RIBIŠKIH KVOT EUBRITOFF

Oddaja
10. 11. 2017 - 10.05
 / BritOFF

OSMA

Dobro jutro. Premier Miro Cerar in finančna ministrica Mateja Vraničar Erman bosta danes predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju in komisarki za konkurenco Margrethe Vestager v Bruslju predstavila slovensko rešitev vprašanja prodaje NLB. Slovenija bi morala v skladu z zavezami v zameno za bruseljsko odobritev državne pomoči NLB v času krize prodati 75 odstotkov minus eno delnico banke, in sicer najmanj 50 odstotkov do konca tega leta, preostanek pa do konca 2018.

Ker koalicija ne pristaja na prodajo banke v tem trenutku, v Bruslju pa ne na odlog prodaje, je vlada podprla predlog finančne kompenzacije NLB državi oziroma nastajajočemu skladu skladov, ki bi financiral projekte malih in srednjih podjetij. V Evropski komisiji so v četrtek po odločitvi vlade poudarili, da ne želijo prejudicirati izida današnjih pogovorov, in ponovno izpostavili pomen spoštovanja zaveze o prodaji 75-odstotnega državnega deleža NLB za dolgoročno vzdržnost banke.

Odbor Državnega Zbora za finance in monetarno politiko bo danes še enkrat obravnaval predlog državnega proračuna za leto 2019, potem ko je vlada v njem opravila nekatere prerazporeditve. V proračun naj bi se letos steklo za 9,75 milijarde evrov prihodkov, odhodki pa so predvideni v višini 9,70 milijarde evrov. Proračunski presežek - tega bo državni proračun po več letih primanjkljaja prvič ustvaril spet prihodnje leto - naj bi tako znašal 53,8 milijona evrov. V soboto bo odbor obravnaval še predlog sprememb proračuna za leto 2018, seja, na kateri bodo poslanci sprejemali proračun za obe leti, pa se začne v ponedeljek.

DESETA

Članicam Evropske unije ta teden ni uspelo doseči dogovora o podaljšanju dovoljenja za uporabo spornega herbicida glifosat za pet let. Evropska komisija je predlagala skrajšanje veljavnosti licence z desetih na pet let, vendar pa pri glasovanju v pristojnem odboru strokovnjakov iz 28 držav članic ni bila dosežena kvalificirana večina za obnovitev dovoljenja. Slovenija je glasovala za. Trenutna licenca za preparat, ki naj bi povzročal raka, poteče 15. decembra.

Evropska komisija je predlagala nove ribiške kvote za leto 2018. Izmed 78 staležev rib v Atlantiku in Severnem morju, je komisija predlagala zmajšanje kvot ulova za 25 staležev, za tri pa popolno prepoved. Ker se je v preteklosti zaradi kvotnega režima dogajalo, da so ribiči v primeru presega kvote za določeno stalež rib presežni ulov enostavno pometali nazaj v vodo, je Komisija uvedla tudi nove obligacije ob pristanku, ki naj bi začele veljati takoj po novem letu. Po slednjih je vsaka ribiška posadka dolžna ob pristanku celoten ulov prišteti v posamezne kvote, ob čemer predstavniki ribiških organizacij poudarjajo, da je slednje nezdružljivo z novoupeljanimi ničnimi kvotami za določene staleži. Ker je v številnih ribolovnih območjih možnost naključnega ulova prepovedanih staleži neizogibna, se ob novih pravilih lahko zgodi, da ribiči dela ulova ne bi mogli niti zavreči, niti ga zabeležiti, saj bi jim bilo v obeh primerih prepovedano naslednjič izpluti.

Sklad EU za stabilnost in mir, ki pokriva projekte v 70 državah, se bo povečal za 100 milijonov evrov za podporo vojaških civilnih nalog v tretjih državah. Usposabljanje, mentorstvo in svetovanje vojaškim silam v državah zunaj EU o temah kot so človekove pravice ali zaščita žensk in otrok, pa tudi zagotavljanje nesmrtonosne opreme ali infrastrukture, kot so IT sistemi ali bolnišnice, bodo sedaj upravičeni do finančne podpore EU. Vendar bo to mogoče le pod naslednjimi pogoji: če se partnerska država in EU strinjata, da je vojska ključnega pomena za ohranjanje miru ali premagovanje krize, civilne sile pa se ne morejo spopasti z izzivom.    

facebook twitter rss

Oddaja je nastala v okviru projekta DeEP2 – Delovanje Evropskega parlamenta, ki poteka od oktobra 2017 do junija 2018 in ga podpira Evropski parlament. Podana mnenja v oddaji so mnenja avtorjev oddaje in ne odražajo mnenj Evropskega parlamenta, slednji pa tudi ne odgovarja za uporabo podanih informacij v oddaji. Obiščete lahko uradno spletno stran projekta.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness