OFF mosta na Korani

Aktualno-politična novica
23. 9. 2021 - 15.00
 / OFF

Referendumsko sprejete spremembe alžirske ustave
 / 4. 11. 2020
Alžirski visoki varnostni svet je zaprl zračni prostor za vse lete maroških letalskih prevoznikov. Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da zaprtje zračnega prostora, ki bo omejilo povezave Maroka z Egiptom, Tunizijo in Turčijo, ne bo močno vplivalo na maroško povezavo s svetom, saj bodo letala čez Sredozemlje zaobšla alžirsko nebo. Kljub temu gre za nov korak v stopnjevanju diplomatskega konflikta med zahodnoafriškima državama, ki imata zaprto kopensko mejo že od leta 1994. Alžirija je namreč konec avgusta, bojda zaradi stopnjevanja maroških provokacij, to je vojaških posredovanj na področju Zahodne Sahare, prekinila vse diplomatske stike s sosednjim Marokom. Državi sta v sporu zaradi maroške okupacije Zahodne Sahare, ki jo Maroko pojmuje kot del državne celovitosti po dekolonizaciji, Alžirija pa podpira osamosvojitveno Fronto Polisario. 

Pogovori Libijcev pod pokroviteljstvom Združenih narodov o vzpostavitvi tranzicijske vlade
 / 24. 11. 2020
Skakljaj vzhodno od Alžirije, v Libiji, kjer trenutno potekajo predvsem notranjepolitični predvolilni boji med predstavniki mednarodno priznane zahodnolibijske vlade in vzhodnolibijskih upornikov, je z mesta feldmaršala Libijske nacionalne arabske vojske s sedežem v Tobruku na vzhodu države vsaj začasno odstopil Kalifa Haftar. Kljub temu opozarjamo podpornike zahodnolibijske mednarodno priznane vlade s sedežem v Tripoliju, naj še ne pričenjajo s slavjem, saj gre bržkone za strategijo demokratičnega prevzema oblasti nad celotno državo. Po tem ko je mednarodna skupnost pred letom dni uspela sprti libijski strani prepričati v vzpostavitev prehodne vlade s premierjem Abdelom Hamidom Dbeibahom na čelu in razpis skupnih volitev konec letošnjega leta, so prejšnji mesec v prehodnem parlamentu sprejeli novi volilni zakon. Ta omogoča kandidaturo vsem, ki v času kampanje in volitev ne zasedajo vojaške ali politične funkcije v organih vzhodnolibijske oblasti. Haftar je tako začasnega vršilca feldmaršalske funkcije namestil le do 24. decembra, ko bodo potekale volitve, v primeru poraza pa bo lahko brez posledic nemudoma ponovno prevzel vodilno vojaško in politično funkcijo vzhodnolibijskih upornikov. 

Ostajamo v Afriki, a se selimo še malo vzhodneje in južneje, kjer se je prehodna zvezna vlada Sudana v proameriški maniri pohvalila, da so zavzeli vsaj dvanajst podjetij, ki so sodelovala z največjo palestinsko stranko s sedežem v Gazi - Hamasom. Stranka je namreč preko sudanskih podjetij predvsem v času tridesetletne vojaške vlade Omarja Al-Baširja v okupirane dele Palestine dobavljala iransko orožje in finančno pomoč. Po padcu Al-Baširja pred dvema letoma, ko je prehodna sudanska vlada pričela z intenzivnim odpiranjem države na zahod, so Združene države Amerike sudansko oblast umaknile s seznama držav, ki sponzorirajo terorizem, z zasedbo podjetij, povezanih s Hamasom, pa si sudanska vlada prizadeva za odpis več kot 43 milijard evrov vrednega državnega dolga.

Pregled kitajskih regulacijskih ukrepov proti korporacijam
 / 3. 9. 2021
Kitajski nepremičninski velikan Evergrande se podobno kot študentski poslušalci frekvence 89,3 v zadnjih izdihljajih pred zaključkom rokov poskuša rešiti stečaja in s tem zelo verjetnega potresa na finančnih trgih. Z vlagatelji so se dogovorili za načrt poplačila obveznosti, povezanih z domačimi obveznicami z letnico 2025, v vrednosti dobrih 30 milijonov evrov. Ob tem pa niso pojasnili, na kakšen način in v kakšnih rokih bodo dolg odplačevali. Enako ni jasno, kaj bo s poplačilom obresti dolarske obveznice v vrednosti dobrih 70 milijonov evrov, ki jih mora družba Evergrande plačati v četrtek, in plačilom dobrih 40 milijonov evrov, ki bo zapadlo prihodnji ponedeljek.

Marko Perković Thompson: Za Maribor, spreman!
 / 6. 6. 2020
Medtem ko se na Kosovem ponovno obujajo konfliktne prakse s konca devetdesetih let prejšnjega stoletja, o čemer bo več govora v današnjem OFFsajdu, mestni svetniki v Karlovcu na Hrvaškem poskušajo na simbolni ravni relativizirati vojne zločine z začetka istega desetletja. Na maratonski seji je včeraj ob četrt na štiri zjutraj 21-članski mestni svet z enajstimi glasovi iz vrst Hrvaške demokratske skupnosti, krajše HDZ, in dvema glasovoma Domovinskega gibanja, krajše Nekdanje stranke Miroslava Škore, sprejel sklep o preimenovanju Koranskega mosta v središču mesta v Most Specialne enote policije - Grom. S tem so namreč ob nasprotovanju svetnikov iz vrst stranke Možemo! in bojkotu svetnikov Socialdemokratske stranke počastili trideseto obletnico pokola trinajstih rezervistov Jugoslovanske ljudske armade, ki ga je prav na tem mostu izvedel pravnomočno obsojeni vojni zločinec Mihajlo Hrastov. 

Medtem pa so v Ukrajini, kjer hrvaški nacionalisti pogosto iščejo zaveznike, sprejeli zakon, ki natančno definira antisemitizem in ga s tem prepoveduje po veljavnem kazenskem zakoniku. Do sedaj je namreč obstajala zakonska praznina zaradi neoprijemljivosti pojma antisemitizem, ki je v številnih primerih sodstvu oteževala pravni pregon antisemitskih dejanj.

Na Poljskem omejevanje pravic žensk pri odločanju za splav in kriminalizacija spolne vzgoje
 / 16. 4. 2020
Po podobni poti spopadanja z ekstremizmom je zakorakala regija Swietokrzyskie na jugovzhodu še ene države, kjer hrvaški in slovenski nacionalisti iščejo zaveznike - Poljske. Ob pritisku Evropske unije in grožnji o izgubi evropskih sredstev je deželni parlament s petindvajsetimi glasovi za, tremi vzdržanimi in nikomer proti razveljavil tako imenovano območje brez ideologije LGBTIQ, krajše homofobno območje, ki ga je skupaj s še skoraj stotimi poljskimi administrativnimi enotami vzpostavil leta 2019.

Novice iz Slovenije:

…v amplitudah sivine, zaščiten s suspenzorjem.
 / 9. 8. 2015
˝Kdor ne skače, ni vodja slovenske olimpijske delegacije na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, hej hej hej!˝ se je zaslišalo iz pisarn Smučarske zveze Slovenije po tem, ko je Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez za vodjo odprave v Peking prihodnje leto izbral podpredsednika olimpijskega komiteja in predsednika slovenske tekvando zveze Tomaža Barado. Poleg tega da tako odločitev komiteja v slovenski smučarski zvezi ocenjujejo kot neprofesionalno, nespoštljivo in podcenjujočo do športnikov in strokovnega štaba Smučarske zveze Slovenije, v oči najbolj bodejo postopkovne nepravilnosti. Predsednik smučarske zveze Enzo Smrekar namreč kot eden izmed treh podpredsednikov olimpijskega komiteja ni bil obveščen o imenovanju Barade, kot predvidevajo notranja pravila komiteja, niti o odločitvi niso razpravljali na kolegiju predsednika komiteja. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.