalec del, podjetje Yapi Merkezi, ne upošteva oškodovanja devetih delavcev podizvajalca Türkcan, ki je šel v stečaj. Zato od podjetja Yapi Merkezi ali državne družbe 2TDK, ki je investitor, zahtevajo takojšnje izplačilo pravic. Delavci so stavko organizirali neodvisno od sindikata. Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti, ki je bil seznanjen z namero delavcev, je stavko označil za nezakonito. Sindikat je stavko napovedal februarja, vendar so jo preklicali po doseženem dogovoru z vodstvi podjetij o dvigu plač, izplačilu dodatka za prevoz na oddaljeno gradbišče in enkratni stimulaciji v višini 150 evrov. Sindikat udeležence stavke opozarja, da sporazum zanje ne bo veljal in da tvegajo disciplinsko ter odškodninsko odgovornost in izgubo zaposlitve. Nezakonita stavka bi po besedah sindikata lahko vodila tudi v preklic sklenjenega stavkovnega sporazuma. 

Direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed je odstopil od kandidature za direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška. Svet zavoda Kina Šiška je pred tednom podal negativno mnenje k njegovi kandidaturi zaradi vmešavanja ljubljanskega župana Zorana Jankovića v postopek izbora. Mihelič Syed je bil edini kandidat na ponovljenem razpisu, potem ko sta odstopila kandidata s prvega razpisa, sedanji vršilec dolžnosti direktorja zavoda Mitja Bravhar in glasbeni urednik na Valu 202 Žiga Klančar. Oba sta izpolnjevala pogoje. Po besedah predsednice sveta zavoda Jožke Hegler je oba prejšnja kandidata k odstopu od kandidature pozval župan Janković, kar je Bravhar potrdil. Mihelič Syed je v odstopni izjavi zatrdil, da je bil razpisni postopek pravno in etično nesporen, da pa odstopa, ker se zaveda pomena videza transparentnosti. Občini je predlagal, da razpis izpelje še v tretje. Župan Janković je zagotovil, da bodo to tudi storili:

Izjava

Ljubljanska občina posega tudi v mestno zelenje. Ker so se z lanske sečnje na Rožniku nekaj naučili, zdaj sečnje javnosti predstavljajo vnaprej, je pojasnil Janković. Jurij Kobe z občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet je povzel seznam dreves, ki so jim šteti dnevi. Na prvi lokaciji so posek začeli že danes:

Izjava

Uredba o delovanju zdravstva, ki ukinja več urgenc in nagrajuje pridne zdravnike
 / 4. 3. 2024

Aktivna je tudi metliška županja Martina Legan Janžekovič, ki je organizirala protest proti zmanjšanju obsega nujne medicinske pomoči v belokranjski občini. Občani Metlike bodo ob štirih protestirali proti vladnemu načrtu vzpostavitve satelitskega urgentnega centra v sosednji občini Črnomelj, kar predvideva februarja sprejeta uredba o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja. V Metliki satelitskega centra uredba ne predvideva. V pozivu na protest je županja izrazila bojazen, da se bo na dolgi rok obdržala le mreža satelitskih centrov, drugod se bo obseg zagotavljanja nujne medicinske pomoči krčil. Na občini jih skrbi, da bodo ostali brez nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Metlika, zato je občinski svet že zahteval sestanek z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel. Kakor pravi županja, v odgovoru ministrstva za zdravje ni prepoznala zavezujoče namere, da do zmanjševanja obsega zagotavljanja nujne medicinske pomoči v Metliki ne bo prišlo. Kaj je cilj protesta, pojasni Legan Janžekovič:

Izjava

Dvoličnost zunanjega ministrstva v odnosu do Gaze
 / 12. 12. 2023

Na tuje. Zunanji ministri držav Evropske unije so dosegli dogovor o sankcijah za palestinski Hamas in za nezakonite izraelske naseljence, ki napadajo Palestince na Zahodnem bregu. Najprej bodo v veljavo stopile dodatne sankcije za Hamas zaradi izrecne želje Nemčije, da ne bi primerjali Hamasa z izraelskimi naseljenci. Sankcijam proti nezakonitim naseljencem, namesto proti izraelski državi, ki v Gazi izvaja genocid, so nasprotovale predvsem Nemčija, Avstrija, Češka in Madžarska. Komisar za zunanje zadeve Josep Borrell je predlagal tudi debato o sporazumu o povezovanju med Evropsko unijo in Izraelom. Sporazum, ki določa temelje gospodarskih odnosov med protidemokratičnima entitetama, velja od leta 2000. Nujni pregled tega dogovora sta zaradi izraelskega kršenja človekovih pravic zahtevali Španija in Irska, vendar že pregledu poleg prej naštete četverice nasprotujeta Italija in Bolgarija. 

Rusko ministrstvo za obrambo je zamenjalo vrhovnega poveljnika bojne mornarice. Novi poveljnik je admiral Aleksander Moisejev, ki je zamenjal Nikolaja Jevmenova. Do menjave na vrhu ruske mornarice je prišlo po večmesečni seriji ukrajinskih napadov na ruske ladje v bližini Krima in ukrajinskih trditvah, da so ta mesec potopili eno in prejšnji mesec dve ruski vojaški ladji.

Gambijski parlament je v prvem glasovanju potrdil predlog razveljavitve prepovedi pohabljanja ženskih genitalij, imenovanega tudi obrezovanje deklic. Za razveljavitev prepovedi je glasovalo 42 poslancev, nasprotovali so ji štirje. Sledi obravnava predloga v parlamentarni komisiji, ki navadno traja tri mesece, nato gre predlog nazaj v parlament. Če parlament predlog dokončno sprejme, bo Gambija postala prva država, ki je razveljavila prepoved genitalnega pohabljanja. Prepoved sicer v Gambiji velja od leta 2015, prvo obsodbo zaradi pohabljanja pa je trem ženskam izreklo sodišče v okrožju Niani avgusta lani. Islamski svet, največja verska organizacija v državi, je zatem začel kampanjo proti prepovedi. Po poročilu Unicefa iz leta 2021 je bilo v državi obrezanih tri četrtine žensk, starih od 15 do 49 let. 

fumio
Logika več kot 100-milijardnega japonskega paketa za blaženje inflacije
 / 3. 11. 2023

Japonska centralna banka je prvič po 17 letih zvišala ključne kratkoročne obrestne mere, in sicer z –0,1 odstotka na 0 do 0,1 odstotka. Tako je zadnja od večjih svetovnih centralnih bank, ki je opustila politiko negativnih obrestnih mer. Cilj te politike je bil spodbuditi investicije bank v gospodarstvo in se izvleči iz deflacije. To je sedaj opustila, saj se približuje svojemu cilju stalne 2-odstotne inflacije. Sicer je primarni razlog za inflacijo dražji uvoz energentov in živil, prejšnji teden pa je zaradi inflacije največja japonska sindikalna centrala Rengo z večjimi japonskimi podjetji izpogajala tudi več kot 5-odstotni dvig plač. Gre za najvišji dvig v zadnjih 33 letih.

 

OFF je pripravil vajenec Tim, mentoriral je Matej.

 

Vir fotografije: Michael Drummond, javna domena

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness