Napoved vojne v Palestini

Aktualno-politična novica
gaza
9. 10. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Več kot 120 tisoč ljudi, živečih v Gazi, je moralo v zadnjih treh dneh zapustiti svoje domove. Razlog za to je obsežno bombardiranje in obleganje Gaze, ki ju izvajajo izraelske sile. Gaza, kjer živi več kot dva milijona Palestincev, je pod zunanjo blokado Izraela že 17 let. Zdaj je izraelski obrambni minister Joav Galant napovedal še popolno obleganje Gaze in uvedbo blokade dobave hrane, vode, elektrike in goriva v mesto. Ob tem je Palestince označil še za »človeške živali«. 

Velik diplomatski met sprave med Saudovo Arabijo in Izraelom
 / 15. 8. 2023
Izraelska vojska je medtem mobilizirala 300 tisoč rezervistov, 100 tisoč jih je že poslala proti območju Gaze. Premier Benjamin Netanjahu je pred tem razglasil vojno stanje z namenom popolne mobilizacije proti palestinskemu Hamasu. Okoli tisoč članov Hamasa je v soboto uspelo presenetiti izraelske sile vzhodno in severno od Gaze, uspelo jim je vdreti v vsaj dve izraelski vojaški bazi. Hamasovci so zabavo pokvarili tudi Izraelcem na tehno festivalu v puščavi Negev, ki so žurali le nekaj kilometrov od okupirane Gaze. Tam naj bi Izraelci našli več kot 200 trupel. Sporadični spopadi med člani Hamasa in izraelsko vojsko potekajo še v mestu Sderot, manj kot kilometer od območja Gaze, prav tako pa se izmenjujejo raketni napadi, Hamas je v dopoldanskih urah izstrelil več raket proti Tel Avivu, natančneje proti glavnemu državnemu letališču Ben Gurion. Medtem ko so Izraelci o umrlih nehali poročati včeraj, ko so zatrdili, da je umrlo 700 Izraelcev, število umrlih Palestincev še narašča, razlog čemur je bombardiranje Gaze. Umrlo je več kot 500 Palestincev, tudi vsaj 20 otrok. 

Islamsko odporniško gibanje, znano kot Hamas, je z akcijo, v kateri je borcem uspelo prodreti na ozemlje pod izraelskim nadzorom, začelo v sobotnih jutranjih urah, na judovski praznik Sukot. Hamas je več tisoč raket izstrelil iz Gaze, pripadniki gibanja pa so prebili visokotehnološke ovire, ki obdajajo območje, in vstopili v Izrael, kjer so streljali in jemali talce. S čolni so v Izrael poskušali vstopiti tudi po morju. Uspešno so vdrli v vsaj dve izraelski vojaški bazi, v Zikimu in Reimu. Prevzeli so tudi nadzor nad mejnim prehodom Beit Hanun, ki je eden od sedmih izhodov iz Gaze.

Azerbajdžan v luči spora z Iranom in Armenijo globlje v naročje Izraela
 / 10. 4. 2023
Izraelske zmogljivosti za zbiranje obveščevalnih podatkov, ki so ene bolj sofisticiranih na svetu, niso uspele odkriti obsežne operacije, ki jo je pripravil Hamas. V ofenzivi v Gazi izraelska vojska raketira mošeje, blokovska naselja in stavbe, kjer naj bi živeli člani Hamasa. Prav tako so bile tarče raketiranja štiri šole v upravljanju Združenih narodov. Izraelske sile so v zračnih napadih med drugim porušile drugo najvišjo stavbo v Gazi, Palestine Tower, kjer naj bi bil sedež radijskih postaj Hamasa. O dogodkih v Izraelu in Gazi smo se pogovarjali z novinarjem spletnega portala RTV Slovenija Borisom Vasevom. Za začetek je orisal kontekst, v katerem je treba razumeti dogodke, ki so se zgodili čez vikend. 

Izjava

Z zahoda, tudi od slovenske vlade, je podporo dobil izključno Izrael. Vasev meni, da je podpora Evropske unije, Združenih držav Amerike in kolektivnega zahoda razumljiva. Z vidika nasilja so izrazi podpore potrebni, problem nastane, ko so ti izrazi selektivni. 

Izjava

Selektivna solidarnost izhaja iz tega, da je Izrael evropski projekt, na kar kažejo tudi izjave predsednice Evropske komisije Ursule Von Der Leyen, ko govori o napadu na evropske vrednote, še doda Vasev.

Izjava

Vasev meni, je treba ločiti med legitimnim in nelegitimnim odporom. 

Izjava

O nastanku Hamasa in o tem, ali je Hamas vzrok izraelske politike do Palestincev ali odziv nanjo. 

izjava

Palestinci so tako prisiljeni v nemogoč položaj, v katerem je kakršenkoli odziv na okupacijo ali nestrinjanje s politiko, ki jih postavlja v tak položaj, viden kot grožnja. Odziv ljudstva pod okupacijo je tako posledica več desetletij dolgih nevzdržnih razmer.

Izjava 

Izrael za svoja dejanja zares ne potrebuje povoda, saj obsežna in manj obsežna bombardiranja izvaja skozi. 

Izjava

Izrael
Komentiramo sionistični film Nejca Krevsa
 / 4. 4. 2023
Kot povod za akcijo Hamasa pa se je uveljavilo dogovarjanje Saudove Arabije z Izraelom. V pogovorih, ki jih vodijo Združene države Amerike, so namreč Palestinci ostali povsem spregledani. Vasev meni, da je povod za akcijo Hamasa nemogoče določiti. Ta, prav tako kot Izrael, ne potrebuje povoda za svoja dejanja, saj so vsakodnevni obstoj, okupacija in situacija, v katero so potisnjeni ljudje na okupiranih območjih, za to skupino dovolj legitimni razlogi za upor. 

Izjava

Hamas je po mnenju Vaseva že zdavnaj opustil idejo, da bi iskal simpatije zahoda. S stališča Hamasa imata izvajanje nasilja ali pa mirni odpor iste posledice. 

Izjava

Izraelska reforma sodstva, protesti in nadaljevanje apartheida
 / 20. 2. 2023
Trenutne notranjepolitične razmere v Izraelu so vse prej kot mirne. Spremembi pravosodne reforme, s katerima bi imela vlada večjo moč pri postavljanju vrhovnih sodnikov, kneset pa bi z navadno večino ovrgel odločitve vrhovnega sodišča, sta bili sprejeti z več protesti, proti reformi pa so se postavili tudi predstavniki vojske. Vasev pove, da to razbija iluzijo, da so izraelska vojska in obveščevalne službe notranje enotne, kar je lahko eden izmed razlogov za okrepljeno delovanje Hamasa. 

Izjava

Bolj kot pravosodna reforma pa je po mnenju Vaseva pomembno premeščanje velikega dela izraelske vojske z območja Gaze na okupirani Zahodni breg, kjer je Izrael v zadnjem letu okrepil svoje delovanje, tudi v sodelovanju z izraelskimi naseljenci. 

Izjava

Bolj podrobno bomo o dogajanju poročali v petkovem Kultivatorju, tudi z javljanjem iz Gaze.

 

 

 

Vir slike: javna last

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Jejhata Radio Štrudljentek: 1. Kaj pa, lepo prosimo je to "Gaza", je to neka žival, predmet, hiša, hm..čemu neki je to Gaza..?? Kaj pa, če je Gaza največji konclogor v poznani zgodovini človeštva namenjen soft and hard variantam množičnega odstranjevanja odvečnih?? Natanko to je Gaza. Ma vas je to sram zapisati, se nekako ne spodobi reči bobu bob, aneda?? Joooj joj, kam ste prišli po izdatni podpori projektu covid-1984 ste kot ogrooomna večina salonske levice odbrkljali, v, oprostite, tri PM nemišljenjske. Svaka čast!. 2. Hamas niti slučajno ni "islamsko odporniško gibanje" pač pa PALESTINSKO gibanje v Gazi, naaajvečjem konclogoru v zgodovini, ki so ga že preed kar nekaj cajti pomagali ustanoviti, glej glej celo sami tudi israhellci (učiti učiti i samo učiti za vas ne velja, aneda'' Sure! ..da bi malo brkljali znotraj palestinskih organizacij), danes ga vendarle lahko vkup z nekaterimi drugimi oboroženimi skupinami (pa kdo bi to lahko vse bile, aneda?? Hm jebo te, nikdar slišali, ma še bomo, aneda??) v Gazi upravičeno štejemo za ključna oborožena palestinska odporniška gibanja, ki ne premorejo več!! milosti do cionističnega brutalnega okupatorja, ki že 75 let izpeljuje množično sistematični pogrom nad Palestinci, ki jih obravnava kvečjemu kot odvečne ljudi. Zdaj pa fakić offić in Lahko noč. Beda nemišljenja.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness