Najljubše pesmi (izmišljenih) ljudi

Oddaja
18. 12. 2018 - 20.00

"Želel bi govoriti o novih težnjah in problemih v razvoju glasbene pop kulture, če jo je seveda sploh moč označiti za kulturo. Sam sicer menim, da lahko. V zvezi z divjim razvojem interneta in globalizacijo se je pojavilo ogromno imen, novih umetnikov, ki niso nikoli nastopili na televiziji, bili malo predstavljeni na radiu, a imajo kljub temu milijone oboževalcev in poslušalcev po internetu. To so seveda predvsem rep in hip hop umetniki." (izjava glasbenega producenta Igorja Matvijenka na zasedanju državnega sveta za kulturo in umetnost Ruske federacije s predsednikom Vladimirjem Putinom z dne 14. 12. 2018)

"Začeli ste z vprašanjem, ali je pop kultura sploh kultura. Kot veste, je vse odvisno od časa, v katerem živimo, in od naše ocene. Vsi dobro vejo, da so se nad valčkom nekoč zgražali, imeli so ga za neprimernega. Potem je postal klasika. In v tem ni nič presenetljivega. Povedali ste, da rep in druge oblike sodobne umetnosti stojijo na treh temeljih: seks, droge in protest. Od tega me najbolj skrbijo droge. Te so zelo škodljive, so pot do degradacije naroda. To za hrbtom radi počnejo – bog nam pomagaj!, tukaj moramo delati na tem, da tega ne bi bilo, ne gre za zgolj preganjanje kletvic in preklinjanja." (izjava predsednika Vladimirja Putina na zasedanju državnega sveta za kulturo in umetnost Ruske federacije z dne 14. 12. 2108).

****

"Aj! Ustavi zabavo! / Aj! Pel bom svojo glasbo. / Aj! Najiskrenejšo glasbo. / Aj! Glasbo zlomljenih oči. / Aj! Glasbo rumenega snega. / Aj! Glasbo črnega pijanstva. / Aj! Glasbo našega otroštva. / Aj! Glasbo o nas." (odlomek iz komada Ай! ruskega rep izvajalca Хаски)

"Naša domovina je resnično prekrasna, / kvadrat črne barve, vsi smo vanj ujeti. / Varianti sta dve: govoriti v tla ali v masko, / življenje je prekrasno, a žal smo v pravljicah. / Skočila bi v posteljo, a ti vrv preprečuje. / Imaš oblast, a si to le domišljaš. / Ubijaš brate takoj po tem, ko jih pogostiš. / Namesto sladkorja jim v čaju zvariš žalost. / Vzameš tuje in narediš za svoje. / Bral sem zgodovino Rusije v šoli in tisto, za K … / Mislim, da si razumel in postavil, kar je treba. / Sem sovražnik države in moj jezik je resnica. / Še naprej vas bom vse uničeval. / Ljudje, od otroštva uniformirani, me hočejo pofukat. / V mojih očeh so nalivi, a dečki ne jočejo. / V mojih žepih je luknja, a moja duša je čista in to pomeni, da sem bogatejši." (odlomek iz komada Наш менталитет/Naša mentaliteta ruskega reperja FACE).

Хаски - Ай
Posnetek nastopa Хаски pred aretacijo v Krasnodaru, 22. 11. 2018
Koncert v podporo Хаски v Moskvi, 26. 11. 2018
PHARAOH & Boulevard Depo - 5 Минут Назад
PHARAOH - ДИКО, НАПРИМЕР
PHARAOH - ФОСФОР (PROD. BY COLDSIEMENS)
Птаха - Свобода 2.017
Del posnetka z okrogle mize, 6. 12. 2018: Жиган и Птаха в Госдуме.
Bad Balance - Города
Хаски - Поэма о Родине
Хаски - Иуда
СЛАВА КПСС - ВЛАДИМИР ПУТИН
Najbolj gledani rap battle: VERSUS X #SLOVOSPB: Oxxxymiron VS Слава КПСС (Гнойный)
FACE - Я РОНЯЮ ЗАПАД (prod. by JuloOntheTrack)
FACE - НАШ МЕНТАЛИТЕТ
Intervju s PHARAOH (вДудь)
Intervju s FACE (вДудь)
Intervju s Гнойный (вДудь)

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.