Da te nije, SDA*

Oddaja
19. 11. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Zaprite oči. Sprostite se. Kaj vidite? Ničesar. Tako se počuti Stranka demokratske akcije Bosne in Hercegovine pod vodstvom Bakira Izetbegovića brez političnega obvladovanja kantona Sarajevo

Državljani Bosne in Hercegovine na lokalnih volitvah izrazili nezaupanje vladajočim
 / 17. 11. 2020
Po lokalnih volitvah pretekli konec tedna, ko so prebivalci Bosne in Hercegovine izbirali svoje predstavnike na najnižji ravni – v občinah – je jasno, da stranka izgublja moč. Še krvoločnejši udarec je bil odstop premiera kantona Sarajevo Maria Nenadića, torej predsednika srednje ravni politične oblasti v Bosni in Hercegovini. Ta sicer ni član Stranke demokratske akcije, temveč Stranke za boljšo prihodnost, ki je februarja letos s koalicijsko pogodbo, po dobrem letu delovanja prejšnje vlade, SDA ponovno vrnila v vladno palačo. 

Z Nenadićevim odstopom je postalo jasno, da bo kantonalno vlado sestavljal strankarski četverec, kot se ljubkovalno imenuje koalicija stranke Narod in pravica, Naše stranke, Socialdemokratske stranke ter neodvisnih poslancev. Tak razplet je sicer četverec, pa tudi Nenadić sam, napovedoval že pred mesecem dni, vendar je premier z odstopom za vsak primer počakal do rezultatov lokalnih volitev in odstopil le pet dni pred napovedanim glasovanjem o nezaupnici v kantonalni skupščini. Odstopljena koalicija Stranke za boljšo prihodnost, Stranke demokratske akcije in Demokratske fronte namreč nima več večine, to je 18 poslancev v skupščini, in bi bilo njeno delo oteženo. A tudi takrat, ko je vlada kantona Sarajevo še imela večino in njena opozicija še ni prevzela številnih funkcij na lokalni ravni, ni delovala dobro, je prepričan novinar in književnik Ahmed Burić.

Izjava

SDA - Stranka (anti)fašistov + Pokret Otoka
 / 23. 8. 2017
Žarko Papić iz Iniciative za boljše in bolj humano vključevanje nadaljuje, da je slabo delo vlade pogojeno s političnimi mahinacijami ob vzpostavitvi vlade februarja letos.

Izjava

Da ne bo ostalo le pri označevanju februarske zamenjave vlade za mahinacijo, Burić opiše postopek.

Izjava

Burić nadaljuje, da dosedanjemu premierju kantona Sarajeva Mariu Nenadiću preprosto ni preostalo drugega, kot da odstopi. 

Izjava

Lokalne volitve v Mostarju po dvanajstletnemu premoru
 / 9. 7. 2020
Četverec je sicer ideološko precej heterogen, a Papić meni, da mu je tako na volitvah kot ob skorajšnjem prevzemu kantonalne vlade v Sarajevu podporo javnosti omogočilo skupno nasprotovanje politikam ustaljenih največjih nacionalističnih strank – predvsem bošnjaške SDA in srbske Zveze neodvisnih socialdemokratov.

Izjava

Kljub svežemu vetriču v kantonalni politiki pa ureditev razmer v Sarajevu ni samoumevna. Papič opiše nevarnosti, ki pretijo bodoči vladni koaliciji. 

Izjava

Spor med pakistanskim ambasadorjem in ministrom za varnost Bosne in Hercegovine
 / 28. 4. 2020
Poleg ideoloških nasprotij in reševanja zdravstvene krize ob epidemiji čaka bodočo sarajevsko vlado ogromno dela predvsem na področju transparentnosti javnih financ.

Izjava

Burić verjame, da tako rezultati lokalnih volitev kot zamenjava vlade v prestolniškem kantonu – če nič drugega – kažejo na spremembe politične krajine in da lahko govorimo o možnosti zatona poglavitnih nacionalnih strank v Bosni in Hercegovini.

Izjava

Tudi Papić vidi v zamenjavi kantonalne vlade v Sarajevu oster prelom v razvoju politike samostojne Bosne in Hercegovine, celo močnejši od konca vladavine Mila Đukanovića v Črni gori.

Izjava

O medijih v BiH skozi vzpon in padec časnika Oslobođenje
 / 1. 8. 2020
Selam alejkum, vlada kantona Sarajevo. Alejkum e selam, nova vlada kantona Sarajevo. Merhaba.

 

*Če te ne bi bilo, SDA

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.