Upanja je konec, hvala bogu oz. Ciprasu

Mnenje, kolumna ali komentar
27. 8. 2015 - 17.00

Spoštovani, brez panike – mislim le na tisto ideologijo »upanja«, ki se je razpasla po zmagi Sirize na volitvah in smo je bili obilno deležni od levih medijskih delavcev- od Delove zvezde Videmška do Žižka in nazaj.

Sedaj pa vse kaže, da nam bodo taisti odrekli katarzičen učinek konca »upanja«, ki ga implicira stara resnica, da so revolucionarji tisti, ki nimajo česa izgubiti, vključno z upanjem, saj še kar upravičujejo Ciprasovo ravnanje. Je pa ta katarzičen učinek vseeno prisoten »objektivno«, kot posledica dejstva, da žarka upanja ni upihnila »os zla« - trojka EU, ECM, IMF- slednja je celo že nekaj časa na strani »Grčije«; ti zlobneži ga nikoli niti ponujali niso! Upihnil ga je sam karizmatični baklonosec in poosebljenje upanja, ko je storil, česar nihče ni pričakoval, ker je bilo pričakovati, da bo odstopil takoj po evro-nemškem »nein« in dodatni zaostritvi pogojev nove finančne pomoči.

Zakaj je bilo to pričakovati? Najbrž zato, ker bi bil tedaj Ciprasov odstop jasno viden kot posledica skrajno nedemokratičnega ravnanja Evrope- vključno s Slovenijo!- in kot obtožba in protest proti njeni in ECB-ja politiki, ki z ekonomijo in reševanjem Grčije nima zveze; tako bi Cipras ohranil svojo in Sirizino integriteto- in tudi »upanje« za Podemos idr. Najbrž ste opazili, da je anketna priljubljenost Podemosa že padla. Namesto tega pa je ostal premier. Zakaj? Če sodimo po njegovem portretu v Spieglu, ponatisnjenem v Mladini, v veliki meri zaradi svojega ega, saj si je od 6.leta želel biti v politiki in predsednik vlade itd. A s tem, ko je rekoč »posvojil« evropski ultimat, je s tem seveda naredil točno tisto, kar je desna Evropa želela- odrekel se je Sirizinemu programu in demokratičnemu mandatu volitev in referenduma. Z de-legitimacijo Sirize jo je seveda razcepil , nato pa , da bi to »uredil«, še odstopil! In sedaj je na njegovi strani tudi ga. Merkel, skupaj –glej no- z Videmškom, Žižkom in ostalimi.

Zadeva je precej turobna, zato sem se bolj grenko »zabaval«, ko sem v petek bral Žižkovo hvalnico Ciprasovemu ne-odstopu in vztrajanju na oblasti v Mladini, potem ko je v četrtek že odstopil. Sicer pa bi bilo itak vseeno, saj mu je vnaprej podelil odpustek, češ- bistveno je ostati na–ali znova priti na oblast, kajti prihaja nova kriza, pa državni Agijev hlev je še vedno neočiščen- , korupcija, davki itd. No, to je še nekaj, kjer se Merkelca pa Bramor strinjajo. Videmšek , ki je že vedel za odstop, je v »Delu« izvedel salto: res zmerjajo Ciprasa njegovi in del ljudi z »izdajalcem«; vendar pa se kaj lahko zgodi, da bo ostal na oblasti.

Upanje? Že že, a oblast je važnejša.

Sorči, ampak zame je prav ta Ciprasov strankarsko-oblastni pragmatizem, kakršnega tudi tu dobro poznamo - tisti turoben znak ugašanja upanja, da se je mogoče resno upreti neoliberalnemu evro-Behemotu. Pa ne zato, ker bi bil t.im.«lepa duša«, ki ji je vsaka oblast mrzka, ker je po definiciji kompromisarska. Ne - problem je, se bojim, globlji: če bo Cipras z okrnjeno, bolj »sredinsko« Sirizo , kot kaže, zmagal na volitvah, ga bodo najbrž večinsko volili sredinski in zmerno desni volivci, torej tisti, ki bi z Grexitom in upiranjem Evropi »imeli kaj izgubiti«, ki jim torej godi tudi ideologija »upanja«: srednji in višji srednji sloj, torej tisti, ki po vsej Evropi ohranjajo vladavine desno- ali levo-sredinskih strank- in hote ali nehote legitimirajo tudi neoliberalno devolucijo EU. Medtem ko bodo največje žrtve varčevanja, ki nimajo česa izgubiti, tudi upanja ne, najbrž glasovale za Sirizine odpadnike; ali pa celo za Zlato zoro. Če to pomeni , da količkaj radikalna alternativa enostavno ni »izvoljiva« in vzdržna niti v hudi krizi, bodo posledice za radikalno politiko najbrž velike- tudi pri nas.

Pa vendar-upanje umre zadnje, kajne? Združena levica je pravkar pričela z ustanavljanjem aktivov Združene levice, ki so namenjeni simpatizerjem,ki se ne morejo včlanjevati v politične stranke ali pa bi bili radi pripadniki Združene levice in ne posamezne članice koalicije…«. Odlično; se vidimo.  

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Eh, v primeru Grčije, Slovenije in Evrope, a bogami i šire, gre krvavo zares. To pomeni, da gre za politična vprašanja, ki so se v zadnjih 10letjih silovito postavila pokonci, kot tisti zidovi, ki tako hitro rastejo, zlasti v glavah prislovično tumpastih evropejcev, zato Žižek, Videmšek, združene levice, sredine in desnice, a bogami niti podemosi, sirize in sorodna strankarska svojat pri tem res ne more biti zraven, ker, to ne morejo "po definiciji". Vsi (in še marsikdo) od naštetih namreč v svojih vlogah ne morejo delovati drugače, kot delovati "mimo" politike, antipolitično, če hočete. Vprašanja obstoja neke države, bivanja njenih prebivalk in prebivalcev, ravnanja z "dolgovi", prihajajočimi ljudmi iz Sirije...itd.. so ključna politična vprašanja, vraga, že vprašanja, pfuf, same gole eksistence desetin milijonov, pazite, tod naokoli, ne tam, v nekem "Sudanu" ali "Nigeriji". Politična vrašanja se lahko razpirajo in "obdelujejo" politično zgolj med politično delujočimi, med množico ljudi, zunaj, javno, brez predsednikov, posrednikov in zlasti brez dr.Žižkov. Vprašanje kolektivne krivde Nemk in Nemcev med drugo veliko vojno, ki so sodelovali, četudi so bili zgolj tiho, se bo nemara v neki drugačni obliki morda postavilo vnovič, denimo: "Bili ste tiho, ko so vam odmirale države, sodržavljani, sodržavljanke, soprebivalci in prebivalke. Krivi ste.". Bo Evropa vnovič sproducirala Veliko vojno? Eh, če bodo njeni prebivalci vnovič tiho, z la(h)koto.

Ko vidis Videmska v nizkem startu po defaultu ves, da gre za orkestrirano kampanijo, ki nima zveze z resnicnostjo in nateg. Zahvaljujem se Bostjanu Slepensku, ker mi v primeru Syrize ni bilo treba brati nic drugega, kot le steti njegove hvalospeve na njen racun, da bi mi bilo jasno, da gre za monumentalni nateg. Enako Sirija, enako je zdaj z begunci. Clovek, ki je z vsemi sredstvi prikrival nacrtno ustvarjanje kaosa na Bl vzhodu in v S. Afriki, je zdaj najbolj glasen, ko gre za sprejem cim vecjega stevila beguncev. A komu se kaj ni jasno? Zizek pa je isti placanec kot Slepensek. S strani zahodnih oligarhov, tipa George Soros. Ena bogokletna misel in njegova karijera predavanj po svetovnih univerzah je zakljucena.

Bravo Igor Vidmar! Zelo me veseli, da se ljudje zbujajo. Geopolitika.si

Bravo Igor Vidmar! Zelo me veseli, da se ljudje zbujajo. Geopolitika.si

pa ta zizek je cist navlecen da take oslarije klobasa sto na uro..nej enga marlica sprzi da bo mir..

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness