Ekonomski ostanki leta 2022

Oddaja

V ponovoletni Ponudbi in prevpraševanju smo se ozrli na nekaj izstopajočih dogodkov, ki smo jih obravnavali v lanskih oddajah, in raziskovali, kaj se je zgodilo od takrat, ko smo o njih prvič govorili. Poleg tega smo se ozrli na nekaj ekonomskih dogodkov in številk, ki ilustrirajo leto 2022, ki ga je, tudi kar se tiče ekonomije, močno zaznamovala ruska invazija na Ukrajino.

Tokratne teme:

  1. Evropski lov na plin. Zakaj kemična tovarna BASF v Ludwigshafnu porabi toliko plina kot Švica in zakaj se zaradi tega ugašajo luči v Pakistanu.

  2. Zlato. Ne rešuje pred inflacijo in tudi novice o vezavi ruskega rublja nanj so se izkazale za močno preuranjene. Kljub temu pa so centralne banke z zmaji delile afiniteto do njega. 

  3. Še bolj kot zlato je bil lani priljubljen nikelj. Tako zelo, da bi največje londonske klirinške hiše na borzi kovin skoraj bankrotirale.

  4. Letalstvu v Rusiji naj bi bili marca zaradi zahodnih sankciji že šteti dnevi. Preverili smo, ali je to res, in ugotovili, da je največ pridobila Air Indija na svojih letalskih linijah v Kalifornijo. 

  5. Vojna je seveda odlična za orožarsko industrijo. Nikjer bolj kot v Združenih državah Amerike, kjer je kongres menil, da si Pentagon ne želi dovolj.

  6. Čipi. Proti koncu leta jih je bilo že precej lažje dobiti. A so postali tudi glavno bojišče v vse bolj očitni ekonomski vojni med ZDA in Kitajsko. Oddajo zaključimo s pogledom, kako ostra je postala ta vojna v letu 2022.

 

Fotografija: EC - Audiovisual Service, Sylvain Thomas

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.