Ding dong, bližamo se postajališču DRAMA

Recenzija dogodka

Lepo pozdravljeni vsi potniki linije 89,3 MHz, ki vas bomo danes popeljali po pravkar sklenjenem festivalu slovenskega dramskega gledališča in dramatike: že 53. Tedna slovenske drame. Festival je potekal od 27. marca do 7. aprila v Kranju in Ljubljani, ogledali pa smo si ga Brina, vajenka Nika, Metod in Živa, ki smo danes tudi z vami v studiu. Pa da za začetek predstavim kar vozni red oddaje. Vožnjo bomo začeli s programom letošnje edicije festivala, nadaljevali z bralnimi uprizoritvami in končali z diskurzivnim programom. Preden pa začnemo, se na hitro ustavimo pri vprašanju zakaj teden slovenske drame?

Recenzija predstave 410 kilometrov (Filip Mramor, LGL)
 / 9. 12. 2022

...

Ding dong! Se že bližamo naslenjemu postajališču: program festivala. Program je - tako kot je že stalnica - zapolnjevalo pet sklopov: diskurzivni dogodki, bralne uprizoritve, slovesnosti in koncerti ter tekmovalni in spremljevalni program. Selektor srednjih je bil letos Rok Bozovičar, sicer tudi nekdanji soavtor Teritorija Teatra.

...

Nagrado občinstva je prejela predstava Usedline v režiji Žige Divjaka ter po tekstu Katarine Morano, ki je prav za ta tekst na lanskem TSD-ju prejela Grumovo nagrado.

[kratka recenzija predstave Usedline]

Pogovor z režiserko Živo Bizovičar
 / 15. 11. 2022

...

Predstava, ki je najbolj prepričala strokovno žirijo - v sestavi dramaturginje Diane Koloini, režiserka Anđelka Nikolić in dramaturginje Tery Žeželj - je bila Žene v testu, ki je prejela Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev.

[kratka recenzija predstave Žene v testu]

...

Mi dragi poslušalci pa se že bližamo naslednjemu postajališču: glasbenemu premoru, po katerem se vrnemo s še več DrAmE.

🎵  Let 3 - Drama 🎵

Dragi potniki linije 89,3 MHz, Nika, Brina, Metod in Živa vas še vedno vozimo po 53. Tednu slovenske drame, in se že bližamo naslednji postaji: bralnim uprizoritvam. Na TSD-ju so slednje zavzele tri oblike:

Kakšen se nam zdi format bralnih uprizoritev?

...

Žirijo za nagradi za mladega dramatika in Grumovo nagrado so sestavljali teatrolog Tomaž Toporišič, igralka Vesna Jevnikar in tudi nekdanji sodelavec Teritorija teatra, sicer MR na AGRFT Jakob Ribič. Za nagrado za mladega dramatika so izbirali med: besedilom Jake Smerkolja Simonetija - Pesem ptic v drevesnih krošnjah, Mance Lipoglavšek - Zamrzovanje in Ive Š. Slosar - Kako se smeji papež. Odločili so se za Manco Lipoglavšek in njeno besedilo Zamrzovanje.

[kratka recenzija odlomka drame Zamrzovanje]

...

Nagrado Slavka Gruma pa je domov odnesla Anja Novak - Anjuta, za besedilo: Tekst telesa. In s tem postala deseta prejemnica te prestižne nagrade, ki je v zadnjih letih kar dokaj konsistentno šla ženskam.

[kratka recenzija odlomka drame Tekst telesa]

...

Ding dong! Čas da se ustavimo še na diskurzivnem programu, kmalu po glasbenem premoru.

🎵 Benzko - Drama 🎵

Pozdravljeni nazaj v Teatru v eter, kjer še vedno potujemo po letošnjem TSD-ju. Pred nami sta še en strokovni posvet oblikovalcev maske slovenskih poklicnih gledališč in dve okrogli mizi, pri katerih se bomo na hitro ustavili udaj. Združenje dramskih umetnikov slovenije je 28. marca organiziralo okroglo mizo z naslovom Več kritike prosim, pred katero smo piske gledaliških kritik prejele tudi anketni vprašalnik, katerega rezultati so bili predstavljeni na dogodku.

[obnova okrogle mize Več kritike prosim]

...

Na prvega aprila pa smo se odpravili na eno prav nič šaljivo okroglo mizo z naslovom Umetna kri, a prave solze: kako se pogovarjamo o nasilju, ko ustvarjamo gledališče?

[obnova okrogle mize Umetna kri, a prave solze: kako se pogovarjamo o nasilju, ko ustvarjamo gledališče]

...

Preden pa se poslovimo, na hitro obnovimo še ostale nagrajence: Nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije in sicer: igralski nagradi "Duša Počkaj" za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih sta prejeli Tamara Avguštin in Jana Zupančič, nagrado "Marko Slodnjak" za izjemne stvaritve v dramatiki v zadnjih dveh letih: Jera Ivanc; nagrado "Marija Vera" za življenjsko delo Milada Kalezić ter nagrado "Polde Bibič" za življenjsko delo Dušan Mlakar. Čestitke vsem.

Nagrade TSD, ki jih še nismo omenili: Nagrada Tedna slovenske drame za najboljšo igralko je po presoji žirije prejla Zvezdana Mlakar. Kot najboljšega igralca je žirija prepoznala Gregorja Zorca, za Posebno nagrado Tedna slovenske drame za učinkovit uprizoritveni postopek je žirijo najbolj prepričala prepričala predstva Usedline, Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji pa je prejela dolgoletna dramaturginja Mojca Kreft.

Final thoughts?

Spoštovani potniki, čas bo da se pomaknemo proti izstopnim vratom. Z vami smo bili Nika, Brina, Metod in Živa, ki vam že mahamo v slovo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.