Kriljenje okrog Mesca

Oddaja
Levica
23. 6. 2023 - 17.00

remic
Po kongresu Levice
 / 15. 6. 2023

Na volitvah v svet Levice je zmagalo levo krilo, ki je oblikovalo skupno listo. Dobilo je 15 od 25 članov sveta, voljenih na splošnih volitvah, poleg tega pa večino v treh komisijah stranke: nadzorni, disciplinski in statutarni. Koordinatorja stranke bo izbiral svet stranke, v katerem imajo poleg 25 glasov pravkar izvoljenih članov sveta največ 24 glasov še lokalni oziroma pokrajinski odbori, ki delujejo po delegatskem sistemu. Koordinator stranke Luka Mesec je dejal, da rezultate volitev vidi kot nezaupnico, zato bo svetu stranke, še prej pa levemu krilu, katerega najvidnejša obraza sta Nataša Sukič in Miha Kordiš, ponudil, da ne kandidira za koordinatorja.

mesec
Odstop Mesca in izvršnega odbora Levice je le blef
 / 28. 4. 2022

V levem krilu najbolj nasprotujejo, kakor trdi več virov iz stranke, podrejanju Mesca predsedniku vlade Robertu Golobu. Želijo si bolj radikalna stališča stranke v javnosti in odmik od liberalizma. A levo krilo, kot je sklepati iz izjav več virov iz Levice, ne bo šlo v frontalni napad na Mesca in vrhuško stranke. Več virov iz stranke nam je neposredno in posredno potrdilo, da bi kompromisni kandidat med levim krilom in doslejšnjim vodstvom stranke lahko bil vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec, ki ga sicer nismo uspeli priklicati, da bi to potrdil ali ovrgel. V Kultivatorju preverjamo, kaj se dogaja v Levici, kako je prišlo do zmage levega krila, kdo so še ostali kandidati za "prvi obraz stranke", kakor se je izrazil eden virov iz Levice, ali Mesec lahko obdrži koordinatorsko funkcijo in kaj pomeni "new deal" oziroma "politični dogovor", o katerem je pred in po kongresu govoril predvsem poslanec Kordiš.

Govorili smo z osmimi člani in članicami Levice, ki so želeli ostati anonimni. V studiu je širšo sliko levice z veliko in malo komentiral Boštjan Remic, Terminalovec in nekdanji član Iniciative za demokratični socializem.

Foto: MM

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness