Konec gurmanskega vejpanja

Aktualno-politična novica
27. 3. 2024 - 17.00
 / OFFsajd

Državni zbor je drugič obravnaval predlog novele Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. O predlogu bodo glasovali jutri, vse poslanske skupine pa so že napovedale, da ga bodo podprle. Glavni dve spremembi, ki ju uvaja novela, sta ukinitev kadilnic in prepoved vseh arom, razen tobačne, tudi v elektronskih cigaretah. Novelo je vlada predlagala v začetku novembra, k podobnim ukrepom pa je že prej pozval Nacionalni inštitut za javno zdravje.

tobak
O predlogu Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov
 / 15. 8. 2016

Vlada želi z ukrepi doseči, da bi se delež odraslih kadilcev do leta 2030 zmanjšal na največ pet odstotkov odraslega prebivalstva. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje iz leta 2019 je redno kadilo nekaj več kot 17 odstotkov prebivalcev, starejših od 15 let, kar je sicer za odstotek in pol manj kot leta 2007, ko je bil sprejet Zakon o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel:

Izjava

Po prepovedi kajenja v zaprtih prostorih z zakonom o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov leta 2007 so kadilnice kot namenski ločen prostor še ostale. Nove spremembe pomenijo popolno prepoved kajenja v zaprtih javnih in delovnih prostorih. Matej Košir z inštituta Utrip, ki se med drugim ukvarja s tobačno politiko, pritrjuje vladnemu predlogu, da se kadilnice ukine.

Izjava

Prvotni predlog novele je tako za navadne kot za elektronske cigarete prepovedal vse arome, razen mentola in tobaka. Za navadne cigarete in tobak za zvijanje je to veljalo že od leta 2017. Do druge obravnave so pri elektronskih cigaretah opustili tudi izjemo za aromo mentola. S kategorično prepovedjo želi vlada olajšati nadzor. Kot razlog za prepoved v vladi in v državnem zboru navajajo porast kajenja med mladostniki.

Kaj vejperjem prinaša nova tobačna zakonodaja? Kaj sploh je vejpanje?
 / 16. 8. 2016

Nijz je lani objavil raziskavo Vrednotenje učinkov Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov med mladimi. V sklopu raziskave so anketirali dijake drugih letnikov srednjih šol. Med drugim so ugotovili, da se je delež dijakov, ki so v 30 dneh pred anketiranjem uporabljali vsaj enega od tobačnih izdelkov za kajenje, od leta 2017 do leta 2021 znižal s skoraj 31 odstotkov na skoraj 25 odstotkov. Po drugi strani pa se je v istem obdobju za več kot šest odstotnih točk povečal delež dijakov, ki so v 30 dneh pred anketiranjem uporabljali novejše izdelke, vključno z brezdimnimi tobačnimi izdelki, kot so fuge. Delež uporabnikov novejših izdelkov, kot so elektronske cigarete, je v štirih letih med dijaki zrasel z dobrih 11 na več kot 17 odstotkov. Kako elektronske cigarete z okusom spodbujajo zasvojenost med mladostniki, pojasni Košir.

Izjava

Košir ocenjuje, da ukrepi, kot jih predlaga vlada, pri omejevanju širjenja zasvojenosti delujejo.

Izjava

Posameznikom predlog novele prepoveduje prodajo tobačnih in povezanih izdelkov, torej elektronskih cigaret, s čimer želijo zakonodajalci doseči boljše preprečevanje črnega trga. S tem predlogom vsaj na področju prodaje in arom izenačujejo ukrepe glede navadnih in elektronskih cigaret. Smisel takšne obravnave pojasni Košir.

Izjava

Če stroka in poslanci v državnem zboru ukinitev kadilnic in arom soglasno podpirajo, je med kadilci navdušenja manj. OFFsajd zaključi študentska kadilka:

Izjava

 

Vir fotografije: Erik Mclean, Pexels, Creative Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness