Strumno in veselo v dražji vrtec

Aktualno-politična novica
6. 9. 2023 - 17.00
 / OFFsajd

Na dnevnem redu ljubljanskega mestnega sveta bo 25. septembra predlog sklepa o določitvi cen programov predšolske vzgoje v javnih vrtcih v prestolnici. V primeru sprejetja sklepa bodo od prvega oktobra starši vrtčevskih otrok prejemali zajetnejše položnice. Ceno vrtčevskega varstva bo občina dvignila za 27 odstotkov, starši oziroma skrbniki pa bodo zaradi višjih občinskih subvencij v povprečju plačevali 15 odstotkov več. Ljubljanska občina se tako pridružuje trendu dvigovanja cen vrtcev po državi v zadnjem letu. 

V Mestni občini Ljubljana deluje 23 javnih vrtcev, vanje je bilo v lanskem šolskem letu vpisanih okoli 13 tisoč otrok. Napovedano zvišanje cen je tretje od leta 2008, nazadnje so cene dvignili leta 2019. Vodja mestnega oddelka za vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič je na tiskovni konferenci prejšnje in tokratno podražitev strnila tako.

Fabčič

Predlog sklepa o spremembi cen vrtcev v obrazložitvi navaja več razlogov za podražitev, ki so vezani na povečanje stroškov dela in funkcionalnih stroškov objektov vrtcev. Predlog prav tako navaja, da se je od leta 2019 število otrok v vrtcih zmanjšalo z dobrih 13.300 na nekaj pod 13 tisoč in da se je spremenilo razmerje med vpisanimi v oddelke prvega in drugega starostnega obdobja, kar oboje tudi vpliva na spremembe v financiranju. Natančneje je povečane materialne stroške in stroške dela predstavila Fabčič.

Fabčič

Stroški predšolskega programa so se tako od zadnjega zvišanja cen programov leta 2019, ko jih je bilo za dobrih 51 milijonov evrov, močno povečali. V letu 2023 bodo predvidoma znašali okoli 65 milijonov evrov. Razlika znaša skoraj 14 milijonov evrov oziroma 27 odstotkov vseh stroškov. Razliko višjih stroškov vse od 2019 je krila občina iz proračuna. Večino stroškov predlagane uskladitve cen bo po besedah Fabčič nosila občina, saj bodo letno starši plačali okoli 3,4 milijona evrov več.

Fabčič

in drugi finančni podvigi Univerze v Ljubljani
 / 31. 8. 2023

Letna cena predšolskega programa brez subvencij za prvo starostno obdobje bo tako po novem 732 namesto 576 evrov, za drugo starostno obdobje pa 531 namesto 418 evrov. Odstotek starševskega doplačila je odvisen od uvrstitve v dohodkovne razrede. Na primer staršu v prvem dohodkovnem razredu občina pokrije celoten strošek vrtca, tisti v zadnjem, devetem, pa je upravičen do 33-odstotne subvencije.

Ob tokratni podražitvi bodo na občini uvedli še »draginjsko subvencijo«, ki bo pokrila razliko med 27-odstotnim zvišanjem cen in povprečno podražitvijo doplačil za 15 odstotkov. Na primer starši v drugem dohodninskem razredu, ki so od leta 2019 plačevali 44 evrov mesečno, bi ob 27-odstotnem povečanju plačali 73 evrov. Zaradi draginjske subvencije bodo po novem odšteli 56 evrov na mesec.

Na občini pojasnjujejo, da ne gre za veliko spremembo in bo večji del višjih stroškov še zmeraj krila občina. Petra Blajhribar Kubo, opozicijska mestna svetnica Levice, meni drugače. 
 
Kubo

Župan Zoran Janković je dejal, da bo k zmanjšanju stroškov pripomogla tudi reorganizacija vrtcev, ki je v pripravi in naj bi stopila v veljavo čez približno leto dni. Sam pričakuje, da bo ta omogočila nižje materialne stroške in prehrano iz domače pridelave, torej kratke prehrambene verige. O tem več Petra Blajhribar Kubo, ki sicer priznava, da o reorganizaciji v svetniškem klubu ne vedo vseh podrobnosti.

Kubo

Kako mariborski župan rešuje luknjo v mestnem proračunu na plečih nevladnikov
 / 19. 6. 2023

Kot sta na novinarski konferenci izpostavila Marija Fabčič in Zoran Janković, se je ljubljanska občina pri podražitvi celo nekoliko zadrževala in ni sledila trendu. Župani mestnih občin so se namreč že januarja na seji skupščine združenja mestnih občin v luči neodzivnosti vlade na njihove pozive za kritje stroškov povišanja plač iz proračuna odločili za dvig cen vrtcev za 14 do 17 odstotkov. Takrat so zatrdili, da je to zato, ker mestnim občinam država preko instrumenta povprečnin vrne 70 odstotkov stroškov za izvajanje zakonsko določenih nalog. Novomeška občina je januarja dvignila cene za 13 odstotkov, v Novi Gorici pa so 20-odstotno povišanje cen starši dočakali aprila. Zakaj so deleži podražitev med občinami različni, je pojasnila Fabčič.

Fabčič

Janković je na tiskovni konferenci izpostavil, da je ljubljanska občina v okviru pobude združenja mestnih občin vlado pozvala, naj ta sofinancira podražitve in da je občina z njo še v pogovorih. Kubo Blajhribar predstavi, kako na to gledajo v svetniškem klubu Levice.

Kubo

Kaj pa o podražitvi menijo starši vrtčevskih otrok? Naprej smo zavili pred vrtec Ledina v centru mesta.

Starši

Druga sogovorka izpostavi, da se ji zdi ustrezno, da se sredstva za podražitev pridobi od staršev, saj je proračun po njenem v trenutnih razmerah že tako zelo obremenjen.

Starši

Na tivolskem igrišču je med varovanjem svoje vrtčevske skupine z nami spregovorila tudi vzgojiteljica enega od ljubljanskih vrtcev.

Vzgojiteljica

Sogovorka se ustavi tudi ob velikosti skupin otrok na eno vzgojiteljico in pomočnico, kar izkazuje kadrovsko podhranjenost poklica, ki so jo izpostavljali že starši, a njej se zdi, da ta ne predstavlja večjega problema.

Vzgojiteljica

Iz vseh obrazložitev podražitev ne le v ljubljanski, ampak tudi ostalih občinah, je očitno, da je eden večjih razlogov za tokratno prestolniško zvišanje cen vrtcev tudi dvig plač zaposlenih. Pomočnice v vrtcih so še zmeraj plačane nekaj evrov nad minimalno plačo.  

Vir slike: montaža po slika1 (public domain), slika2 ( License Creative Commons)
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness