ZA KOGA GRE PRI REFERENDUMU O ZAKONU O ZAKONSKI ZVEZI IN DRUŽINSKIH RAZMERJIH?

Aktualno-politična novica
19. 11. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Uradno se je pričela referendumska kampanja o Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Kot so napovedale, so se vanjo vključile stranke SMC, NSi, Sd, Zaab, SDS in ZL. Referendum bo potekal 20. decembra, da bo zavrnjen, pa se mora po novi referendumski ureditvi proti njemu opredeliti tako večina glasov kot tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Spomnimo, da je bil omenjen referendum o zakonu, ki ga je predlagala Združena levica, s strani ustavnega sodišča dovoljen, češ da ne posega v človekove pravice, o katerih po novi ustavni ureditvi ni moč glasovati.

Združena levica bo v sodelovanju z nekaterimi ostalimi gibanji in strankami kampanjo pričela v ponedeljek. Kdo bo pri kampanji sodeloval, pojasni Nika Kovač iz Inicaitive za demokratični socializem in članica Združene Levice:

Izjava

Formalno pa naj bi kampanjo kmalu pričeli tudi v Koaliciji Za otroke gre!, katere eden izmed sovoditeljev je Aleš Primc in ki je zbrala zadostno število podpisov za razpis dotičnega referenduma. Slovenska rimokatoliška cerkev pri sami kampanji sicer ne bo sodelovala kot organizatorka, a vendar je, kot so na to opozorili nekateri raziskovalci, v nedavni preteklosti pričela posegati v javno razpravo o izneačitvi pravic LGBT skupnosti predvsem posredno. Prisluhnimo delu analize sociologa Romana Kuharja na lanskoletnem Javnem forumu o rasizmu, populizmu in diskriminaciji:

Izjava

Omenjeno je indikator spremembe diskurzivne taktike nasprotnikov tovrstnih zakonov, ki so tako v preteklosti kot sedaj v diskurz pričeli vpletati viktimizacijo njihovega položaja in ga zavijati v domnevno strokovno upravičenost njihovih argumentov. Ta pa je po mnenju sociologa in aktivista Mihe Lobnika namenjena:

Izjava

Diskurzivni prijemi, ki jih uporabljajo nasprotniki Zakona o zakonski zvezi, pa znajo v kratkem obdobju referendumske kampanje žeti velik uspeh. Lobnik:

Izjava

Da gre v tej razpravi za kulturni boj ter da je rimokatoliška cerkev pri tem uspešnejša, v kolikor v javnosti ne nastopa neposredno, današnji offsajd zaključi Lobnik:

Izjava

 

 

*Vir fotogradije: Reporter.si

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness