Elisabeth Subrin: Shulie

Oddaja

V oktobrski Temni zvezdi gostimo dve radijski sodelavki, Klaro Otorepec, eno od urednic oddaje Sektor Ž, in Ano Reberc, avtorico oddaje Psihoteka. Skupaj smo se ujele v okviru letošnjega festivala Mesto žensk, in sicer ob predstavitvi izida slovenskega prevoda dela ameriške radikalne feministke Shulamith Fierstone Dialektika spola: Zagovor feministične revolucije, ki jo je za založbo *cf prevedla Katja Čičigoj. Predstavitev prevoda je sicer pospremil obsežen simpozij v Atriju ZRC – poročilu s simpozija pa lahko prisluhnite v Sektorju Ž z dne 19. oktobra.

Predstavitev knjige je potekala v petek, 11. oktobra, v Slovenski kinoteki, kjer smo si ogledali kratek eksperimentalno-biografski film Shulie o študentskih letih Shulamith Firestone, ki ga je leta 1997 posnela ameriška filmska režiserka, videastka, profesorica filma in feministična aktivistka Elisabeth Subrin.

V oddaji bomo skupaj z gostjama poskušale opredeliti ne zgolj radikalne poteze feminizma, kot ga v svoji ideji razvija Shulamith Firestone – bolj kot to nas bo zanimal njen filmski alterego, Shulie, ki je, kot je predstavljena in sestavljena v istoimenskem filmu, miselno in konceptualno zanimiva in potencialna izkušnja vprašanja možnosti vzpostavljanja in zadrževanja ženskega pogleda skozi moško pogojeni kinematografski aparat. S Klaro in Ano bomo odpirale vprašanje filmske podobe, filmskih praks in feminističnega pisanja oziroma prepisovanja zgodovine na način poskusa vzpostavljanja ženskega pogleda.

Recenzijo prevoda Dialektike spola Shulamith Fierstone si lahko preberete v Humanistki z naslovom Izvor vsega je psihoseksualen, ki jo je spisala Ana Reberc.

 

Izbrana dela Elisabeth Subrin (odlomki iz filma Shulie od 11:06)

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness