DrevesOFF

Aktualno-politična novica
uboga velenjska drevesa
12. 12. 2019 - 15.00
 / OFF

kasmir
Ukinitev avtonomije indijske zvezne države Džamu In Kašmir
 / 9. 8. 2019
Sporni zakon o pridobitvi indijskega državljanstva za nemuslimanske priseljence je potrdil tudi zgornji dom indijskega parlamenta. Ta je dal zeleno luč s 125 glasovi za in 105 glasovi proti. Po sprejemu so izbruhnili protesti, še posebej hudo pa je v zvezni državi Assam na severovzhodu indijske države, kjer so se protestniki spopadli s policijo. Nasprotniki glasno nasprotujejo zakonu, saj je ta diskriminatoren do muslimanske manjšine, kar je v neskladju z indijsko ustavo. Zakon sicer predvideva podelitev indijskega državljanstva priseljencem iz Pakistana, Bangladeša in Afganistana, ki niso muslimani, predlagala pa ga je vladajoča hindujska nacionalistična stranka premierja Narendre Modija. Več v OFFsajdu ob 17.00.

O novih zmagah Benjamina Netanjahuja
 / 12. 4. 2019
V Izraelu še vsaj štiri mesece ni za pričakovati novih diskriminatornih zakonov, saj vlada že v drugo ni bila sestavljena. 2. marca 2020 bodo v Izraelu potekale že tretje parlamentarne volitve v zadnjem letu. Danes je namreč potekel rok za sestavo nove vlade. Ker po septembrskih volitvah nobeni ni uspelo oblikovati večine, je izraelski predsednik Reuven Rivlin pozval k oblikovanju vlade narodne enotnosti strank Modro in belo pod vodstvom Benija Ganca ter Likud, ki jo vodi Benjamin Netanjahu. Predlagani dogovor bi dodelil deljeno skrbništvo nad stolčkom predsednika vlade. Pogovori so propadli zaradi nestrinjanj o pridružitvi ultraortodoksnih zaveznikov Likuda - Šas in Združena tora judaizma, časovne razporeditve vladanja, Modri in beli pa so imeli tudi pomisleke o sodelovanju z Netanjahujem, ki je bil uradno obtožen zlorabe zaupanja, podkupovanja in poneverbe. V parlamentu so z večino podprli tretji krog volitev.

Politične napetosti v španski stranki Podemos pred majskimi lokalnimi in regionalnimi volitvami
 / 23. 1. 2019
V Evropo. Španski kralj Filip VI. je Pedru Sanchezu, voditelju socialistične stranke, podelil mandat za sestavo nove vlade. Ta še sicer nima zagotovljene večine, saj je njegova stranka na novembrskih volitvah dobila le 120 sedežev v 350-članskemu parlamentu. Socialisti so sicer že sklenili dogovor z nominalno levo stranko Podemos, ki je zasedla 35 sedežev, a za dosego absolutne navadne večine 176 sedežev potrebuje nova vlada podporo več drugih manjših strank. Poleg Podemosa se Sanchezova stranka že več tednov dogovarja z Republikansko stranko Katalonije. Glavna namera slednje je doseči možnost izvedbe pravno zavezujočega referenduma o neodvisnosti Katalonije, na kar pa osrednja vlada v Madridu nikakor ne želi pristati. 

Afera Ibiza v Avstriji
 / 20. 5. 2019
Trije nekdanji člani avstrijske stranke svobodnjakov so na Dunaju napovedali ustanovitev nove skrajno desne stranke, ki bi nekdanjemu voditelju svobodnjakov Heinzu-Cristianu Stracheju omogočilo vrnitev v politiko. Ta je iz političnega prostora izstopil zaradi afere Ibiza, ko je na posnetku izražal namero po korupciji. Eden izmed ciljev gibanja je, da bi Strache postal vodilni kandidat gibanja na dunajskih deželnih volitvah v prihodnjem letu.

Tudi v Italiji se fašizmu dobro godi. Rimsko sodišče je razsodilo, da mora spletni gigant Facebook ponovno objaviti Facebook stran italijanske fašistične stranke CasaPound ter plačati odškodnino 85 tisoč evrov. Spletna stran je bila zamrznjena približno 3 mesece zaradi širjenja sovražnega govora. Sodišče je razsodilo v prid stranki z obrazložitvijo, da je vsako gibanje, ki mu je onemogočeno delovanje na omenjenem socialnem omrežju, tako tudi nelegitimno izključeno iz politične debate.

Naprej k Srednji Ameriki. V Hondurasu je parlament večinsko glasoval za zavrnitev dogovora z Organizacijo ameriških držav oziroma OAS o podaljšanju mandata njenega protikorupcijskega telesa. Komisija za boj proti korupciji v Hondurasu je nastala leta 2016 in od takrat obravnavala 12 primerov korupcije, eden izmed katerih je vodil do 58-letne zaporne kazni žene bivšega predsednika Porfiria Lobe, Rose Elene Bonille, ki je bila obsojena poneverbe. Poslanci, ki podpirajo predsednika Juana Orlanda Hernandeza, so zavrnili podaljšanje mandata, ker naj bi komisija domnevno kršila ustavne pravice in vrednote ter naj bi nelegalno pridobivala uradne dokumente. Sklep parlamenta ni zavezujoč, saj je odločitev v rokah predsednika. Mandat komisije se izteče z novim letom.

Novice iz Slovenije

Slovenija, danes so v žarišču občine. Vlada je potrdila predlog zakona o finančni razbremenitvi občin. Že dolgo obljubljen ukrep bo država dosegla s plačevanjem obveznosti, ki so zakonsko v njeni pristojnosti, a so jih do sedaj plačevale občine. To so denimo financiranje obveznega zdravstvenega zavarovanja, družinskega pomočnika in mrliško pregledne službe. Tudi administrativne razbremenitve bodo posredno vplivale na znižanje stroškov občin. Finančni minister Andrej Bertoncelj je ob sprejemu proračunov za leti 2020 in 2021 sicer napovedal, da bodo občinam stroške znižali za več kot 30 milijonov evrov.   

Občina Vrhnika je za 470 tisoč evrov odkupila novi del stavbe v Močilniku pri izviru Ljubljanice, v katerem ima med drugim trenutno prostore erotični velnes. Ob podpisu pogodbe je 20-letni občinski svetnik Jošt Cankar dejal, citiramo: “Ne vem, kaj bo v Močilniku, vem pa, kaj ne bo.” Konec citata. Njegov soimenjak Ivan, čigar branje del je bilo organizirano v sklopu turistične ponudbe v istem poslopju, bi sicer zagotovo raje obiskal erotični velnes kot pa poslušal svoja dela. 

Občini Velenje in Šoštanj sta pozvali Državno direkcijo za infrastrukturo k sanaciji škode, povzročene na drevesih ob regionalni cesti Velenje-Šoštanj. Več o škodi in reševanju problema pove Drago Koren, direktor občinske uprave Šoštanj.

Izjava

Off so pripravili vajenci Lucija, Aljaž in Urh, nad delom pa je bdela Zala. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness