NikolOFF Gruevski

Aktualno-politična novica
Sicilija
13. 11. 2018 - 15.00
 / OFF

O referendumu za neodvisnost Katalonije
 / 2. 10. 2017

Špansko računsko sodišče je bivšemu katalonskemu voditelju Arturu Masu in njegovim devetim sodelavcem naložilo skoraj pet milijonov visoko kazen. Toliko so znašali stroški posvetovalnega referenduma o katalonski neodvisnosti leta 2014, ki so ga obtoženi organizirali kljub prepovedi španskega ustavnega sodišča. Za razliko od lanske nasilnejše različice je referendum pred tremi leti potekal mirno, vendar je bil zaradi prenizke udeležbe neuspešen. Organizatorje referenduma iz leta 2017, v prvi vrsti Masovega naslednika Carlesa Puidgemonta, prav tako v Španiji čaka obtožnica, ki jih bremeni zlorabe javnih sredstev za referendum, ki je bil prav tako razglašen za protiustavnega.

Nikola Gruevski vrnil mandat za sestavo vlade. Kaj zdaj?
 / 31. 1. 2017

Ostajamo pri prebeglih političnih obtožencih. Makedonska policija je prejela nalog za aretacijo Nikole Gruevskega, bivšega predsednika opozicijske stranke VMRO-DPMNE. Ta je obsojen na dvoletno zaporno kazen zaradi korupcije v aferi Tank, saj je v sodelovanju z bivšo notranjo ministrico Gordane Jankuloske leta 2012 na skrivaj z državnimi sredstvi kupil skoraj 600 tisoč evrov vreden avtomobil. Sodišče je nalog izdalo, potem ko je v petek zavrnilo poziv Gruevskega na odložitev prestajanja kazni. Gruevski, ki ga je policija včeraj brezuspešno iskala, se je javil iz Budimpešte, kjer je zaprosil za politični azil, nalog za aretacijo pa velja le znotraj Makedonije.

O propadu koalicijskih pogajanj za četrto vlado Angele Mekel
 / 21. 11. 2017

Nemški obrambni notranji minister Horst Seehofer je napovedal, da bo odstopil s položaja predsednika Bavarske krščanske socialne unije ali CSU. CSU velja za sestrsko stranko vladajoče Krščanske demokracije oziroma CDU Angele Merkel, ki je pred tem prav tako že napovedala svoj odstop s čela stranke. Seehofer je CSU sicer vodil od leta 2008 dalje, kot razlog za odstop pa lahko vidimo tudi padajočo podporo stranki, ki se je izrazila na bavarskih deželnih volitvah, ko je za stranko glasovalo najmanj volivcev v njeni zgodovini. Seehofer je ob tem poudaril, da ostaja v vlogi notranjega ministra.

O možnostih uresničitve mirovnega sporazuma in vmešavanju tujih sil
 / 1. 6. 2018

V italijanskem Palermu je italijanski premier sklical konferenco o Libiji, potem ko so Združeni narodi opustili idejo o volitvah v državi prihodnji mesec, načrtovanih na vrhu z isto tematiko v Parizu maja letos. Na Siciliji sta se po petih mesecih sestala predsednik s strani Združenih narodov priznane zahodno libijske Vlade narodne enotnosti Fajez al-Seraž ter vodja vojske tobruške vlade, ki obvladuje vzhodni del Libije, Halif Haftar in ga podpirata Egipt in Rusija. Haftar sicer zavrača polno sodelovanje v dogovorih.

Ameriška škofovska konferenca še ne bo obravnavala kataloga ukrepov proti spolnim zlorabam katoliških duhovnikov. Po intervenciji papeža Frančiška morajo počakati na glasovanje svetovnega katoliškega vrha o spolnih zlorabah februarja naslednje leto v Rimu. Neobičajno intervencijo svetega sedeža so ostro obsodile nevladne organizacije, ki predstavljajo žrtve spolnih zlorab. Raziskava organizacije Bishop Accountability je med letoma 1950 in 2016 naštela skoraj sedem tisoč duhovnikov, krivih spolne zlorabe, in skoraj 19 tisoč žrtev v ZDA.

Predsednik Tanzanije John Magufuli se je po sporu z zasebnimi trgovci odločil, da bo od pridelovalcev indijskih oreščkov v južnem delu države oreščke po višji ceni odkupila državna vojska. Cena indijskih oreščkov, ki so eden glavnih tanzanijskih izvoznih artiklov, je v preteklih mesecih padla, zaradi česar so kmetje ustavili prodajo, saj naj ne bi več uspeli pokriti stroškov proizvodnje. Predsednik Magufuli je v odzivu na krizo odstavil ministra za kmetijstvo ter ministra za trgovino in naložbe, prav tako pa je razpustil tanzanijski Odbor za indijske oreščke. Obenem je trinajstim zasebnim kupcem odredil, da ponudbo, ki je pred tem znašala 1,16 evra na kilogram oreščkov, zvišajo. Ko se njegovim zahtevam niso uklonili, je v odkup celotne zaloge oreščkov po ceni 1,27 evra na kilogram napotil tanzanijsko vojsko.

Generalni direktor Agencije Republike Slovenije za okolje, krajše Arso, Joško Knez je odstopil s položaja. Neodvisna komisija Ministrstva za okolje in prostor je namreč odkrila kršenje načela neodvisnosti agencije v postopkih izdaj dovoljenj za črpanje zemeljskega plina. Britansko podjetje Ascent Resources, ki je povezano s spornimi dovoljenji, je med drugim poskušalo pridobiti dovoljenje za črpanje plina na Petišovskem polju v Prekmurju z metodo frackinga. Za dosego cilja so si, kot je ugotovila komisija, pomagali z lobiranjem in pritiski na uradnike Arsa. Na včerajšnji novinarski konferenci Piratov, Solidarnosti in Združene levice - demokratične stranke dela so celo opozorili, da je bila v lobiranje vključena tudi veleposlanica Združenega kraljestva Sophie Honey.

Represija nad Hrana, ne orožje v ZDA; veričkarska pratika; beseda oddaje: sliva
 / 20. 1. 2017

Sedaj že bivši minister za kohezijo Marko Bandelli, poslanec Stranke Alenke Bratušek, je podpisal odstopno izjavo na poziv premierja Marjana Šarca. Kontroverzo je sprožilo Bandellijevo grozeče elektronsko sporočilo županskemu kandidatu občine Komen Eriku Modicu. Minister bo prenehal s funkcijo, ko bo državni zbor na seji obveščen o odstopu, po protokolu ne več kot v dveh tednih od danes. Alenka Bratušek je izjavila, da je ob tem žalostna, ker naj Šarec ne bi spoštoval protokola o sodelovanju koalicijskih strank.

OFF je pripravil vajenec Virant.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.