Elektrotehniška raziskovalna sredstva

Oddaja
16. 2. 2020 - 16.00

*Na sliki je Urša Opara Krašovec, v rokah drži pametno okno (vir: osebni arhiv Opara Krašovec)

Sindikalna zaupnica in znanstvena svetnica na Fakulteti za elektrotehniko, Urša Opara Krašovec, je pred kratkim od dekana prejela nezakonito odpoved iz poslovnih razlogov. Razlog, ki ga je navedel dekan Gregor Dolinar, je finančna luknja, ki naj bi jo Opara Krašovec fakulteti ustvarila s tem, ko ni pridobila dovolj raziskovalnih projektov. V današnjem komentarju Opara Krašovec podaja odziv na nekatere trditve dekana Dolinarja pa tudi rektorja ljubljanske Univerze, Igorja Papiča, na njeno situacijo.

Na tiskovni konferenci, ki jo je Visokošolski sindikat Slovenije pripravil v torek, je predsednik sindikalne zveze Pergam, Jakob Počivavšek, poudaril, da je odpoved sindikalne zaupnice brez soglasja sindikata nezakonita. Predsednik Visokošolskega sindikata je rektorju ljubljanske Univerze Igorju Papiču postavil ultimat, naj dekanu Dolinarju prepreči odpustitev sindikalne zaupnice, sicer bodo zahtevali odstop tako dekana kot rektorja.

Rektor Papič se je tiskovne konference udeležil in zahteval besedo, ki pa je ni dobil. Zato je zunaj prostorov sindikatov novinarjem zatrdil, da je dekana že pozval, naj prekliče odpoved, a da ne želi reagirati preostro ali prehitro, da ne bi fakulteti ustvaril še večjega minusa, kot naj bi ga po njegovem mnenju, ki ga deli z dekanom Dolinarjem, ustvarila raziskovalka Opara Krašovec.

Papič izhaja iz iste fakultete kot Dolinar in Opara Krašovec, med drugim je bil od leta 2013 in leta 2016 dekan elektrotehniške fakultete. V svoji izjavi je namignil tudi, da je Opara Krašovec nesmotrno ravnala s sredstvi, ki jih je prek polmilijonskega projekta prejela v času njegovega dekanovanja. Opara Krašovec je tudi navedla, da njen bivši šef programske skupine, ki jo je iz virov financiranja že poprej izključeval, zdaj predseduje znanstvenemu svetu Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, nadalje ARRS. Zaradi tega navzkrižja interesov v ARRS ima, kot pravi, težave pri pridobivanju projektov. To je rektor Papič odpravil kot pavšalno sodbo in ji priporočil, naj se prijavlja na evropske projekte.

Zanimalo nas je, ali je dekan Dolinar po posredovanju sindikata že pripravljen na dogovor z Oparo Krašovec, ki ne bi vključeval odpovedi.

 

O porabi raziskovalnih sredstev se je spraševala Hana R.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness