Koroške kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
14. 3. 2019 - 15.10

Cenjene poslušalke, cenjeni poslušalci. Vlada je danes imenovala državni sekretarki na ministrstvu za kulturo, Petro Culetto, ki bo opravljala funkcijo vodje kabineta ministra za kulturo Zorana Pozniča, prej pa je to funkcijo opravljala na ministrstvu za obrambo, ter Tanjo Kerševan Smokvina, ki se je ukvarjala z medijskimi politikami Evropske unije in bila podpredsednica strokovne komisije za programske vsebine medijev Ministrstva za kulturo.

Od urbanega državnega centra se selimo na periferijo. V slovenjgraški Koroški galeriji likovnih umetnosti se danes ob 18. uri odpira razstava slovenskega pomurskega akademskega slikarja Ignaca Medena z naslovom U/S/TVAR/I/TVE. Razstava se izvaja v okviru projekta Zbirke v gibanju, ki ga je začela prav omenjena galerija. Projekt nam podrobneje predstavi kustosinja razstave Irma Brodnjak.

Izjava

Irma Brodnjak je s slikarjem Ignacem Medenom že večkrat sodelovala, med drugim tudi pri lanskem projektu Portreti. V projektu se je Meden tudi nekoliko širši publiki predstavil, kot pravi Brodnjak, kot izvrsten portretist, čigar posebna značilnost je ustvarjanje v pastelni tehniki, kar je redkost znotraj portretnega žanra. Ukvarja se tudi z grafično tehniko, sodeloval je na primer na Evropskem trienalu male plastike. Brodnjak umetnika na kratko predstavi.

Izjava

Ignaca Medena omenjamo kot slikarja, a bolj kot s samimi slikami govori z oblikami, ki jih te predstavljajo. Na tak način poskuša izvesti tudi današnjo razstavo, ki se fokusira na kritiko kapitalizmu imanentnega potrošništva, konceptualno prepletanje lesenih deščic, katerih fluorescentna barva ustvarja žareč učinek, ne manjka pa niti črnih kvadratov na beli podlagi. Vse tri vsebinske sklope nam predstavi Brodnjak:

Izjava

Naslovu razstave - Ustvaritve -, katerega zapis je sprva nesmiselno ločen z več poševnicami, smisel doda Ignac Meden:

Izjava

Na razstavi, kot je omenila že Brodnjak, si bo obiskovalec lahko z metom kovanca za 1 ali 2 evra odprl instalacijo. O tej simboliki in metu kovanca v avtomat Meden:

Izjava

 

Kulturne novice je pripravil vajenec Tim.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness