Off izrednega Dogodkovnega sunka

Off izrednega Dogodkovnega sunka

Aktualno-politična novica
17. 7. 2013 - 14.00
 / OFF

Združene države Amerike še naprej trmasto vztrajajo pri zahtevi po izročitvi žvižgača Edwarda Snowdna, ki že več tednov ždi v mednarodnem območju moskovskega letališča Šeremetjevo. Njihovo stališče se ni spremenilo niti po včerajšnjem uradnem zaprosilu Snowdna za začasni azil v Rusiji. Razkritja o ameriških tajnih programih vohunjenja doma in po svetu sicer onkraj Atlantika zaenkrat niso sprožila pomembnejših dogajanj, je pa včeraj devetnajst sila različnih organizacij vložilo tožbo proti vladi na zveznem sodišču v San Franciscu. Pod tožbo zaradi kršenja ustavnih pravic sta se med drugim podpisala Greenpeace in Human Rights Watch, pa tudi Unitaristična cerkev in sklad Calguns, ki zagovarja pravico do orožja.

Se še spominjate Dicka Cheneyja, podpredsednika Združenih držav v času obeh predsedniških mandatov Busha mlajšega. Na njegovo nezanemarljivo vlogo pri konzervativni renesansi Združenih držav in tlakovanju poti za okupacijo tujih držav vas utegne spomniti njegova hči Liz Cheney, ki je napovedala kandidaturo za zvezno senatorko iz države Wyoming. Njena biografija vključuje dolgoletno politično aktivnost, zaposlitev v State Departmentu, komentiranje za televizijo Fox in pet otrok. Svojo kandidaturo v tekmi s sedanjim senatorjem Mikom Enzijem, prav tako republikancem, je utemeljila z besedami, da je slednji zanjo preveč zmeren in odprt za kompromise z demokrati. Citiramo: „Namesto da sprejemamo dogovore s predsednikovimi liberalnimi zavezniki, jim moramo nasprotovati na vsakem koraku", konec citata. Jabolko očitno ne pade daleč od drevesa.

Nadaljujemo z brodenjem po godlji varnostnih služb, okupacijah suverenih držav in posledicah za običajne Zemljane. Proti britanski policiji je na višjem sodišču sprožen postopek zaradi obtožb, da je nezakonito pomagala dopolnjevati zloglasen seznam zveze Nato, na katerem so imena potencialnih tarč za odstrel v Afganistanu. Odvetniki afganistanskega bančnega delavca Habiba Rahmana, ki je zaradi napačne identifikacije tarč izgubil pet družinskih članov v napadu Natovih okupacijskih sil v Afganistanu, so obtožujoči prst usmerili v Agencijo za boj proti težkemu in organiziranemu kriminalu – Soca. Ta naj bi presegla svoja pooblastila, saj je namesto, da bi se borila proti organiziranim tolpam in preprodajalcem drog, pomagala oblikovati tudi tako imenovano Natovo „Joint Prioritised Effects List", na kateri so posamezniki, ki se iščejo živi oziroma mrtvi.

Tožba proti policijski agenciji se sklicuje na poročilo odbora za zunanje odnose v ameriškem senatu, kjer je jasno naveden britanski policijski doprinos k oblikovanju liste, in to kljub temu, da Soca kot civilna institucija nima pooblastil za sodelovanje v vojaških aktivnostih, kaj šele za eliminacijo posameznikov. Agencija sicer zanika posredovanje informacij in trdi, da je senatno poročilo napačno razumljeno.

Od mrtvaške črnine k mavričnim barvam. Spodnji dom britanskega parlamenta je potrdil predlog zakona, ki dovoljuje istospolne poroke v Angliji in Walesu. Zakon je že prestal glasovanje v zgornjem domu, zato se čaka le še na uradno potrditev njenega visočanstva Elizabete II. Prve poroke so predvidene za sredino prihodnjega leta, saj bo prej potrebno še razjasniti nekatera vprašanja, kot je vpliv zakona na pokojninsko shemo. Nasprotniki zakona premieru Davidu Cameronu obljubljajo volilni glavobol. Skupina Koalicija za poroko je napovedala, da bo pred evropskimi volitvami prihodnje leto in splošnimi volitvami leta 2015 mobilizirala bazo svojih sedemsto tisoč podpornikov. Zakon tudi ne bo veljal na Škotskem in Severnem Irskem. Škotski parlament je minuli mesec uveljavil lasten zakon o istospolnih porokah, medtem ko je Severna Irska glasovala proti koraku v tej smeri.

Predstavniki 24-ih držav in Evropske unije so se v ponedeljek dobili v mestu Bremerhaven na Severu Nemčije, da bi sprožili pogajanja o uvedbi največjega zaščitenega območja na Zemlji. Zadeva se je končala klavrno. Rusija je namreč blokirala nadaljnja dogovarjanja, saj kot pravijo njihovi predstavniki ni zakonske podlage za takšen poseg. Predlog zaščitenega območja, ki sta ga pripravili Združene države Amerike in Nova Zelandija, bi pokril 1,6 milijona kvadratnih kilometrov Rossovega morja, ki leži na pacifiški strani Antarktike. Drugi, ki so ga podprle Avstralija, Francija in Evropska unija, pa bi zaščitil 1,9 milijona kvadratnih kilometrov obalnih območij na vzhodu Antarktike, ki leži ob Indijskem oceanu. Zaščita teh z edinstvenimi vrstami bogatih območij bi več kot podvojila količino morskih zaščitenih območij na svetu. V okviru Komisije za ohranitev živih morskih virov na Antarktiki se bodo predstavniki držav ponovno srečali novembra v Hobartu v Avstraliji.

Policije treh držav so na severu Nemčije, v Švici in na Nizozemskem izvedle racije pri domnevnih ustanoviteljih skrajno desničarskih skupin, ki naj bi načrtovali teroristična dejanja. Preiskanih je bilo več stanovanj, poslovnih prostorov in celo dve zaporniški celici, vseeno pa zaradi pomanjkanja dokazov ni bil nihče aretiran. Po navedbah nemškega zveznega tožilstva naj bi bil namen šestih moških odpraviti političen sistem Zvezne republike Nemčije po zgledu „volkodlakov“ iz druge svetovne vojne. To so bili okoreli nacuhi, ki so kljub neizbežnosti propada nacističnega režima želeli v boj poslati gverilske enote.

Rezidenca nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija je danes ruševina. Leta 2011 so jo namreč Natove letalske sile dodobra obdelale, svoje pa so dodali še uporniki, ki so jo izpraznili in še dodatno demolirali. Kompleks je bil kasneje zaskvotan, vendar dolgo temu ne bo več tako. Za oblast predstavljajo napol podrta poslopja sramoto za Tripoli, kar naj bi bil povod, da so se v dogovoru s privatnimi podjetji odločili iz njih napraviti zabaviščni park. Minister za turizem Ikram Baša Imam je povedal, da bo v nekdanji Gadafijevi rezidenci kmalu prostor zabave za libijske družine. Ob tem je dodal, da se nadomestna stanovanja za trenutne prebivalce že iščejo. Od diktature do zabavne industrije je očitno zelo kratka pot.

Zahvaljujoč naši vrli policiji je znano število skrajnežev v Sloveniji. Marjan Miklavčič z ministrstva za pravosodje je na seji parlamentarne komisije, pristojne za preiskavo delovanja skrajnih skupin, predstavil oceno policije, po kateri je okoli sto petdeset posameznikov v vsakem času sposobno storiti skrajno dejanje. Ocena obveščevalnih in varnostnih služb je, da gre za obvladljiva tveganja in da je ogroženost s strani skrajnih skupin nizka. Miklavčič je poudaril, da bi sam ogroženost raje ocenjeval kot relativno nizko, saj da skrajna dejanja niso povsem izključena. Glede stopetdesetih potencialnih skrajnežev pa je dodal, da se mu za tako majhno družbo to zdi dokaj velika številka. Poleg Miklavčiča bodo pred komisijo pričale še druge ekspertne priče iz akademskih krogov.

Organizacija Greenpeace Slovenije bo ob šesti večerni Na bregu v Ljubljani v sklopu mednarodne kampanje Rešimo Arktiko zbirala podpise za ohranitev tega pomembnega predela zemeljske oble. V današnji akciji bodo predstavili severnega medveda in uprizorili razlitje nafte, kar je verjeten scenarij, v kolikor bodo naftna podjetja dejansko začela s črpanjem črnega zlata na tem delu planeta. O kampanji smo se pogovarjali z Tino Peternel iz Greenpeacea:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Do sedaj je bilo zbranih nekaj manj kot 3,5 milijonov podpisov iz vsega sveta.

Azilna politika v Sloveniji že od nekdaj slovi kot zelo restriktivna. To se manifestira tudi v skrajno nizkem številu podeljenih azilov. Vsake toliko časa nam sicer predstavijo, kakšno prekrasno zgodbo človeka, ki se je uspešno integriral v okolje, zelo malo pa se govori o razmerah v centrih za tujce. Da bi ponovno opozorili na ta problem, je 100-članski mednarodni orkester Etno histerija pred dobro uro pred centrom za tujce v Postojni odigral koncert. O politični moči umetnosti in politiki, ki v imenu človekovih pravic pervertira lastna načela, govori jordanski glasbenik, lutkar in aktivist:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Dopoldne se je v Veliki kavarni na Glavnem trgu 1 v Mariboru odvijal angažirani performans z naslovom Sunka Skunka. Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon in Kooperativa Peron bodo v mestu z novo oblastno strukturo opozorili na pohlep in oblastnost. Sentimentalno razneženi ob spominjanju na Dogodkovne sunke Marka Breclja vam ob tokratni akciji ponujamo njegovo zajetno ubeseditev dogodka:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Z veseljem zopet poslušam g. Marka Breclja na valovih radia Študent, kamor, menim, povsem upravičeno spada, in od kjer so ga, tako tudi menim, povsem neupravičeno, zradirali, tako rekoč scenzurirali, nekakšni samovšečni "kadri" dotičnega radia.
Živel, mojster Marko, in pa še: Dol z birokracijo, banda prenažrta. Sram vas bodi, jebela cesta!

http://supervizor.kpk-rs.si/podj/24239976/

Enhlapec, naj še izgubljamo besede o prenažrtosti? (Med drugim je velika večina Brecljevih izletov in pojedin na društveni denar brezsramno dokumentirana na dodogovor.org)
Ali morda o tem, katere svinje so se v zadnjih n letih redile tudi s pomočjo društva g. Marka Breclja? (Miro Senica & co. ipd.)
Ali raje spregovorimo kakšno o tem, zakaj koprska mladina že dolgo nima prostora za druženje in rajanje? (Zdi se, da si je mojster Marko uzurpiral doživljenjski mandat vodje MLADINSKEGA kluba in ultimativnega kustosa domnevno "ustreznega" kulturnega programa za mlade.)
Naj potem sploh načnemo razpravo o tem, zakaj naj bi takemu gospodu in mojstru etrski prostor omogočal Radio Študent?!

Lepo si ga zaključil- engospodar XD

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.