Akademskih 2016

Oddaja
akademskih 15
28. 12. 2016 - 14.00

Ker bo v nekaj dneh po nekem koledarju pokopano leto 2016 in bodo nekateri bolj, nekateri manj še zadnjič v tem letu utrujali jetra, bomo teh Akademskih petnajst zastavili kot fajn pretresen šampanjec, iz katerega bodo letele pretekle novice iz leta 2016.

Januarja so bili aktualni dodatki za stalno pripravljenost. Nekaj rednih profesorjev si je za plačevanje položnic napraskalo preveč denarja. Sama stalna pripravljenost le-teh je bila na tako visokem nivoju, da je že mejila na zadolžitev vojaškega patruljiranja okoli fakultet.

V Angliji, natančneje na univerzi Oxford, so se na začetku leta bolj intenzivno soočali s kolonialno dediščino svoje države. Skupina študentov, združenih pod sloganom “Rhodes Must Fall”, je skoraj čez celotno leto 2015 opozarjala, naj se kip Cecil Rhodesa, britanskega imperialista in politika, ki stoji pred univerzitetno stavbo, zruši. Januarja so jim ugodili in izglasovali njegovo rušitev, a so si teden za tem premislili in ugotovili, da si kipa sploh ne lastijo.

Marca tega leta je Študentsko društvo Iskra predstavilo novelo Zakona o skupnosti študentov, ki naj bi urejala pravni status in še nekatere obveznosti študentskih organizacij. Po vseh procedurah in sejah je bila le-ta spremenjena in z nekaj popravki usklajena in nato še sprejeta prejšnji teden na Svetu vlade za študentska vprašanja. Z njo so se uskladili tako v Iskri kot v Študentski organizaciji Slovenije. No, med drugim je to tudi poskus, da pa včasih mlinček tudi kaj zmelje in se tako ne vrti zmeraj v prazno.

Prav tako so bili to leto problemi pri naših sosedih na Hrvaškem, natančneje na Univerzi v Zagrebu. Tam se je oblikovala skupina Akademska solidarnost, ki je nasprotovala vodstvu zagrebškega filofaksa, ker je to želelo pod svoje okrilje sprejeti Katoliško bogoslovno fakulteto. Spori med vodstvom in Akademsko solidarnostjo so eskalirali in privedli celo do razrešitve dekana Filozofkse fakultete.

V tem letu je bilo pestro tudi na mariborski univerzi. Tamkajšnji, sedaj že bivši tajnik Teodor Lorenčič se je razkomotil na svojem delovnem mestu in nad določenimi sodelavci izvajal mobing in jih spolno nadlegoval. Tiča Vun, pardon, Tičar, tamkajšnji rektor, ga je sicer potrepljal po ramenu in opomnil, a je bil ta opomin dokaj suhoparna, saj je šlo samo za premestitev delovnega mesta. Bolj oster opomin je doletel žrtve, saj sta bila Petra Ujčič in Alen Vidonja pod pretvezo sistematizacije delovnih mest degradirana za deset plačilnih razredov. Proti Tičarju in Lorenčiču se je kasneje zgodil tudi protest, ki je opozoril na sporne prakse ter jih izpostavil tudi v medijih. Verjetno se bo v prihodnjem letu zgodil še kakšen sodni epilog na to temo.

Letos so potekale študentske volitve. Rezultati le-teh niso prinesli prevelikega presenečenja. Samooklicana garnitura vlade “študentske enotnosti” je bila ponovno vzpostavljena. So pa bili žurnalistično zanimivi spopadi na posameznih fakultetah, predvsem na Fakulteti za matematiko in fiziko ter na Filozofski fakulteti. Pomembna novost, s katero se bodo soočali novi poslanci v Študentskem zboru v prihodnjem letu, je ravno novi Zakon o skupnosti študentov, ki bo postavil določene nove omejitve delovanja študentskih organizacij.

Po volitvah je prisegel tudi novi Študentski zbor in tako je ŠOU v Ljubljani dobil novega predsednika Klemna Perana. Za mandatno obdobje 2016-2018 so bili izvoljeni tudi novi vodje vseh resorjev, ki jih je predlagal novoizvoljeni predsednik.

To je bil nabor nekaterih novic, ki smo jih pokrivali v letošnjih Akademskih petnajst. Če pa se vam je zdela še kakšna novica pomembna in se vam je ta vtisnila v spomin, pa vabljeni, da jo omenite v komentarjih te rubrike na spletni strani. Sedaj pa še ...

 

Študentski obvestilnik

Na novoletni večer se v rogovskem Second Homeu pripravlja New Year Party. Začeli ga bodo okoli 21.00 ure in se bo verjetno zavleklel do jutra.

Ostali, ki boste drugje, pa si najdite fajn družbo in se imejte lepo, pa poglejte, kaj bo dogajalo po mestu, če se vam da ven hodit. Pozdrav do naslednjih Akademskih 15 v letu 2017.

Tokrat je Akademskih petnajst namutil vajenec Amadej

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.