Obujanje spominov ali nova (?) Butnskala

Kulturna ali glasbena novica
22. 3. 2016 - 15.10

Današnji dan je očitno namenjen spominjanju ali novi obuditvi, vsaj v kulturi. Medtem, ko se eni danes spominjajo kako je leta 1997 komet Hale-Bopp prišel na obisk mimo zemlje, drugi predvsem reminiscirajo, za današnje dni takorekoč – zlata - osemdeseta. Začnimo v Novi Gorici.

 

V Mestni galeriji Nova Gorica se bodo danes v sklopu soočanj s sodobno vizualno umetnostjo obiskovalci ob 19. uri lahko priglasili h predavanju Barbare Borčić pod naslovom: Apropriacija in ponovna uprizoritev. Zgodnja dela skupin Laibach in Irwin. Ponovno bodo torej uprizorili kako so si ponovno uprizarjanje in prisvojitev razlagali v koncu 20. in začetku 21. stoletja v prej omenjenih umetniških krogih. Na primeru zgodnjih del Laibacha se bo dotaknila metod in vprašanja originalnosti ter še česa.

 

Ko pa smo že pri ponovnem obujanju in reaktualizaciji ...

 

Tokrat v glavnih vlogah: Matija Vastl, Blaž Šef, Miha Rodman, Vesna Jevnikar, Matej Recer, Peter Musevski in drugi. Režija: Vito Taufer. Koprodukcija: Prešernovo gledališče Kranj in Slovensko mladinsko gledališče. Premiera: 27. marec 2016. Kako pa se je vse skupaj začelo? Legendarnost in aktualnost Butnskale je verjetno moč pripisati pripadanje nekemu na pol izgubljenemu času, ki je vedno prisoten v slovenski družbi, skozi katerega se je prerinil smisel za humor, ki presega vice o fekalijah. Butnskala se po prvotni radijski igri in kasnejšemu filmu, ter 2014 izdanemu stripu, tokrat spreminja še v teatrsko delo in se sprašuje večno prisotna vprašanja. Butnskala je torej videla že veliko oblik. Kaj o tem meni režiser Vito Taufer?

Izjava

Spomnimo se, da je ob izidu stripa v Kinu Šiška nek mladenič Marku Dergancu, enemu od idejnih vodij Butnskale povedal, da so kot navdušeni najstniki v srednji šoli že naredili radijsko igro po predlogi Butnskale. Torej lahko rečemo, da ne gre za prvo uprizoritev pri nas. Izgleda, kot da je Butnskala vedno aktualna?

Izjava

Ali obstaja možnost, da se tudi tisti, ki Butnskale nikoli niso poznali, z njo morda ne bodo mogli poistovetiti na enak način kot so se prek Radia Študent 30 let nazaj?

Izjava

 

Če pa vendarle želite nekaj skoraj povsem novega, se danes lahko v Trubarjevi hiši literature Kosate s Kosom in literarno predelate nekajminutni segment kratkega filma domače produkcije.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness