Z macolami v boj za osvoboditev Demokratske stranke

Aktualno-politična novica
10. 1. 2022 - 17.00
 / OFFsajd

V albanski prestolnici Tirana je več sto privržencev nekdanjega premierja, predsednika republike in predsednika opozicijske Demokratske stranke Salija Berishe v soboto vdrlo na sedež te največje albanske opozicijske stranke. V protestu je bilo po pričevanjih albanske policije pridržanih več kot 25 oseb in osem uporniških predstavnikov omenjene stranke, policija pa je proti protestnikom, ki so v poslopje vdrli z macolami in lestvami, uporabila solzivec in vodni top. 

Protestniki pod vodstvom Berishe so zahtevali odstop trenutnega strankarskega predsednika Lulzima Bashe, ki je septembra izključil Berisho iz stranke. Vzrok za Bashevo odločitev je bila obtožba ameriškega ministra za zunanje zadeve Anthonyja Blinkna o Berishevi vpletenosti v korupcijo in protipravno prilastitev državnih sredstev med letoma 2005 in 2013, ko je dva mandata vodil albansko vlado. Berisha je bil maja po Blinknovi obtožbi razglašen za persono non grata, s čimer mu je prepovedan vstop v Združene države Amerike.

Ozadje protestov in strankarskega razkola pojasni Besar Likmeta, novinar portala reporter.al.

Izjava

Berisha je, preden se je zatekel k poskusu nasilnega prevzema, želel prevzeti vodenje Demokratske stranke bolj demokratično. Oktobra je začel zbirati podpise njenih članov, s pomočjo katerih si je prizadeval za razpis novih strankarskih volitev. Pri tem je bil neuspešen, zato se je na ločenem kongresu za novega predsednika stranke razglasil kar sam. Uradnega predsednika Basho je obtožil za hlapca vladajoče Socialistične stranke in premierja Edija Rame. Berisha je izključitev iz stranke dojel, kot da ga je Basha izdal, zato gre pri sporu bolj za osebne zamere kot pa iskrene politične skrbi.

Izjava

Sogovornik napoveduje Albaniji, ki je po prisotnosti korupcije na samem vrhu držav Zahodnega Balkana, zaradi oslabitve največje opozicijske stranke krhanje demokratične ureditve in s tem svojevrsten poraz dolgoletnih prizadevanj, da bi se ta vzpostavila.

Izjava

Pomemben vpliv na notranjo dinamiko Demokratske stranke so imele Združene države Amerike, s katerimi ima Albanija tradicionalno prijateljski odnos, ko so razglasile, da je Berisha na njihovem ozemlju nezaželen. Ameriška veleposlanica v Tirani Yuri Kim je po sobotnem protestu pozvala k umiritvi razmer, ki pa se po izjavah Blinknovega namestnika Gabriela Escobarja sodeč ne morejo stabilizirati, če je Berisha na čelu Demokratske stranke. Escobar je namreč med vrsticami večkrat posvaril pred posledicami, če bi bil sogovornik največje albanske opozicijske stranke uradnemu Washingtonu persona non grata.

Posredno vmešavanje ZDA v notranjo politiko Albanije je tako očitno. Likmeta svoje razmišljanje o medsebojnih diplomatskih odnosih vpelje s šalo, da bi Albanci ambasadorja Združenih držav Amerike, če ta ne bi že obstajal, preprosto izumili – tako nepogrešljiv je po njegovem mnenju ameriški vpliv v Albaniji.

Izjava

Berisha zanika obtožbe Združenih držav Amerike, češ da je bil med predsedovanjem vladi vpleten v korupcijo. To ni bila edina obtožba v času njegovega političnega delovanja na najvišjih državnih funkcijah, vendar Berisha tako kot drugi politiki z državnega vrha nikoli ni bil obsojen zaradi kaznivih dejanj.  Kot pove Likmeta, povezave med politiko in sodstvom v Albaniji sicer niso neobičajne.

Izjava

Berisha, ki ga policija na protestu ni pridržala, še vedno nadaljuje boj za »strankarsko krono«. Kot je napovedal po tem, ko ga je policija odpeljala stran od poslopja stranke, bo skupaj s privrženci pohod na vrh nadaljeval,  dokler sedež stranke, ki ga je imenoval tudi za svoj dom, ne bo osvobojen. Vprašanje pa je, ali je po sobotnem protestu ta osvoboditev sploh še realna.

 

OFFsajd je pripravila vajenka Magdalena, pomagala je Ajda.

 

Avtor naslovne fotografije: Isa Myzyraj. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.