Pravljice, miti in Boter

Kulturna ali glasbena novica
27. 12. 2012 - 14.10

Kulturne novice tokrat začenjamo v duhu časa – praznično. Božič je sicer mimo, toda za vse tiste, ki imate zadosti bradatega debeluha, ki ni klasična podoba intelektualca, temveč največji filantrop na svetu – Božiček, no, za vas je sedaj na voljo dedek Mraz. S svojim pravljičnim spremstvom se bo stari dobri dedek Mraz po ljubljanskih ulicah vse do nedelje sprehajal vsak dan ob 17. uri in s pomočjo svojih živalskih prijateljev otroke obdaroval z bomboni. Kaj nam je dedek Mraz povedal o sebi in Božičku, sledi v izjavi.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje*

 

Komur pa je ta celotna pravljična ulična inscenacija preveč, lahko zaide v Kavarno Union, kjer se odvija malo manj pravljični Pripovedovalski Variete. Ob 20i uri boste lahko prisluhnili Ani Duši in Roku Kušlanu, ki sta kot pripovedovalca skupaj začela v skupini Za 2 groša fantazije. Tokrat sta se ponovno združila v tokratnem Pripovedovalskem Varieteju z naslovom Žgečljivke, pridružila pa se jima je še Polona Janežič, ki skrbi za muziko. Tema: ta žgečkljive, ta erotične, ta zapeljive.

 

Od pravljic k mitom. Danes se od 10ih do 16ih na Kongresnem trgu odvija projekt, imenovan Botrstvo v Sloveniji. RTV Slovenija in Mestna občina Ljubljana sta pripravila prireditev, kjer bodo podprli botrstvo. Prireditev je sicer namenjena mlajšim, toda verjetno so dobrodošli tudi starejši, da se zabavajo skupaj s slončkom Bansijem, ki bo nastopil z otroško rock skupino, z Muratom in Joseom, s Sapramiško in z Lipkom na košarkarskem turnirju. Kakšno zvezo ima to z botrstvom? Botrstvo je način pomoči otrokom in mladostnikom, ki jim pomagajo z mesečnimi donacijami. Zato smo izpustili pravljična bitja in se skušali malo pozanimati o teh botrih – kdo so in kako delujejo. Dobili smo sledeči odziv.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje*

 

Morda ne bi bilo slabo premisliti, zakaj sploh potrebujemo botrstvo oziroma kaj je narobe z družbo, da rabimo botre. Kakor koli. Za vse smrtno resne kulturnike ponujamo sledeče. Metelkova mesto, Channel Zero, 21:00, otvoritev razstave Jelene Kantar, ki nosi naslov Skozi njegove oči, ob enem pa si boste lahko ogledali projekcijo kratkega filma Skozi moje oči. Avtorica razstave se je pred kratkim odpravila v Indijo, s projektom analize problematike žensk v Indiji v mislih. Tematiko je nekoliko spremenila, osredotočenost je sedaj na fotografiji nepalskega guruja, ki je po oceni avtorice eden izmed najbolj pristnih bab, sadujev in gurujev. Kako se je avtorici posrečil prehod iz sociološke k bolj duhovni tematiki, lahko torej preverite danes zvečer v Channel Zero.

 

Kulturne novice je danes pripravil …

*Zaključek v posnetku oddaje*

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.