Blokirani OFF

Aktualno-politična novica
17. 11. 2020 - 15.00
 / OFF

Korupcijska afera brazilskega konglomerata Odebrecht v Peruju
 / 28. 11. 2018
Perujski parlament je ubil dve muhi na en mah - izbrali so novega predsednika države in s tem pomirili protestnike. Mah je takoj po imenovanju prispeval kar novi vršilec dolžnosti predsednika Francisco Sagasti, ko je strogo varovan stopil pred protestnike. Pomahali so mu nazaj! Po dobrem tednu dni političnih akrobacij od nezaupnice in razrešitve takratnega predsednika Martina Vizcarre, preko namestitve začasnega predsednika Manuela Merina, do množičnih protestov, na katerih je policija zakrivila vsaj dve smrtni žrtvi, vse kaže, da so perujski protivladni protestniki vsaj začasno pomirjeni. Ključno za izvolitev Sagastija je bilo dejstvo, da je nasprotoval odstavitvi Vizcarre, ki ga podpirajo protestniki.  

O vzponu in družbeni moči političnega islama v Bangladešu.
 / 1. 7. 2015
Bangladeška policija se je okrepila z novoustanovljeno izključno žensko policijsko enoto za spopadanje predvsem z digitalnim nasiljem in zlorabo žensk. Na ta način naj bi se ženske prej odločile prijaviti nasilje - digitalno ali analogno -, so prepričani vodilni bangladeški policisti. Ustanovitev ženske enote predstavlja nadaljevanje odziva bangladeških oblasti na porast spolnih zločinov v zadnjih letih. Pretekli mesec je namreč vlada po protestih zaradi spletnega videoposnetka posilstva podaljšala možnost kaznovanja posiljevalcev s smrtno kaznijo. 

Medtem pa na Salomonovih otokih pripravljajo zakonsko prepoved uporabe socialnega omrežja Facebook. Vendar v tihooceanski otoški državi s tem ne ukrepajo proti digitalnemu nasilju nad ženskami, temveč proti ˝nasilju˝ nad vladnimi odločitvami. Salomonci so v času epidemije ostro kritizirali razporeditev gospodarskih subvencij v boju proti učinkom epidemije in diplomatski obrat od Tajvana k Ljudski republiki Kitajski. Vse kaže, da se tudi politika o socialnih omrežjih približuje Kitajski, ki podobno kot Severna Koreja in Iran prepoveduje uporabo Facebooka. 

Pakistan in nedavne volitve
 / 15. 8. 2018
Pakistanski protifrancoski protestniki, ki jih vodi izrazito desničarska muslimanska stranka Tehrik-i-Labaik in so včeraj zablokirali eno izmed glavnih ulic Islamabada ter zahtevali izgon francoskega veleposlanika iz države, so današnji protest odpovedali. Zadovoljili so se z vladnim dogovorom o bojkotu vseh francoskih tržnih izdelkov in so prepričani, da je to dovolj močno povračilo za odziv Francije na skrunitev podobe Alahovega preroka Mohameda. S tem je ogrožen meddržavni trgovinski odnos, težak več kot 670 milijonov evrov letno.

 

Referendum o preimenovanju Makedonije
 / 1. 10. 2018
Serijo bojkotov in blokad nadaljujemo v Bruslju, kjer je Bolgarija na virtualnem zasedanje ministrov EU za evropske zadeve vložila veto na začetek pristopnih pogajanj za Makedonijo. Državi namreč nista soglasni glede uporabe imena ˝makedonski˝ za jezik, ki ga uporabljajo Makedonci. Bolgarska diplomacija je prepričana, da gre za jezik, ki zgodovinsko korenini v Bolgariji in bi se moral imenovati ˝uradni jezik v Republiki Severna Makedonija˝ in nikakor ne ˝makedonščina˝. Makedonija se je tako po tem, ko je sprejela preimenovanje iz Nekdanje jugoslovanske republike v Republiko Severno, da se je lahko pridružila zvezi NATO, znašla v novem narodno nepriznavajočem zastoju pred dokončno evroatlantsko integracijo. 

Madžarska v času epidemije
 / 31. 3. 2020
Ne, cenjeno poslušalstvo, ni še konec z blokadami. Na istem evropskem organu kot Bolgarija sta veto vložili še Madžarska in Poljska. Tokratna vetoizirana odločitev je sprejem svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo novega koronavirusa. Madžarski in poljski ministri so pragmatično veto vložili na uredbo o večletnem proračunu in sklep o lastnih virih, ki potrebujeta popolno soglasje vseh držav članic Evropske unije, čeprav ni skrivnost, da jih bolj moti uredba o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava. Vendar ima slednja uredba že zagotovljeno večino, ki je kvalificirana in ne stoodstotna. 

Novice iz Slovenije:

Zakaj se demokracija, ustavne pravice in svoboščine ne branijo ne na sedežu SDS in ne v stavbi DZ?
 / 16. 12. 2015
Ob vseh teh blokadah si nismo mogli kaj, da ne bi blokirali tudi sami. Tako je najnovejši profil na Facebooku, ki nima dostopa do komentiranja vsebin aktualnopolitične redakcije Radia Študent, postal profil ministra za finance Andrej Šircelj. Okoli in povprek po Facebooku je pošiljal nekakšna sporočila, a na ministrstvu so že pripravili izgovor, ki je uporaben vsakič, ko kakšno sporočilo pošljemo prehitro in ga pozneje obžalujemo: ˝ministru za finance Andreju Širclju so neznanci vdrli v osebni profil na družbenem omrežju Facebook,˝ so sporočili.

V prihodnji epizodi OFFa ne zamudite:

Novoizvoljena predsednica Zdravniške zbornice Slovenije je Zdenka Čebašek Travnik.
 / 18. 1. 2017
Volitve predsednice Zdravniške zbornice Slovenije. Kdo bo koga in koga bo kdo: dosedanja predsednica Zdenka Čebašek-Travnik, infektologinja Bojana Beović in predsednica sekcije domskih zdravnikov v okviru Združenja zdravnikov družinske medicine Tanja Petkovič.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.