OFF družine Šinavatra

Aktualno-politična novica
8. 8. 2019 - 15.00
 / OFF

Italija v sporu z EU o svojem proračunu in o tem ali je 10 odstotna brezposelnost nova italijanska normalnost
 / 10. 12. 2018

Zgornji dom italijanskega parlamenta je zavrnil predlog ene izmed vladnih strank Gibanja petih zvezdic o prekinitvi gradnje hitre železnice med Torinom in Lyonom, ki že dalj časa povzroča razhajanje koalicije. Senatorji druge vladne stranke Lige pod vodstvom notranjega ministra Mattea Salvinija so tokrat glasovali v podporo opoziciji tudi pri drugih vprašanjih v senatu. Gradnja železnice se bo tako nadaljevala, predsedniku Lige Salviniju pa glasovanje ni preprečilo turneje po južni Italiji. Gre za turnejo zborovanj in govorov po plažah, kjer se bo priljubljeni notranji minister srečeval s podporniki z juga, ki jih je imel zaradi odkritih protijužnjaških stališč v preteklosti bolj malo. V Italiji bo turneja zagotovo pomagala prebroditi novinarsko sezono kislih kumaric, zlobni jeziki pa predvidevajo, da gre že kar za Salvinijevo predvolilno kampanjo ob morebitnih predčasnih volitvah. 

Spor med italijansko vlado in Brusljem zaradi neustreznega osnutka italijanskega proračuna
 / 15. 11. 2018

Za še večjo medijsko prepoznavnost stranke Liga pa je poskrbelo Italijansko vrhovno sodišče. Potrdilo je namreč sodbo sodišča v Genovi, ki od stranke zahteva vračilo 49-ih milijonov evrov državi. Denar so med letoma 2008 in 2010 porabili ustanovitelj stranke Umberto Bossi z družino in nekateri sodelavci za osebne namene. Krivci so zaradi zastaranja primera sicer oproščeni, vladna stranka pa bo ukraden denar vračala po obrokih naslednjih 75 let. 

 

 

Državni udar Juana Guaida v Venezueli
 / 25. 1. 2019

Pogajanja med dvema oblastnikoma v Venezueli, ki potekajo na Barbadosu in jih nadzoruje Norveška, bodo zaradi ponovnih sankcij Združenih držav Amerike prekinjena. Pogajanja so ravno stekla v pravo smer, saj sta se sprti strani pod vodstvom Nicolasa Madura in Juana Guaidoja dogovorili o vzpostavitvi skupnega delovnega telesa. Sankcije, kakršne so ZDA nazadnje uporabile proti sandinistom v Nikaragvi v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, Madurovo vlado postavljajo ob bok sankcioniranim vladam Kube, Irana, Severne Koreje in Sirije. Donald Trump je zamrznil vse venezuelsko premoženje v Združenih državah in prepovedal kakršnokoli poslovanje ameriških državljanov z latinskoameriško državo. 

Dolžniška kriza na Portoriku bo z novim letom pokazala prave razsežnosti
 / 26. 12. 2016

V Portoriku je zaprisegla nova guvernerka Wanda Vazquez, ki je pred tem zasedala položaj pravosodne ministrice. V zadnjem tednu je Vazquez že tretja guvernerka tega ameriškega ozemlja v Karibih, saj je že v petek kot novi guverner zaprisegel Pedro Pierluisi, do tedaj državni sekretar. Na ta položaj ga je postavil prav nekdanji guverner Ricardo Rossello, ki je odstopil zaradi množičnih protestov po razkritju njegovih homofobnih, seksističnih in rasističnih zasebnih sporočil. Pierluisi ni bil prva izbira za guvernerja, a je Vazques prejšnji teden zavrnila položaj. Zaprisego Pedra Pierluisija je ustavno sodišče na pobudo senatorja iz njegove lastne Nove napredne strake označilo za neustavno, saj kandidata ni potrdil senat. Slednji bo tako ostal državni sekretar, protesti pa se tudi po zaprisegi Wande Vazquez, če sklepamo po odzivih na socialnih omrežjih, ne bodo pomirili vsaj do volitev prihodnje leto. 

O geopolitični vlogi in strateških prerivanjih v Srednji Aziji.
 / 24. 12. 2014

V Kirgizistanu pa se je odvijala filmska drama. Elitne posebne policijske enote so poskušale presenetiti nekdanjega predsednika Almazbeka Atambajeva in mu izročiti sodni poziv za kazniva dejanja, ki naj bi jih storil v času predsednikovanja med letoma 2011 in 2017. Pred njegovim posestvom v vasi blizu glavnega mesta Biškek so posebne enote pričakali Atambajevi podporniki in s silo poskušali preprečiti dostop do posestva. Spopad je zahteval eno življenje na strani posebnih enot in skupno 52 poškodovanih. Akcija se je končala, ko so Atambajevi podporniki izpustili šest talcev, sodni poziv pa ni bil izročen. Trenutni predsednik Sooronbaj Jeenbekov, ki ga je Atambajev predlani podprl pri predsedniški kandidaturi, je državne organe zaradi dogajanja pozval k nujnim ukrepom za obrambo pravne države. Atambajev pa odgovarja z napovedanim protestom v Biškeku pred stavbo vlade in parlamenta.

Tajski referendum o ustavi v kontekstu kraljevega nasledstva
 / 5. 8. 2016

Balkanska družina se širi, Srbija je dobila novo superzvezdiško državljanko. Po odločitvi vlade pod vodstvom Ane Brnabić je nova srbska državljanka postala nekdanja predsednica tajske vlade Jingluk Šinavatra. Premierka Tajske med letoma 2011 in 2014, ki jo je odstavilo ustavno sodišče, je v domovini obsojena na pet let zapora zaradi korupcije. Srbska vlada ji je državljanstvo podelila, ker naj bi to predstavljalo interes za Republiko Srbijo, podrobnosti teh interesov pa vladniki niso razkrili. Jingluk bo tako tudi po srcu bliže svojemu bratu Taksinu Šinavatri, tajskemu premierju med letoma 2001 in 2006, ki ima že celo desetletje črnogorsko državljanstvo. Tudi on je bil v domovini zaradi korupcije obsojen na dveletno zaporno kazen.

Kaj lahko razberemo iz danes objavljenega razpisa za 600 novih pripadnikov pomožne, rezervne policije?
 / 24. 2. 2016

Vlada je zaradi povečanega obsega nezakonitih prehodov meje s Hrvaško in povišanja števila prometnih nesreč do konca leta vpoklicala pomožne policiste. Policija je namreč preobremenjena, čemur botrujejo tudi letni dopusti policistov. Notranje ministrstvo pričakuje povečanje varnostnih izzivov do konca leta, tudi na račun zasedanja vojaškega odbora zveze Nato in akcije VIP Forum 2019, na katerih bo potrebno povečano policijsko varovanje. Vlada je zaradi tega sprejela sklep, ki omogoča povišanje omejitve vpoklica pomožnih policistov z zakonskih tridesetih dni. Nazadnje je vlada tak ukrep uporabila leta 2016, tudi takrat zaradi velikega števila nezakonitih prehodov meje s Hrvaško.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.