Kordiš OFF, Vrečko ON

Aktualno-politična novica
4. 9. 2023 - 15.00
 / OFF

Levica
Po strankarskih volitvah, ki so presenetile še člane Levice
 / 23. 6. 2023

Informativni program začenjamo na Slovenskem. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je nova koordinatorica stranke Levica. Vrečko je od 25 članov sveta stranke, ki so jih člani izvolili na junijskem kongresu, dobila enajst glasov, kar je dva manj kot Miha Kordiš. A Kordiša je na volitvah v pokrajinskih odborih, ki imajo v svetu stranke največ 24 delegatskih glasov, podprl le pokrajinski odbor Pomurje. Skupni izid je po neuradnih rezultatih, ki jih hranimo v redakciji, tako zmaga Aste Vrečko s 30 glasovi proti 15 Mihe Kordiša. Zmaga Aste Vrečko pomeni zmago desnega krila stranke, je pa na volitvah za namestnico koordinatorice zmagala kandidatka levega krila Nataša Sukič, ki bo kot namestnica vodila izvršni odbor stranke. Na junijskih kongresnih volitvah 25 članov sveta stranke je levo krilo dobilo večino, kar je tedanji koordinator Luka Mesec razumel kot nezaupnico in zato na volitvah za koordinatorja tokrat ni kandidiral. Levo krilo se je na kongres podalo s kritiko, da se je stranka pod vodstvom Mesca premaknila preveč na desno in da se Mesec preveč podreja predsedniku vlade Robertu Golobu. Po zmagi Aste Vrečko so Kordiš, Mesec in Vrečko poudarjali enotnost stranke, nova koordinatorica pa se je Mescu zahvalila za preobrazbo stranke iz protisistemske v vladno. 

Izjava

Več o zmagi Aste Vrečko na volitvah koordinatorice Levice v OFFsajdu ob 17.00.

Začela so se pogajanja o stavkovnih zahtevah novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija z novo upravo. Ta je po nastopu povabila stavkajoče novinarje k nadaljevanju pogajanj in preklicala opozorila pred odpovedjo 38 novinarjem, ki so pred enim letom v studiu podprli voditelja Sašo Krajnca. O začetku pogajanj z novo upravo predsednica stavkovnega odbora Helena Milinkovič.

Izjava

Nadaljujemo čez mejo. Madžarska opozicijska zelena stranka Politika je lahko drugačna je pozvala k lokalnemu referendumu o načrtovani gradnji tovarne za reciklažo baterij v kraju Alsózsolca. Tovarno gradi podjetje slovenskih investitorjev Andrada Group. V stranki odločitev za gradnjo tovarne kritizirajo zaradi netransparentnosti pri izdajanju dovoljenj in neupoštevanja mnenj krajanov. 

Čez vzhodno madžarsko mejo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je odločil zamenjati ministra za obrambo Oleksija Reznikova. Reznikov je predsedniku parlamenta že podal odstopno izjavo. Za novega ministra je Zelenski predlagal Rustema Umerova. O njegovem imenovanju mora odločiti parlament. Umerov od lanskega leta načeluje Fondu državne lastnine, izvršnemu telesu pod upravo vlade, ki je bilo leta 1991 ustanovljeno za nadzor nad privatizacijo državne lastnine. Ukrajinski mediji so že pred mesecem dni poročali o načrtovani zamenjavi obrambnega ministra zaradi korupcijskih škandalov. Januarja letos je na primer tiskovna agencija UNIAN poročala o nakupu hrane za vojsko po ceni, ki je do trikrat dražja od tržne. 

niger
Splet geostrateških interesov pred in po puču
 / 23. 8. 2023

Še k popučističnim vestem iz Afrike. V Nigru je čez vikend več deset tisoč protestnikov pred francosko vojaško bazo v Niameyju zahtevalo odhod 1500 francoskih vojakov, nastanjenih v državi. Protestniki so nosili krste, zavite v francoske zastave, in simbolno zaklali kozo, oblečeno v francosko zastavo. Gre za najbolj množičen shod po julijskem državnem udaru, ki ga vojska upravičuje s protifrancosko retoriko. Vladajoča hunta je v začetku avgusta odstopila od petih vojaških sporazumov s Francijo. Od francoskega veleposlanika Sylvaina Ittéja so pučisti zahtevali odhod iz države, ker tega ni storil, pa mu je hunta odvzela diplomatsko imuniteto in vizo.

General Brice Oligui Nguema je uradno zaprisegel kot začasni predsednik Gabona, potem ko ga je hunta za voditelja države razglasila v četrtek. Obljubil je svobodne in transparentne volitve po koncu prehodnega obdobja, vendar je povedal tudi, da z organizacijo volitev ne nameravajo hiteti, češ da »ne želijo ponavljati napak iz preteklosti«. Vojska je prejšnjo sredo izvedla državni udar po zmagi Alija Bonga na predsedniških volitvah. Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav, znana kot Ecowas, je hunto pozvala k predaji oblasti Bongu. Hunta je medtem preklicala zaprtje državnih meja, ki ga je sprejela ob državnem udaru.

Pred referendumom o neodvisnosti Iraškega Kurdistana.
 / 15. 9. 2017

Za konec na Bližnji vzhod. V mestu Kirkuk na severu Iraka so posredovale iraške varnostne sile po protestih, v katerih so umrli štirje Kurdi. Policija je v soboto uvedla policijsko uro, ki jo je že preklicala. Arabski in turkmenski prebivalci mesta so začeli protestirati, potem ko se je zvezna vlada odločila Kurdski demokratski stranki vrniti stavbo njenega nekdanjega štaba v mestu. Utaborili so se pred poveljstvom vojske v mestu in blokirali dostop do avtoceste. Vztrajati nameravajo, dokler premier ne prekliče svoje odločitve. Taboru so se v soboto približali kurdski protiprotestniki, nakar je nanje začela streljati policija. Temu so sledili izgredi po vsem mestu. Nadzor nad mestom je bil v preteklosti predmet spora med avtonomno vlado iraškega Kurdistana in zvezno iraško vlado. Mesto je bilo pod skupno oblastjo do leta 2014, ko je mesto zasedla kurdska milica Pešmerge, njih pa je zvezna vojska leta 2017 iz mesta izgnala in zasedla štab Kurdske demokratske stranke, ki ga je zvezni premier Mohamed Šaja al-Sudani nedavno ukazal vrniti stranki. Leta 2017, zaradi referenduma o neodvisnosti iraškega Kurdistana, je zvezna iraška vlada regiji de facto odvzela avtonomijo. Iraško zvezno vrhovno sodišče je predajo stavbe kurdski stranki po protestih v izredni odločitvi zadržalo. 

Nadaljujemo z arabsko-kurdskim konfliktom v sirskem Kurdistanu. Ameriški namestnik asistenta zunanjega ministra Ethan Goldrich in poveljnik koalicije proti Islamski državi general-major Joel Vowell sta se sestala s poveljniki Sirskih demokratičnih sil, v katerih dominirajo kurdske socialistične enote YPG, in arabskimi plemenskimi vodji iz regije Dajr az-Zaur. Američani so podprli Sirske demokratične sile v boju proti »zunanjemu vmešavanju« , vendar so se dogovorili tudi za »naslovitev lokalnih pritožb«. Prejšnji teden se je v sirski regiji na jugovzhodu ozemlja pod nadzorom Sirskih demokratičnih sil začel upor proti avtonomni vladi Rožave, potem ko so kurdske enote aretirale poveljnika zaveniške arabske milice iz regije. Več arabskih plemenskih vodij je ob tem večinsko kurdsko rožavsko vlado obtožilo diskriminacije Arabcev. Sirske demokratične sile so po začetku upora zanikale, da bi bila za spopade kriva etnična nasprotja med Kurdi in Arabci, in za upor okrivile vlado Bašarja al-Asada in Iran. Združene države imajo v Rožavi 900 vojakov.

 

Foto: Vlada Republke Slovenije

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness