Britoff medmrežne nevtralnosti

Aktualno-politična novica
Nevtralnost interneta
3. 5. 2018 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10-ih

Ameriška zvezna država Kalifornija sprejema zakonodajo, ki bi zopet uveljavila nevtralnost interneta. Predlog zakona je že prestal obravnavo na Odboru za pravosodje in na Odboru senata za energijo, javno oskrbo in komunikacije. Prestati mora še obravnavo na Odboru za porabo proračunskih sredstev, nato pa bo o njegovem sprejetju glasoval senat.

Vsebino zakona in njegovo implementacijo je posvojila tudi zvezna država New York, medmrežna nevtralnost pa je bila od njenega preklica v ZDA lanskega decembra na ravni zvezne države že sprejeta v Washingtonu in Oregonu. Aktualna protiudarca Kalifornije in New Yorka glede zakonodaje o regulaciji ponudbe dostopa do interneta na ravni posamezne države izkoriščamo, da naredimo malce širši pregled procesa regulacije ponudbe dostopa do medmrežja v ZDA, kjer na trgu dominira majhno število močnih igralcev.

AT&T in drugi veliki ponudniki dostopa do spleta so proti državama Oregon in Washington že napovedali tožbe, prav tako pa naj bi Zvezna komisija za komunikacije, v nadaljevanju FCC, napovedala ustavno presojo “samovoljnosti” zveznih držav. Pravna stroka je glede možnosti za uspeh uveljavitve zakonodaje nevtralnosti spleta na ravni posameznih držav razdeljena. Nevtralnosti interneta naklonjeni pravniki menijo, da bi zakonodaja lahko uspela, saj je FCC ukinila zakonodajo o nevtralnosti interneta tako, da se je odrekla možnosti regulacije tega področja.

Zvezne države imajo v rokavu še en način za posredno uveljavitev medmrežne nevtralnosti. Za javno naročilo dostopa do interneta lahko v razpisu zahtevajo ponudnika, ki ne bo diskriminiral hitrosti prenosa internetnih paketkov. To so že uvedle zvezne države Vermont, Havaji, Montana, New Jersey in New York.

Največji profitarji spora glede internetne nevtralnosti v ZDA bodo najverjetneje pravniki. Poleg tožb proti zagovornikom internetne nevtralnosti je takoj po njeni ukinitvi tožbo proti FCC vložilo 21 zveznih držav - vse, ki so imele državnega pravobranilca iz vrst demokratske stranke. Poleg 21 držav pa je tožbo proti FCC vložilo večje število informacijsko-tehnoloških podjetij.

 

Ob 8-ih

Baskovska separatistična organizacija ETA je razpustila vse organizacijske strukture. Do njene razpustitve prihaja sedem let po tem, ko so se odpovedali oboroženemu boju za neodvisnost regije, in 60 let po njihovi ustanovitvi. V izjavi za javnost so člani ETE še zapisali, da konflikt glede neodvisnosti Baskije ne glede na njihovo razpustitev ostaja še kako pereč. Z razpustitvijo želijo omogočiti nove politične načine boja za neodvisnost regije.

Kajmanji otoki, ki so sicer bolj neodvisni od Baskije, so napovedali boj proti odločitvi parlamenta Velike Britanije, da morajo prekiniti prakso nerazkrivanja imen lastnikov podjetij računov z vsemi sredstvi. Kajmanji otoki in druga čezmorska ozemlja Velike Britanije morajo svoje poslovne registre razkriti do leta 2020. Proti podobni zakonodaji pa so uspešno lobirala samostojna ozemlja pod suverenostjo Združenega kraljestva. Amandma, ki bi v razkritje lastnikov podjetij prisilil otok Man in Kanalske otoke, je bil včeraj ovržen.

Senat ameriške zvezne države Iowa je z 29-imi glasovi proti 17-imi sprejel zakonodajo, ki prepoveduje izvedbo splava od takrat naprej, ko je mogoče zaznati bitje srca fetusa. To se pogosto zgodi že po šestih tednih nosečnosti, predvsem pa preden ženska sploh ugotovi, da je noseča. Izjema je dopuščena, če je bila ženska posiljena ali žrtev incesta in je to prijavila policiji.

V Turčiji se je prokurdska Ljudska demokratska stranka oziroma HDP odločila, da za predsedniškega kandidata na predčasnih volitvah kandidira z enim od nekdanjih vodij stranke, Selahattinom Demirtasem. Ta je sicer že dobro leto in pol v zaporu, v procesu proti njemu pa ga obtožujejo vezi s kurdsko organizacijo PKK, ki jo ima Turčija za teroristično. Grozi mu do 142 let zapora, vendar dokler ni obsojen, sme kandidirati na volitvah.

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.