DAN MLADOSTI - SLAVLJENJE TOTALITARIZMA?

Aktualno-politična novica
Dan mladosti
28. 5. 2012 - 17.00
 / OFFsajd

 

Dogodek, ki ga bomo obravnavali v današnjem Offsajdu se je sicer zgodil že v petek ob nekdanjem prazniku Dneva mladosti, vendar odraža neko širše stanje duha vladajoče politične garniture. Gre seveda za okrožnico, ki ga je Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport poslalo ravnateljem in ravnateljicam različnih osnovnih in srednjih šol, v katerem jih opozarjajo, da je poveličevanje totalitarnega režima v šolah nedopustno. Okrožnica je bila odgovor napačni informaciji, da želi osnovna šola Mladika iz Ptuja organizirati proslavo ob Dnevu mladosti, kar naj bi predstavljalo slavljenje bivšega vodje Tita in njegovega tako imenovanega totalitarnega režima. Okoliščine kako je do zgodbe o slavljenju komunističnega režima v osnovni šoli dejansko prišlo nam je razjasnil Milan Kumar predsednik ptujskega območnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kumar nadaljuje kako so resni mediji novico nekritično povzeli, s čimer je prišlo do prikrojevanja resnice:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kumar ni presenečen nad reakcijo medijev, temveč nad redakcijo superministrstva, ki je okrožnico poslalo:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ob tem Kumar dodaja, da bi se ministrstvo moralo ukvarjati z bolj akutnimi problemi šolstva in da ne gre za prvo nesmiselno okrožnico aktualnega ministrstva:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Povejmo še, da se je ministrstvo pri okrožnici sklicevalo na odločbo Ustavnega sodišča o neustavnosti poimenovanja ceste po Titu, čeprav je sodišče v kasnejši obrazložitvi poudarilo, da se je takratna odločitev nanašala na konkreten primer, medtem ko drugi vidiki niso bili predmet sodbe.

Zgodovinar Božo Repe vidi dva ključna vzroka za nastanek takšne vrste okrožnic s strani vlade:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Obenem pa izhaja ozadje takšnih ukrepov tudi s strani Evropskega parlamenta, ki je na pobudo Evropske ljudske stranke pod enotno oznako totalitarizma uvrstila tako nacizem, fašizem kot tudi komunizem in sicer brez kakršnegakoli razlikovanja:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

25. maj je bil seveda tudi rojstni dan Tita in tudi če bi ga obravnavali kot popolnega totalitarca, kar je za mnoge sporno, je bil Dan mladosti marsikaj drugega kot slavljenje Titovega rojstnega dne. Eden od njih je bil zagotovo ta, da je imel Dan mladosti simbolno vrednost povezovanja mladih. Glede na to, da danes takšnega praznika nimamo, smo novinarja Alija Žerdina vprašali, ali bi Slovenija takšen praznik potrebovala:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Danes so nekateri zares preveč občutljivi na preteklost! Lepo je povedal dr.Repe. Zelo se strinjam, da bi Dan mladosti ostal, saj v njem nisem nikoli čutila idealistično obarvanost, pa čeprav naj bi to bilo praznovanje Titovega rojstnega dne. Na Kongresnem trgu je bilo zelo lepo, predvsem pa zato, ker so se ljudje družili in zabavali. Kaj ni to smisel praznika?!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness