Božji partizani - Ansar Allah

Oddaja

Odpiramo serijo oddaj o dveh šiitskih uporniških skupinah na Bližnjem vzhodu: Ansar Allah (bolje poznana pod imenom Hutiji) v Jemnu in gibanje Hezbolah v Libanonu. 

Ansar Allah v globalnem medijskem prostoru večinoma poznamo pod imenom Hutiji, kar izhaja kot posplošitev iz priimka družine al Huti, ki se je preko gibanja Verujoča mladina tekom devetdesetih let prejšnjega stoletja postopno uveljavila kot obraz zajdistične opozicije nekdanjemu režimu Alija Abdullaha Saleha. 

V prvih dveh oddajah nameravamo ustvariti kontekst fragmentiranemu poročanju o dogajanju o Jemnu, ki s poplavo medijskih poročil o saudskih in hutijskih napadih ter humanitarni krizi ni uspelo reproducirati ustrezne razlage dogajanja v državi in posledično razložiti temeljnih vzvodov za nastanek in vztrajanje državljanjske vojne, ki poteka že od leta 2015 dalje. Gibanje Hutijev tako večinoma ostaja razumljeno kot radikalna verska in teroristična organizacija, ki naj bi si prizadevala ponovno vzpostaviti tako imenovani zajdistični imamat (prisoten v Severnem Jemnu do leta 1962). V prvih dveh oddajah, ki jih posvečamo hutijskemu gibanju, nameravamo preseči tovrstne posplošene ter pogosto lažne predstave o gibanju. V tej luči bomo predstavili evolucijo gibanja, ki se za razliko od splošnega poznavanja ne razvije leta 2011 ali 2014, temveč se v tako imenovani vojni Sa'dah spopada z vladnimi silami že med leti 2004–2010, medtem ko zametki njenega organiziranega delovanja segajo že v devetdeseta leta. Poleg tega je gibanje prešlo predhodne zajdistične okvire in se tako v protiimperialistični drži identificiralo kot med-versko, multikuturno in nacionalno gibanje, ki si že skoraj dve desetletji prizadeva za vzpostavitev bolj socialne države, decentralizacijo Jemna ter izničitev zunanjih vplivov (predvsem Saudove Arabije in Združenih držav) v Jemnu in širši regiji. 

Pri ustvarjanju oddaj o Hutijih se nam pridružujeta nekdanji ameriški ambasador v Jemnu Thomas C. Krajeski ter zgodovinar Isa Blumi.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

O, ko bi kdo večkrat takole razložil vse od začetka do konca, cel kontekst - zelo kul oddaja. Me pa zanima, če je to tudi nekakšen odgovor na debato o javnem&zasebnem šolstvu, kdo ga naj financira, kdo ga indoktrinira? :)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness