Neodvisne novice

Aktualno-politična novica
12. 9. 2013 - 14.25

Metelkova še vedno praznuje! Dvajseta obletnica njene avtonomnosti bo zaznamovana s temu nadvse primerno debato. Radio Študent kot prvi neodvisni medij v nekdanji Jugoslaviji v kriznem času organizira prvi simpozij o aktualnem stanju slovenske neodvisne kulture. Pod naslovom Odvisni od neodvisnosti bo v Menzi pri koritu ob 17. uri začetek mapiranja neodvisne kulture. Torej tiste kulture, ki v svojem izražanju ne podlega političnim niti finančnim interesom. Vas zanima kdo poleg Radia Študent še vztraja na svojem? Številni govorci bodo s svojimi nastopi predstavili dejansko sliko slovenskih kulturnih samorastnikov, seveda pa bo razprava odprta tudi za morebitna vprašanja in diskusijo. Med govorci so Bojan Anđelković, odgovorni urednik RŠ-a, Miha Zadnikar, predstavnik Metelkova mesto, Luka Prinčič iz zavoda Emanat in Andrej Srakar iz Asocijacije. Ob 19. uri orisu avtonomnega delovanja sledi okrogla miza, naslovljena Neodvisna kultura med kladivom in nakovalom kulturnih politik. V vlogi moderatorja bo Robert Bobnič, urednik kulturne-humanistične redakcije Radia Študent, ki bo med drugim zagotovo vprašal tudi, kako reševati obstoječo situacijo manjšanja sredstev. Zakaj je za simpozij čas prav zdaj, nam je zaupal kar Robert.

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

V primeru Odvisnih od neodvisnosti gre za dogodek, ki ga bo Radio Študent med drugim organiziral v okviru širše pobude za zaščito, obstoj in razvoj Radia Študent. Ta bo vključevala peticijo pa tudi dobrodelno akcijo donacij za Radio Študent, poseben radijski program ter več manjših in večjih javnih dogodkov, vključno s protestnim shodom in z veliko zaključno dobrodelno zabavo na Metelkovi v petek, 22. novembra.

 

Da boste neodvisno kulturo preverili še na lastne oči, vam ob 19h Zavod SCCA omogoča voden ogled po metelkovskih ateljejih in tamkajšnjih umetniških intervencijah. Pregled vizualne scene, ki nastaja v prostorih nekdanje vojašnice bosta predstavili umetnostna zgodovinarka Simona Žvanut in kuratorka Galerije Alkatraz Jadranka Plut. Ker se vodstvo časovno križa s simpozijem, vam predlagamo, da se le temu pridružite že ob 5. uri, vmes pa vskočite še na kakšen ogled tamkajšnje likovne produkcije. Zvečer pa seveda sledijo še koncerti, med drugim bodo tokrat za sozvočje poezije in glasbe poskrbele Mlade rime. Začetek ob 21. uri.

 

Metelkova še vztraja, hkrati pa se na drugem koncu Ljubljane, natančneje v Galeriji Jakopič začne cikel zvočnih eksperimentalnih performansov pod naslovom Sound Explicit 2013. Zasnovan je z željo po podpori kreativnega in raziskovalnega ustvarjanja na področju zvočne umetnosti. Ob 20. uri bosta nastopila bobnar Marek Fakuč in zvočno-vizualni umetnik Jernej Černologar. Združila sta se v projektu Amater, uro kasneje pa jima sledita še Vid Drašler in Tao G. Vrhovec Sambolec.

Za neodvisnost kulture skrbi tudi Katarino Stopar.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.