Ali Zalog še kar smrdi?

Aktualno-politična novica
26. 8. 2021 - 17.00
 / OFFsajd

Jutri, ali pa morda pojutrišnjem, se bo pričel odvoz komunalnega blata, ki ga podjetje ML Surovine trenutno hrani v začasnem skladišču v Zalogu. Ob tem naj bi nastalo za skoraj milijon evrov stroškov, ki naj bi jih krilo ministrstvo za okolje.

A vrnimo se na začetek. Podjetje ML Surovine ima dolgo zgodovino netenja sporov z Založani. Prvi se je pričel že aprila leta 2020, ko je podjetje s Toplarno Ljubljana sklenilo pogodbo o odvozu pepela in saj, ki so jih potem skladiščili v Zalogu in jih je veter raznašal po naselju. Takrat je inšpekcija potrdila, da so ML Surovine odpadke zares skladiščile napačno. V podjetju so sicer menili, da gre za nenevaren odpadek in da je zato razpihovanje pepela le manjša nadloga za Založane, ki pa ni nevarna njihovemu zdravju. Za počasen odvoz pa so okrivili pandemijo covida-19. 

Več o situaciji lani pove predsednik Turističnega društva Zalog in predstavnik Civilne iniciative Zalog, Dušan Levičnik. 

Izjava

Po odstranitvi pepela pa podjetje ML Surovine ni počivalo, temveč je takoj začelo graditi nepremičnine. Hitro je namreč zrasla nova hala, iz katere je precej smrdelo. Kot so občani ugotovili s pomočjo posnetkov drona, so se v njej očitno nahajali odpadki iz grabelj čistilnih naprav. Poleg tega so se junija letos Založani začeli pritoževati nad še eno težavo. ML Surovine so v taistem neprimernem skladišču pričele hraniti komunalno blato iz čistilne postaje Ptuj. Problem natančneje predstavi predsednik Četrtne skupnosti Polje, Anton Podobnik. 

Izjava

Levičnik ob tem izrazi presenečenje, da je podjetje po tako težki kršitvi le leto prej sploh pridobilo dovoljenje za zbiranje odpadkov. 

Zaradi neprijetnih vonjav so Založani organizirali novinarsko konferenco, na katero so povabili tudi državni okoljski inšpektorat in župana MOL, Zorana Jankovića. Ta se je na konferenci precej razživel ter kar sam prenesel zbrane podpise okoljskemu ministrstvu.

Izjava

Agencija Republike Slovenije za okolje je 23. julija podjetju ML Surovine odvzela dovoljenje za zbiranje odpadkov. Omenjeno podjetje nam izjave ni želelo podati. 

Kljub angažmaju občine pa sodelovanje z državnimi organi ni potekalo popolnoma brez preprek. Več pove Levičnik. 

Izjava

Kako resna je grožnja protesta, pa še bolje povzame Podobnik.

Izjava

Mestna smetana, očitno zaskrbljena, da bi se na belih ulicah mestnega jedra Ljubljane pojavili še drugi iztrebki, ne le konjski, je zagnala postopke odstranjevanja odpadkov, ki jih podrobneje opiše Levičnik. 

Izjava

Zaradi nespoštovanja izvršbe je inšpektorat ML Surovinam naložil 90 tisoč evrov kazni, odvoz pa bo uredilo kar ministrstvo za okolje samo. Koliko stroškov bo to povzročilo in kdo jih bo plačal, pove Podobnik. 

Izjava

Kljub temu da naj bi se pripravljalna dela za ureditev odvoza predvidoma začela že jutri, še ni znano, kdo bo njihov izvajalec, saj rezultati javnega razpisa še niso objavljeni. 

Saga o odpadkih v Zalogu se zaključuje brez pravih informacij o tem, kdo bo odvoz izvajal in kako dolgo bo trajal. Z odvzemom dovoljenja za skladiščenje odpadkov podjetju ML Surovine pa bodo imeli prebivalci morda vsaj do nadaljnjega mir. Ne gre pa pozabiti, da so odpadki lahko tudi zlato.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.