Slovenci proti genocidu, skoraj

Oddaja
bonifika
26. 2. 2024 - 17.00
 / OFFsajd

izrael
Slovenija – Izrael, tekma, ki se ne bi smela zgoditi
 / 23. 2. 2024

Obljubili smo reportažo s tekme med košarkarskima reprezentancama Slovenije in Izraela, ki je Košarkarska zveza Slovenije kljub pozivom ni odpovedala. Vrh tega je zveza na tekmah z Ukrajino in Izraelom prepovedala vnos zastav tujih držav in transparentov z žaljivo vsebino v dvorano. Zato je nekaj deset aktivistov organiziralo večinoma ljubljansko ekspedicijo v Koper. Namen ekspedicije je bil v dvorani izraziti glasno nestrinjanje s slovensko in zahodno politiko podpore Izraelu, ki izvaja genocid nad Palestinci v Gazi. V podporo protestnikom iz notranje Slovenije so pred dvorano Bonifika prišli tržaški kolegi iz koordinacije za Palestino. Zakaj, pove Bruna.

Izjava

Na protestu pred dvorano se jim je pridružila peščica koprskih študentov, za katere je tekma z Izraelom dokaz dvoličnosti zahoda, pojasni Filip.
 
Izjava

Protest v dvorani je pri lokalcih sicer odprl dilemo:

Izjava

S Policijske uprave Koper so že pred tekmo napovedali, da bodo zaradi dokumentiranja morebitnih kršitev javnega reda in miru ter drugih odklonskih dejanj pred in med tekmo ter po njej v notranjosti in okolici dvorane izvajali video nadzor. Tega pa niso napovedali za tekmo z Ukrajino. Kot so nam pojasnili na policiji, so namreč tekmo z Izraelom ocenili z višjo stopnjo tveganja kot tisto z Ukrajino. Policija je dvorano za tekmo z Izraelom dodobra zastražila, policisti so navijače pred vstopom v dvorano tudi pregledali. Potencialni protestniki so policiste zanimali celo na schengenski meji z Italijo.

Izjava

zastava

V dvorani je večina protestnikov zasedla tribuno za klopjo izraelske reprezentance. Z vzkliki so se skušali dopolnjevati s siceršnjim navijanjem:

Slovenija - Palestina

Varnostniki, ki jih je najela košarkarska zveza, so skušali kar se da natančno izpolnjevati prepovedi. Listov papirja z naslikanimi lubenicami, simbolom podpore Palestini, varnostniki niso zasegli. Prav tako so dopuščali mahanje z rdečimi listi papirja, ki so predstavljali rdeče kartone za izraelski genocid. Okrog deset palestinskih zastav, ki so jih protestniki uspeli prešvercati v dvorano, so varnostniki zasegli, kaj hitro jim je to uspelo. Transparente s slogani, kot je »Slovenija proti genocidu«, prav tako. To jih je tako zamotilo, da je Franci Kek uspel s kefijo oziroma ruto skočiti na igrišče.

karton

K policiji so varnostniki odvedli tudi Andraža, ki je na glavni protestniški tribuni razgrnil palestinsko zastavo.

Izjava

Proti Andražu so zaradi izražanja političnih stališč policisti začeli prekrškovni postopek na podlagi kršenja Zakona o zasebnem varovanju.

Drži obrambo - proti genocidu

varnostnik

Nekateri varnostniki so se sicer strinjali s stališči protestnikov:

Izjava

Andraž opozarja na varnostnike v poslovnih oblačilih, ki so za vratom nosili akreditacijo izraelskega košarkarskega štaba:

Izjava

agenta

Izraelski varnostniki so z lokalnimi ob kazanju na protestno tribuno tudi komunicirali. S policije nam zaradi morebitnega razkrivanja taktike delovanja policije podrobnih podatkov o tujih varnostnikih niso želeli posredovati, so pa potrdili, da policija za sestavo varnostne ocene zbira različne podatke in informacije od slovenskih ter tujih fizičnih in pravnih oseb.

Kdor ne skače, ni Slovenc ...

Kot smo slišali, med navijanjem proti genocidu večina dvorane s protestniki ni prav rada sodelovala. Maja, profesorica športne vzgoje, pove, da bi morali šport in politiko strogo ločiti:

Izjava

Še radikalnejši je bil mlajši obiskovalec:

Izjava

Skupina črnotrenirkarjev je protestnike sicer gledala postrani. Toda zdi se, da je bil običajni sentiment navijačev milejši, strne gospod:

Izjava

Na odgovore Košarkarske zveze Slovenije in evropske veje Mednarodne košarkarske zveze še čakamo.

 

Foto: MM

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Pa dobr, lahk bi vsaj povedal, kolk je bil rezultat na konc.

gold

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness