Iz zelene v modro

Aktualno-politična novica
10. 3. 2022 - 17.05
 / OFFsajd

Prvi dan v mesecu je slovensko podružnično banko Sberbank, do tedaj podružnico bančne zveze Sberbank Europe, ki je v ruski lasti, dobesedno čez noč kupila Nova Ljubljanska banka. V ponedeljek sta Evropska centralna banka, krajše ECB, in Enotni odbor za reševanje, poznan pod kratico SRB, odločila, da bo Sberbank Europe takoj prenehala poslovati. Po odločitvi so iz ECB sporočili, da bodo regijske Sberbanke padle zaradi nelikvidnost – to pomeni, da jim bo zmanjkalo gotovine. Razlog so bile seveda sankcije Evropske unije, ki je rusko Sberbanko odrezala od evropskih finančnih trgov. Nova ljubljanska banka je slovensko Sberbanko kupila po zelo ugodni ceni, in sicer za le 5,1 milijona evrov, čeprav je bila vrednost njenega kapitala ocenjena na 150 milijonov evrov. NLB je tem spet postala največja banka na domačem trgu. Slovenska Sberbank je imela predlani okoli 49 tisoč komitentov. 

V luči sankcij Zahoda proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino je šlo za krizno prodajo slovenske Sberbanke, ki je ob sankcijah praktično bankrotirala. Zaradi panike, ki so jo povzročile sankcije, je v ponedeljek večina komitentov želela dvigniti svoje prihranke, česar pa Sberbank ni mogla zagotoviti. To je pomenilo nelikvidnost banke in v resnici tudi njen propad. Banko je bilo zato treba bodisi likvidirati bodisi zelo hitro prodati. 

Preden ugotovimo, kako se prodaja banka v krizi, se osredotočimo na postopek prodaje banke v normalnih razmerah. To natančneje razloži Petra Sovdat, novinarka časnika Finance. 

Izjava

Sberbank v Rusiji je zaradi zahodnih sankcij skladno z navodili Ruske centralne banke nehala zagotavljati likvidnost svojim evropskim podružnicam in se povsem umaknila z evropskega trga. Zaradi zmanjšanja likvidnosti in splošne nezmožnosti pravočasnih plačil svojih obveznosti sta ECB in SRB odločila, da bo podružnica Sberbank Europe prekinila poslovanje. Hčerinske družbe Sberbank Europe so takoj začele iskati rešitve in nekatere, tudi slovensko podružnico, so odkupile druge državne banke. Več o vlogi ECB in SRB pove Petra Sovdat.

Izjava

Da bi preprečili likvidacijo slovenske Sberbanke, je SRB po usmeritvi Evropske centralne banke vodila postopek njene nujne prodaje oziroma, kot temu pravijo v bančnem svetu, fire sale. Drugače kot pri prodaji v normalnih razmerah se banka pri takšni nujni prodaji odpove neposrednemu pogajanju s kupcem o kupnini in njeni višini, ki bi bila skladna z višino kapitala banke. Odgovornost in breme izvedbe prodaje se prenese na Enotni odbor za reševanje, ki pa izvede nujno prodajo po močno znižani ceni. Podrobneje na primeru slovenske Sberbanke razloži sogovornica.

Izjava

brodnjak
Srbski državi za Komercijalno banko 387 milijonov evrov v kešu
 / 27. 2. 2020
NLB je sicer kupila slovensko Sberbanko, ampak še zdaleč ni bila prva zainteresirana stranka. Leto pred tem je namreč ta poleg podružnic Sberbanke iz Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine prejela prodajno ponudbo holdinga Miodraga Kostića. Zaradi nujne prodaje podružnic Sberbanke ta ponudba na koncu ni prišla v poštev.

Izjava

Nova Ljubljanska banka se je v izjemno hitrem postopku v dveh dneh odločila za nakup propadajoče banke. Dan po nakupu je direktor NLB-ja Blaž Brodnjak prevzem Sberbanke v oddaji Odmevi plus opisal kot čisto zmago za NLB.

Izjava

Kljub optimizmu direktorja Blaža Brodnjaka glede nakupa slovenske Sberbanke pa NLB zaradi hitrosti in spontanosti nakupa prevzema veliko tveganje za morebitne izgube. NLB namreč ni imela dovolj časa za kvaliteten pregled poslovanja, pojasnjuje Petra Sovdat.

Izjava

Sberbank je imela še leta 2019 več kot 12 milijonov evrov dobička, to pa pomeni, da je NLB, če ji bo uspelo stabilizirati poslovanje in v bilanci ne bo našla kakšnih slabih posojil, sklenila več kot odlično kupčijo. V TR3 so se že lotili dela. Čeprav so poslovalnice nekdanje slovenske podružnice Sberbanke še vedno videti enako kot pred desetimi dnevi, se je banka že preimenovala v N banko. 

OFFsajd sta pripravila vajenec Jan in Vito.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness