OFF skandinavskih vlad

Aktualno-politična novica
18. 1. 2019 - 15.00
 / OFF

Italijanska vlada je sprejela zakonska predloga za uvedbo državljanskega dohodka v višini 780 evrov mesečno in znižane upokojitvene starosti s 67 na 62 let z 38 leti delovne dobe. Evropska komisija je že oktobra lani opozorila italijansko vlado, da je proračunski načrt za leto 2019, ki je vključeval predlagane spremembe, neprimeren za italijansko gospodarstvo. V izogib sankcijam Evropske unije je tako vladajoča stranka Gibanje petih zvezd iz načrtov umaknila nekatere socialne reforme, ohranila pa je dve največji obljubi iz volilne kampanje. Tako je predvideni primanjkljaj bruto domačega proizvoda Italije za leto 2019 znižan z 2,5 odstotka na 2 odstotka.

Po štirih mesecih politične krize na Švedskem so poslanci tamkajšnjega parlamenta za premierja ponovno izvolili Stefana Löfvena, ki to mesto zaseda že od leta 2014. Švedski Socialdemokratski stranki je tako šele v tretje uspelo potrditi kandidata za predsednika vlade, temu pa je botroval dogovor s stranko Zelenih, ki ga je stranka dosegla prejšnji teden. Potrditev so omogočili tudi poslanci Sredinske stranke in Liberalna stranka, ki so bili do tega tedna pripadniki opozicijskega desnosredinskega Zavezništva. Skupaj s predstavniki Levice so se poslanci prej omenjenih strank glasovanja vzdržali. Premier je na Švedskem potrjen v primeru, da mu ne nasprotuje večina, torej 175 od 349 poslancev.

Intervju s Katjo Franko
 / 27. 10. 2018

Tudi na sosednjem Norveškem so potekale spremembe v vladi. Manjšinska koalicija neoliberalne Stranke napredka, Liberalne stranke in Konservativne stranke s predsednico vlade Erno Solberg na čelu je sprejela še Krščanske demokrate. Tako je na Norveškem po letu 2013, odkar mesto premierke zaseda Solberg, prvič ponovno vzpostavljena večinska vlada, prvič po letu 1989 pa gre za večinsko desnosredinsko vlado. Četrti koalicijski partner je kot pogoj za priključitev zahteval zaostritev zakonodaje na področju splava, kar je koalicija le deloma izpolnila. Po novem tako ni več možen splav posameznega zarodka, če gre za večplodno nosečnost, prvotni predlog, ki bi prepovedal splav starejših nosečnic, kadar so pri zarodku opazne duševne motnje, pa po zagotovilih premierke ne bo sprejet.

...in zmaga sekularne stranke.
 / 27. 10. 2014

Več kot pol milijona javnih delavcev, članov Generalnega tunizijskega delavskega sindikata, je sodelovalo v 24-urni stavki zaradi nezadovoljivega predloga tunizijske vlade o zvišanju plač v javnem sektorju. Dvig plač po tem predlogu znaša 20 evrov dodatka na mesečno plačo letos in 30 evrov prihodnje leto, sindikat pa zahteva vsaj dvakrat višji znesek. Stavka je odgovor na več kot pol leta trajajoča pogajanja med  največjim sindikatom javnega sektorja in tunizijsko vlado o ureditvi plač in povečanju kupne moči. Vlada si je namreč decembra leta 2016 za obvladovanje proračunskega primanjkljaja pri Mednarodnem denarnem skladu izposodila dve milijardi in pol evrov. SKlad je v zameno zahteval ukrepe za zmanjšanje javne porabe, med katerimi je tudi zamrznitev plač javnega sektorja. Tunizijsko gospodarstvo je v krizi vse od revolucije leta 2011.

Odbor za ustavo, poslovnik in politični sistem Republike Hrvaške je sprejel odločitev o razporejanju sredstev za delo političnih strank in neodvisnih poslancev, celoten znesek pa bo za skoraj pol milijona evrov višji kot lani. Med 151 poslancev bodo tako razporedili več kot sedem in pol milijonov evrov. Razporeditev ni v skladu z aktualnim stanjem v parlamentu, saj pri razporejanju sredstev upoštevajo sestavo parlamenta na konstitutivni seji. Od začetka mandata je svojo strankarsko pripadnost zamenjalo že trideset poslancev.

Sklic izredne seje Odbora DZ za kulturo glede prevzema družbe PRO PLUS
 / 18. 10. 2017

Mednarodni ponudnik telekomunikacij in medijev United Group, ki je v Sloveniji lastnik telekomunikacijskega operaterja Telemach, ne bo prevzel podjetja za televizijski menedžment Pro Plus, ki je trenutno v lasti družbe CME. To se ne bo zgodilo kljub temu, da pogodba iz leta 2017 zahteva prevzem podjetja zaradi dolgov družbe CME do podjetja Slovenia Broadband, ki ga je ustanovil ravno United Group. Družba CME je namreč od podpisa pogodbe odplačala več kot 320 milijonov evrov, torej 30 odstotkov dolga. Po izračunih bo CME tako dovolj hitro dosegel želeno raven dolga in prodaja ne bo potrebna. Vse od podpisa pogodbe pa prevzemu nasprotuje tudi Agencija za varnost konkurence, ki je novembra lani opozorila na možno koncentracijo ponudbe Slovenia Broadbanda na področju televizijskega oglaševanja, športnih prenosov in otroškega programa.

Kmetijsko-gozdarski zavod Ptuj je zaradi trajnostne nevarnosti poplavljanja reke Drave in izkušenj s poplavami lani, še bolj pa leta 2012, sklical delovno srečanje. Težave povzame Ivan Brodnjak, vodja ptujske izpostave Kmetijsko-gozdarske zbornice.

Izjava

Na problem poplav bodo poskušali opozoriti tudi politike na državni ravni.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Lofven je predsednik vlade od 2014, ne pa od 2004

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness