Kaviaroff

Aktualno-politična novica
8. 4. 2022 - 15.00
 / OFF

Ob izvolitvi prvega perujskega levičarskega predsednika
 / 19. 6. 2021

V Peruju je zvezna vlada levosredinskega predsednika Pedra Castilla včeraj zvečer razglasila enomesečno izredno stanje, ki bo efektivno suspendiralo ustavni pravici do zborovanj in prostega gibanja. V tem času naj bi perujska vojska spet prevzela nadzor nad avtocestami in hitrimi cestami, ki jih od ponedeljka blokirajo kmetje in tovornjakarji, ki protestirajo proti višanju cen goriva in hrane. Protesti so se zaostrili po sredinem spopadu policije s protestniki na avtocesti Pan-Americana, najpomembnejši prometni žili v državi, v katerem je bilo huje poškodovanih petnajst oseb. Da bi pomirila protestnike, je vlada v sredo odpravila davek na gorivo in s 1. majem odredila 10-odstotno povišanje minimalne plače. Vendar pa glavna sindikalna zveza delavcev v državi napoveduje nadaljevanje protestov. Ti so za Castilla prvi resnejši upor prebivalstva od tesne zmage na volitvah lani julija. 

Sodišče EU potrdilo skladnost sporazuma CETA s pravnim sistemom EU
 / 30. 4. 2019

Vlada kanadskega premierja Justina Trudeauja je v novem poskusu ohladitve kanadskega trga rezidenčnih nepremičnin napovedala dvoletno prepoved tujih investicij. Ob tem je finančna ministrica Chrystia Freeland napovedala višje davke za vse lastnike rezidenčnih nepremičnin, ki bodo svoj dom prodali v manj kot letu dni od nakupa, pri čemer so izjema tuji študentje in stalno bivajoči. Vlada želi tako omejiti špekulacije na kanadskem rezidenčnem nepremičninskem trgu, na katerem so se prodajne cene v enem letu skupno zvišale za kar dvajset odstotkov. Ob tem bo kanadska vlada v letošnjem proračunu zagotovila 730 milijonov evrov za gradnjo novih neprofitnih stanovanj. 

Po zaključenem umiku ruskih enot iz okolice ukrajinske prestolnice sta Kijev in ukrajinskega premiera Volodimirja Zelenskega danes obiskala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell. Z njima je na vlaku tudi veleposlanik Matti Maasikas, ki je od septembra 2019 vodil delegacijo EU v Ukrajini. Estonski diplomat bo z majhno ekipo ponovno prevzel naloge predstavništva EU v Kijevu. Evropska unija bo ob tem Ukrajini zagotovila 7,5 milijona evrov za preiskavo vojnih grozodejstev po umiku ruske vojske z okupiranih področij v okolici Kijeva. Borrell naj bi na tiskovni konferenci o vožnji z vlakom povedal še: »Ne počutiš se, kot da si v vojni.«

Medtem je Evropski parlament potrdil nezavezujočo resolucijo o takojšnjem in trajnem embargu na uvoz ruske nafte, plina, premoga in goriva za nuklearke. Resolucija predvideva tudi izključitev Ruske federacije iz Interpola, Svetovne trgovinske organizacije in UNESCA ter izključitev vseh ruskih bank iz sistema za medbančno komunikacijo SWIFT. Na odločitev evropskih parlamentarcev se je že odzval madžarski premier Viktor Orbán, ki je napovedal, da Madžarska resolucije ne bo upoštevala in bo ruske energente še naprej odplačevala v rubljih, kot zahteva Moskva. Ob potrditvi resolucije je sicer potekala žolčna razprava, irska parlamentarka Konfederalne skupine Evropske združene levice Clare Daly je takole izrazila svoje nasprotovanje izglasovanemu sklepu.

Izjava

O zahodnih sankcijah proti Rusiji in tem, kako se je odzvala nanje
 / 6. 4. 2022

V sredo predlagani peti sveženj sankcij proti Rusiji pa je potrdil tudi Evropski svet. Od danes je tako prepovedan uvoz ruskega premoga v vseh oblikah, lesa, cementa, morske hrane in alkohola. Prav tako sta prepovedana vstop ladij, ki plujejo pod rusko zastavo, v pristanišča Evropske unije, in poslovanje ruskih in beloruskih podjetij za cestni transport, ki delujejo v Uniji. EU je prepovedala tudi transakcije evropskih bank s štirimi ruskimi bankami, ki imajo skupaj 23-odstotni delež na ruskem trgu. V nasprotno smer pa ne bodo smela potovati znanja o kvantnih računalnikih in naprednih čipih, prepovedan bo tudi izvoz goriva za letala in dodatkov za goriva, ki bi jih lahko uporabila ruska vojska.

Bolgarija v primežu protestov in korupcije
 / 23. 7. 2020

Kot razlog za nove sankcije Unija navaja poboje civilistov v Buči, za katere Ukrajina obtožuje rusko stran. Razlog za novi sveženj sankcij pa je tudi to, da do zdaj sprejete sankcije izgubljajo vpliv na rusko gospodarstvo. Vrednost rublja v razmerju do dolarja, ki se je ob uveljavitvi prvih sankcij prepolovila, se je namreč že skorajda popolnoma dvignila na predvojno raven. Ruska centralna banka je osrednjo obrestno mero donosa na rubelj tako danes znižala za tri odstotne točke, na 17 odstotkov. Odločitev je banka utemeljila s tem, da je dosedanjim ukrepom uspelo omejiti tveganja, ki so jih sankcije povzročile za finančno stabilnost in inflacijo.

Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo dvig plačnega stropa, ki ga lahko dosežejo zdravniki
 / 14. 2. 2022

Bolgarska policija je včeraj zvečer v mestu Kulata na meji z Grčijo pridržala Eleno Udreu, nekdanjo romunsko ministrico za turizem in razvoj v vladi Emila Boca. Udreu je iz Romunije pobegnila včeraj popoldne, potem ko je romunsko višje sodišče pritrdilo odločitvi prvostopenjskega sodišča, ki jo je leta 2018 v ponovljenem sojenju obsodilo na šestletno zaporno kazen zaradi korupcije, izogibanja plačilu davkov in zlorabe položaja. Udreu je namreč prejela več podkupnin pri izdaji dovoljenj za organizacijo slavnostnega dogodka v čast romunsko-kanadskemu boksarskemu superzvezdniku Lucianu Butu. Udreu bodo romunskim oblastem predvidoma izročili danes zvečer po izteku 24-urnega pridržanja.

Ustavno sodišče je razveljavilo del zakona o davčnem postopku, po katerem se na seznam davčnih neplačnikov uvrstijo podatki o fizični osebi, ki je lastnica pravne osebe neplačnice, v primeru, ko fizična oseba postane lastnica pravne osebe po tem, ko so njene neplačane davčne obveznosti že zapadle. Preprosto povedano: če bi po hipotetičnem scenariju insolventni Radio Študent kupil Martin Odlazek, v javnih evidencah ne bi bilo razvidno njegovo lastništvo našega medija. 

Na današnji svetovni dan Romov, ki ga ta etnična skupina praznuje vsako leto 8. aprila, je slovenski predsednik Borut Pahor na osrednji prireditvi v Murski Soboti odlikoval Zvezo Romov Slovenije. Zveza je za angažiran odnos pri uveljavljanju aktivnega državljanstva Romov in prizadevno delo za spoštovanje romskih pravic na kulturnem, izobraževalnem in političnem področju prejela red za zasluge Republike Slovenije. Medaljo za zasluge pa je za ustvarjalni prispevek k uveljavljanju in prepoznavnosti romske kulture v Sloveniji prejel vodja romske glasbene skupine Amala Imer T. Brizani. 

Poskus razumevanja teritorialnosti tudi pozno kapitalistične države
 / 11. 12. 2018

V ospredju letošnjega svetovnega dneva Romov je položaj žensk v romskih skupnostih, o katerem je v včerajšnji oddaji Dobro jutro na javni radioteleviziji takole spregovorila Amanda Fetahi, predsednica Društva za povezovanje romskih žensk Loli Luludi.

Izjava

V Sloveniji trenutno živi približno 12.000 Romov, na slovenskih tleh pa glede na zgodovinske zapise živijo že 500 let. Največ jih živi v Prekmurju, na Dolenjskem in v Beli Krajini. Datum svetovnega dneva Romov so izbrali na prvem svetovnem kongresu Romov, ki je potekal od 4. do 8. aprila 1971 v Londonu.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness