Izraelske težnje po transparentnosti

Oddaja
cenzura v izraelu
12. 7. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Izraelski parlament je včeraj potrdil sporni zakon o reguliranju nevladnih, predvsem levo usmerjenih organizacij. Nevladne organizacije, ki več kot polovico virov svojega financiranja prejemajo iz naslovov vlad tujih držav ali mednarodnih organizacij, bodo zdaj primorane objavljati te vire financiranja v vseh javnih občilih, kjer bodo omenjene. Zakon je uperjen predvsem proti organizacijam za promocijo pravic Palestincev, kar je že postala stalnica izraelske vlade s predsednikom Benjaminom Netanjahujem na čelu. Več nam pove Anat Ben Nun, direktorica za zunanje odnose pri izraelski nevladni organizaciji Peace Now:

Izjava

Svoje mnenje o domnevno spornem zakonu z nami deli še Ronnie Barkan, aktivist za bojkot Izraela:

Izjava

Trenutno politično nenaklonjenost organizacijam za promocijo človekovih pravic, ki s svojim delovanjem nasprotujejo politikam trenutne izraelske vlade, in posledice novo sprejetega zakona razloži Ben Nun:

Izjava

Posledice, ki jih bo novo sprejeti zakon prinesel nevladnim organizacijam, pa drugače predvidi Barkan:

Izjava

Kot že omenjeno, bo zakon zajel skoraj izključno Palestincem naklonjene nevladne organizacije, saj se Izraelu naklonjene organizacije financirajo večinoma iz donacij premožnih posameznikov, teh donatorjev pa po novem zakonu ne bodo dolžne razkriti. Pri tem je primarni vladni argument zagotovitev transparentnosti. Kako je v zakonu prišlo do izvzetja določenih organizacij in kaj po njenem mnenju zakon dejansko prinaša, razloži Ben Nun:

Izjava

Za razliko od Ben Nun se Barkin ne strinja z definicijo nevladnih organizacij kot promotork človekovih pravic. V nadaljevanju nam razloži razloge za to:

Izjava

Zakon je bil v parlamentu sprejet s 57 glasovi za in 48 proti. Kdo ga je podprl in kaj je nasprotnike zakona pri tem presenetilo, nam razkrije Ben Nun:

Izjava

Kako se ogrožene nevladne organizacije spornemu zakonu še lahko postavijo po robu? O nadaljnih možnostih in načrtih za prihodnost v imenu organizacije Peace Now spregovori Ben Nun:

Izjava

Sogovornica spregovori še o tem, kaj po njenem mnenju želi vlada z novim zakonom dejansko doseči:

Izjava

Kako pa izraelska javnost dojema nevladne organizacije in njihove aktivnosti? Barkan:

Izjava

Za zaključek današnjega Offsajda Barkan z nami deli še svoje dojemanje splošnega diskurza in mentalitete, ki prevladuje v izraelski javnosti.

Izjava

 

Offsajd je pripravila vajenka Sara.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.