Petnajst ponarejenih listin

Oddaja
17. 4. 2019 - 14.00

Tokratnih Akademskih petnajst začinja in začenja novica iz domačega ministrstva za izobraževanje. Pred nedavnim so z ministrstva sporočili, da so opazili naraščanje števila ponarejenih listin o izobraževanju. Izpostavljajo, da je naraslo tudi število ponarejenih listin iz tujine. O dogajanju smo se pogovarjali z Alenko Lisec, vodjo ENIC-NARIC, centra za Evropsko mrežo nacionalnih centrov za akademsko mobilnost in informacije.

IZJAVA

Kako visok je porast zlorab listin? Alenka Lisec nam je povedala, da je obravnavanih listin, primerov, posredovanih policiji, trenutno šest.

 

IZJAVA

V Celju so mestni svetniki izglasovali podražitve javnih vrtcev. Cena obiskovanja javnega vrtca za otroke prve starostne skupine je višja za 6,47 odstotka, za otroke druge starostne skupine pa za 6,85 odstotka. Cena zdaj znaša 479 oziroma 346 evrov na otroka. A to še ni vse. Svetniki so obenem poskrbeli, da podražitvi cen vrtcev sledi tudi povišanje subvencije, ki jo nudijo staršem v vrtec vpisanih otrok. Staršem otrok, za katere je celjska občina po veljavnih predpisih dolžna kriti del cene programa, pa se plačilo dodatno zniža v oddelku prvega starostnega obdobja za 6,8 odstotka, v oddelku drugega starostnega obdobja za 3,46 odstotka in v starostno kombiniranem oddelku za 3,27 odstotka.

 

Iz Hiše eksperimentov poročajo o izjemnih in zanimivih dosežkih slovenskih gimnazijskih ekip na tekmovanju iz odklepanja fizikalnih sefov. O uspehih smo povprašali direktorja Hiše eksperimentov Miho Kosa.

 

IZJAVA

 

Tekmovanje je potekalo v Izraelu, v Rehovotu, kjer poteka vsako leto. Letos se je tekmovanja udeležilo 19 ekip z vsega sveta, med katerimi so srednješolci s škofjeloške srednje šole dosegli drugo mesto, novogoričani pa četrto. Nekaj novosti se obeta tudi na področju srednješolskega izobraževanja. Na državnem portalu E-demokracija sta objavljeni besedili predlogov novel zakonov o poklicnem in strokovnem izobraževanju ter zakona o gimnazijah. Predlagane rešitve natančneje opredeljujejo opravičevanje odsotnosti polnoletnih dijakov od pouka in posredovanje podatkov njihovim staršem.

 

Zadnji noveli zakonov sta določali, da polnoletni dijak svojo odsotnost od pouka opravičuje sam, za mladoletnega dijaka pa to storijo starši. V predlaganih novelah zakonov pa se izenačuje obravnavo vseh dijakov v zvezi z njihovo odsotnostjo od pouka, kar pomeni, da se bodo šola in tudi starši polnoletnega dijaka v primeru odsotnosti medsebojno obveščali tudi po doseženi polnoletnosti. Novost s področja vzgoje je, da bodo dijaka v srednji šoli tudi po doseženi polnoletnosti obravnavali enako kot pred njo. To pomeni, da bo šola pri vzgojnih ukrepih zoper dijaka še vedno sodelovala tudi s starši.  V prihodnjih dneh, točneje 26. aprila, se izteka rok za prijave na mesto kandidata za rektorja Univerze na Primorskem. Izbira se kandidata za naslednika trenutnega rektorja Dragana Marušiča, ki na tokratnih volitvah ne more kandidirati.

Kandidati bodo javno predstavljeni do 15. maja, predčasne volive bodo potekale 20., redne pa 24. maja. Postopek rednih volitev bodo vodili in izvedli volilna komisija in volilni odbori. Pomembna novost letošnjih volitev je, da skladno z določbami zakona o visokem šolstvu, statutom univerze in pravilnikom o volitvah rektorja rektorja izvolijo tri skupine volivcev, in sicer: visokošolski učitelji, znanstveni delavci, asistenti z raziskovalnim nazivom in visokošolski sodelavci; študenti in drugi delavci. Za rektorja lahko kandidirajo redni profesorji, zaposleni na primorski univerzi za poln delovni čas. Kandidate lahko predlagajo senati in znanstveni sveti posameznih članic univerze, lahko pa kandidirajo tudi profesorji, ki jih s pisno izjavo podpre najmanj 15 visokošolskih učiteljev, znanstvenih delavcev, asistentov z raziskovalnim nazivom ali visokošolskih sodelavcev.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness